ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα Δημοκρατία: Πρόγραμμα επιμόρφωσης νοσηλευτών για την φροντίδα ατόμων με αναπηρία

Νέα Δημοκρατία: Πρόγραμμα επιμόρφωσης νοσηλευτών για την φροντίδα ατόμων με αναπηρία

Ειδική δράση με στόχο να κάνει πιο εύκολη την καθημερινότητα ατόμων με αναπηρία ξεκινά η Νέα Δημοκρατία.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την ανάπτυξη ειδικού προγράμματος επιμόρφωσης του νοσηλευτικού προσωπικού για τη φροντίδα ασθενών με ψυχονοητικές αναπηρίες.

Συγκεκριμένα, εγκαινιάζει έναν κύκλο συναντήσεων με κυβερνητικά στελέχη, επαγγελματικούς φορείς και εκπροσώπους της ΕΣΑμεΑ προκειμένου να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό ειδικά επιμορφωτικά προγράμματα για λειτουργούς του δημοσίου καθώς και για στελέχη του ιδιωτικού τομέα. Στόχος η καλύτερη κατανόηση των αναγκών και η αναβαθμισμένη εξυπηρέτηση των ΑμεΑ.

«Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία είναι γεγονός και η υλοποίηση του σε θεσμικό επίπεδο έχει ήδη ξεκινήσει από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η εφαρμογή του όμως περνάει κυρίως μέσα από αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε σχέση με την καθημερινή πρακτική τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ εξηγώντας την πρωτοβουλία που αναλαμβάνει.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ΑΜΕΑ

Στην πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας, κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας, με επικεφαλής τον Γραμματέα του κόμματος Γιώργο Στεργίου, κατέθεσε στον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννη Κωτσιόπουλο πρόταση για την επιμόρφωση των νοσηλευτών που εργάζονται σε κρατικές δομές αλλά και στον ιδιωτικό τομέα σε θέματα που έχουν να κάνουν με την επικοινωνία και τη φροντίδα ασθενών με ψυχονοητικές αναπηρίες. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα μπορεί να σχεδιαστεί και να τεθεί σε εφαρμογή άμεσα, με προτεραιότητα τους νοσηλευτές που υπηρετούν σε κλινικές covid.

Σε δήλωσή του ο Γιώργος Στεργίου σημείωσε: «Με την κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Άτομα με Αναπηρία έγινε το καθοριστικό πρώτο βήμα. Η θεσμοθέτηση του προσωπικού βοηθού και σειρά άλλων παρεμβάσεων υπηρετούν πλέον έναν οριζόντιο σχεδιασμό. Όλα όμως αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη αξία όταν καταφέρουμε να αλλάξουμε καθημερινές πρακτικές. Έτσι τα άτομα με αναπηρία θα κατακτήσουν ακόμα μία κορυφή. Αυτή της πραγματικά ισότιμης πρόσβασης. Εργαλείο στα χέρια μας αποτελεί η διαρκής επιμόρφωση κρατικών λειτουργών και στελεχών του ιδιωτικού τομέα για καλύτερη κατανόηση των αναγκών και αναβαθμισμένη εξυπηρέτηση των ΑμεΑ».

Στη συνάντηση συμμετείχαν η Προέδρος του ΕΚΔΔΑ Παρασκευή Δραμαλιώτη, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΣΑμεΑ Γιάννης Λυμβαίος, ο Πρόεδρος και ο Ταμίας της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος Δημήτρης Σκουτέλης και Λάμπρος Μπίζας, ενώ από τη Νέα Δημοκρατία ο Γραμματέας ΑμεΑ Κώστας Λολίτσας και η Γραμματέας Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού Πίστη Κρυσταλλίδου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ