ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα Δημοκρατία: Ανοίγει το μικρόφωνο για τους γαλάζιους βουλευτές - Ανησυχία για την πανδημία

Νέα Δημοκρατία: Ανοίγει το μικρόφωνο για τους γαλάζιους βουλευτές - Ανησυχία για την πανδημία
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Σε μία από τις πλέον ευαίσθητες φάσεις της πανδημίας και με ανοιχτά μέτωπα στην οικονομία ο Κυριάκος Μητσοτάκης προεδρεύει στις 12:00 το μεσημέρι στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Παρότι με την χρήση της τεχνολογίας κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα έμεινε ανεπηρέαστη από τον κορωνοϊό η λειτουργία της, αυτή η συνεδρίαση μπορεί να θεωρηθεί ότι συνιστά σημειολογικά και ένα μήνυμα επιστροφής στην κανονικότητα.

Η ανησυχία

Είναι, άλλωστε, για την πρώτη διά ζώσης συζήτηση της γαλάζιας πλειοψηφίας, ύστερα από μακρά περίοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας η κοινοβουλευτική ομάδα διεξαγόταν ψηφιακά. Στα νέα δεδομένα προστίθεται και η αλλαγή στον χώρο της συνεδρίασης καθώς αυτή θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της Ολομέλειας και όχι της Γερουσίας όπου παραδοσιακά φιλοξενείται. Επιπλέον ανοιχτά θα είναι και τα θεωρεία όπου θα επιτραπούν και οι ολιγάριθμες παρουσίες με τις απαραίτητες φυσικά, χωροταξικές διευθετήσεις, οι οποίες θα υπακούουν στα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Από την άλλη, είναι ξεκάθαρο ότι τα ήθη που καθιερώθηκαν ήδη από τις πρώτες ψηφιακές συνεδριάσεις του 2020 θα διατηρηθούν. Δηλαδή, να δοθεί ο λόγος στην κατά το δυνατόν, μεγαλύτερη αριθμητικά, ομάδα βουλευτών σε μια συγκυρία, κατά την οποία είναι ορατή η ανησυχία για την επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης, ειδικά σε γεωγραφικές περιοχές όπως η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλία. Στις προηγούμενες συνεδριάσεις τοποθετήθηκε διψήφιος αριθμός βουλευτών που κατά περίπτωση ξεπέρασε τους είκοσι.

Τα μηνύματα

Από αυτήν τη διάδραση, κυρίαρχο ζητούμενο είναι να γεμίσει το μπλοκάκι των υπουργών, με την επικαιροποιημένη εικόνα που μπορούν να προσφέρουν οι βουλευτές για την κατάσταση στις περιφέρειες τους στο σκέλος της επιδημιολογικής πίεσης αλλά και της πορείας των εμβολιασμών. Σε αυτό το πεδίο είναι ξεκάθαρο το διττό μήνυμα το οποίο επανεκπέμφθηκε από τον πρωθυπουργό στη συνάντηση εργασίας με τους επαγγελματίες της εστίασης:

«Η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να κλείσουν ξανά, ούτε θα στερηθούν τις ελευθερίες τους οι εμβολιασμένοι».

Αντίθετα όπως πρόσθεσε ο πρωθυπουργός: «Το σταθερό ζητούμενο είναι να πεισθούν πολίτες που για οποιονδήποτε λόγο δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα να προγραμματίσουν το ραντεβού τους και να ανοσοποιηθούν».

Σε αυτό το σημείο παγίως θεωρείται σημαντική η επιρροή που μπορούν να ασκήσουν στις τοπικές κοινωνίες άτομα υψηλού κύρους ή με προσωπικά ερείσματα όπως οι βουλευτές. Πολύτιμη θεωρείται η υποστήριξη τους στην προσέγγιση με την κοινωνία για την τήρηση των μέτρων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από το περασμένο Σάββατο.

Η επίταξη

Στο μέτωπο των εμβολιασμών πάντως η κυβέρνηση θεωρεί ότι η πολιτική που υιοθέτησε την τελευταία εβδομάδα ήδη αποφέρει τον τριπλασιασμό στον ρυθμό του προγραμματισμού των ραντεβού. Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα τις τελευταίες επτά ημέρες προγραμματίστηκαν 175.000 ραντεβού για πρώτη δόση (αύξηση 185% σε σχέση με το προηγούμενο επταήμερο) και 275.000 ραντεβού για τρίτη δόση (αύξηση της τάξης του 200%). Ακόμη στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατ’ οίκον έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής 15.000 αιτήσεις και έχουν ήδη εμβολιαστεί 13.000 άτομα, ενώ από ιδιώτες γιατρούς έχουν γίνει 5.000 εμβολιασμοί.

Από την άλλη το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται αποφασισμένο να προχωρήσει στην επίταξη των ιατρικών υπηρεσιών από τους ιδιώτες προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω το ΕΣΥ.

«Εφόσον απαιτηθεί και είναι αναγκαίο - το είχαμε ξανακάνει, άλλωστε, και στο παρελθόν - και στην επίταξη των υπηρεσιών των επιστημόνων, για να ενισχυθεί το Σύστημα Υγείας. Ό,τι είναι απαραίτητο να γίνει, για να ενισχύσουμε το Σύστημα Υγείας και να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση της επέλασης της πανδημίας, που κυρίως αφορά τους ανεμβολίαστους, είναι βέβαιο ότι θα γίνει σε όλα τα επίπεδα», διεμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Το μέτωπο της οικονομίας

Στην ατζέντα της συνεδρίασης αναπόδραστα και εκτός απροόπτου μπαίνει και η δίνη ανατιμήσεων στην οποία βρίσκονται λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πανευρωπαϊκού πληθωριστικού ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Στόχος σε αυτό το θέμα είναι να μπορέσει να καταγραφεί η τάση που διαμορφώνεται από τους πολίτες και τους επαγγελματίες αλλά το κυριότερο να επικοινωνηθούν τα μέτρα στήριξης που έχουν εξαγγελθεί.

Προεδρικό «άδειασμα»;

Πάντως από το γαλάζιο ραντάρ δεν περνούσε απαρατήρητο το άρθρο του αναπληρωτή καθηγητή Αιματολογίας Γρηγόρη Γεροτζιάφα, ο οποίος σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής, στελεχώνει μαζί με άλλες προσωπικότητες το think thank των συμβούλων του Αλέξη Τσίπρα. Η επιχειρηματολογία του καθηγητή Γεροτζιάφα για τη θεραπεία των μονοκλωνικών αντισωμάτων που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο ieidiseis.gr θεωρείται από αυτά τα στελέχη ως εμφανώς αντίθετη από την επιστημονική προσέγγιση, που δημοσίως διατυπώνεται από τον πρώην υπουργό, Αναπληρωτή Υγείας, των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, Παύλο Πολάκη.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πιέρ και Μαρί Κιουρί της Γαλλίας, αφού υποστηρίζει ότι «τα μονοκλωνικά αντισώματα σχεδιάστηκαν έναντι του αρχικού στελέχους της Wuhan και η αποτελεσματικότητά τους είναι ελαττωμένη κατά περίπου 40% έναντι του στελέχους Δέλτα», προσθέτει δε:

«Άρα χρειάζεται να γίνει μια ουσιαστική καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών με ευθύνη της ιατρικής κοινότητας ώστε να καταρριφθούν μύθοι που διχάζουν του πολίτες και δημιουργούν κλίμα ανάπτυξης των αντιεμβολιαστικών κύκλων».

Ο επιστήμονας που συμβουλεύει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία υπογραμμίζει ότι η καθυστερημένη χορήγηση της θεραπείας δεν έχει αποτέλεσμα, πρέπει να γίνει σε συγκεκριμένη ομάδα ασθενών και ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα έχουν αντενδείξεις και κινδύνους.

Καταλήγει δε: «Άρα χρειάζεται άμεσα να δημιουργηθούν δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης και όχι συνθηματολογία του τύπου «δώστε τα φάρμακα στον λαό».

Με αφορμή αυτό το άρθρο, για τα γαλάζια στελέχη εγείρεται το ερώτημα εάν απηχεί και την άποψη του Αλέξη Τσίπρα και κατ’ επέκταση εάν συνιστά και «άδειασμα» προς την σαφώς πιο προωθημένη τοποθέτηση του Παύλου Πολάκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ