ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Επικίνδυνη και για την εξωτερική πολιτική η κυβέρνηση Μητσοτάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Επικίνδυνη και για την εξωτερική πολιτική η κυβέρνηση Μητσοτάκη
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Δριμεία κριτική ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου περί δικαίωσης στην επιλογή μη κύρωσης των μνημονίων απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, την ώρα που το VMRO-DPMNE -το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στη Βόρεια Μακεδονία- καταθέτει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Ζάεφ και διαμηνύει ότι δεν πρόκειται ποτέ να κάνει χρήση του γεωγραφικού προσδιορισμού για την ονομασία της γειτονικής χώρας.

«Σε μια περίοδο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης Ζάεφ, που αποδέχθηκε την αλλαγή της Συνταγματικής ονομασίας στη Βόρεια Μακεδονία και ενώ οι ομοϊδεάτες του, αυτοί του VMRO, απειλούν να επαναφέρουν το Μακεδονία σκέτο και τον αλυτρωτισμό, ο κ Μητσοτάκης, διά του εκπροσώπου του, αντί να στείλει σαφές μήνυμα στήριξης της Συμφωνίας (σημ. των Πρεσπών) κομπάζει ότι δήθεν δικαιώνεται που εδώ και δύο χρόνια την υπονόμευσε, με τη μη κύρωση των Μνημονίων», τονίζεται σε ανακοίνωση- απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου.

«Ποιων μνημονίων; Αυτών που διασφαλίζουν ότι ο εναέριος χώρος της γείτονος θα επιτηρείται από τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν είναι τελικά επικίνδυνη μόνο για τη δημόσια υγεία, αλλά και για την εξωτερική πολιτική της χώρας», καταλήγει η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κληθείς νωρίτερα από το CNN Greece να σχολιάσει τις προκλητικές δηλώσεις του επικεφαλής του VMRO-DPMNE, ο Γιάννης Οικονόμου υπογράμμισε:

«Καταλαβαίνει κανείς ότι η επιλογή μας να μην βιαστούμε να κυρώσουμε τα μνημόνια το προηγούμενο διάστημα, είναι μια επιλογή που αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων σωστή και εύστοχη με δεδομένο ότι τα μνημόνια συνιστούν έναν μηχανισμό ελέγχου ορθής εφαρμογής της συμφωνίας».

Από την άλλη ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι: «H κυβέρνηση δεν πρόκειται να αναμιχθεί στις εξελίξεις και στα εσωτερικά ζητήματα που αυτήν την ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη στη Βόρεια Μακεδονία».

Οι εμπρηστικές δηλώσεις

Υπενθυμίζεται ότι ο αρχηγός του VMRO, Χρίστιαν Μιτσκόσκι, σε τηλεοπτική συνέντευξή του την Κυριακή το βράδυ και ενώ σοβούν οι συζητήσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης ή την προσφυγή σε πρόωρες κάλπες προέβη σε εμπρηστικές δηλώσεις. Ο Χρίστιαν Μιτσκόσκι διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται ποτέ να κάνει χρήση του γεωγραφικού προσδιορισμού για την ονομασία της χώρας του, όπως επιβάλλεται από τις διατάξεις της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Δεν μπορείτε να περιμένετε από εμένα να επαναλαμβάνω σαν τον Ζόραν Ζάεφ τον προσδιορισμό (σ.σ.: Βόρεια). Αυτό δεν πρόκειται ποτέ να το κάνω. Όμως, τη συμφωνία των Πρεσπών, που φέρνει μαζί της μια συγκεκριμένη πραγματικότητα στη Μακεδονία – είμαστε μέρος αυτής της Βουλής, συμμετέχουμε σε εκλογές στη χώρα, είμαστε μέρος μίας πραγματικότητας την οποία δυστυχώς υιοθέτησε ο Ζόραν Ζάεφ – δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε, δεν μπορούμε να είμαστε υποκριτές και να λέμε ότι δεν είναι πραγματικότητα», ανέφερε ο Μίτσκοσκι.

Ταυτόχρονα την Κυριακή, είχε δώσει προθεσμία 24 ωρών στον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ για να υποβάλλει την παραίτησή του διαφορετικά και με το όπλο της πλειοψηφίας που ισχυρίζεται ότι θα διαθέτει στο κοινοβούλιο θα κατέθετε πρόταση μομφής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ