ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζει τη Δευτέρα η Κοινοβουλευτική Ομάδα - Η προοδευτική στροφή σε Ελλάδα και ΕΕ

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζει τη Δευτέρα η Κοινοβουλευτική Ομάδα - Η προοδευτική στροφή σε Ελλάδα και ΕΕ
«Η συμπαράταξη όλων των προοδευτικών δυνάμεων της ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα μεγάλα επίδικα των καιρών συνιστά επιτακτική ανάγκη των καιρών», υπογραμμίζεται στο κείμενο θέσεων του κόμματος. INTIME NEWS / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Συνεδριάζει τη Δευτέρα, στις 09:30 το πρωί, διά ζώσης η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής με επίσημο θέμα, όπως αυτό καταγράφεται στην πρόσκληση που εστάλη στους βουλευτές του κόμματος, τις πολιτικές εξελίξεις και τα τρέχοντα νομοσχέδια.

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με ομιλία του προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα και κατά τη διάρκειά της αναμένεται να χαραχθεί η στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενόψει της συζήτησης του αναπτυξιακού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Παράλληλα, θα συζητηθεί και το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής αναφορικά με την λίστα Πέτσα και την Opinion Poll την Παρασκευή.

Βεβαίως, τόσο ο πρόεδρος όσο και οι βουλευτές θα μιλήσουν για την πανδημία, την ακρίβεια, τις διώξεις σε βάρος δημοσιογράφων, τα εθνικά θέματα, αλλά και για τις σαρωτικές αλλαγές που πρότεινε ο κ. Τσίπρας για τη λειτουργία του κόμματος.

Στο μεταξύ, έχουν πολύ ενδιαφέρον και για το εσωτερικό πολιτικό τοπίο και ιδιαιτέρως για τη μελλοντική σχέση με το ΚΙΝ.ΑΛ. και τον Νίκο Ανδρουλάκη οι αναφορές στο κείμενο θέσεων ενόψει του συνεδρίου που παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα το CNN Greece για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία απέναντι στην ανάκαμψη δυνάμεων της Σοσιαλδημοκρατίας σε μια σειρά εκλογικών αναμετρήσεων σε χώρες της ΕΕ, την οποία χαρακτηρίζουν «θετική εξέλιξη στη μάχη με τη συντήρηση».

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικώς στο κείμενο που συνέγραψαν οι Γιάννης Ραγκούσης, Νίκος Βούτσης, Νίκος Μπίστης και Αριστείδης Μπαλτάς, διαμορφώνονται ευνοϊκότερες συνθήκες για μια προοδευτική στροφή στην ΕΕ και στις επί μέρους χώρες της, βάζουν όμως κι αστερίσκους.

«Στην ίδια κατεύθυνση λειτουργεί και η πολιτική που τείνουν να ακολουθούν τα “πράσινα” κόμματα. Αλλά αυτές είναι συνθήκες εύθραυστες και μπορεί να αποδειχθούν αναστρέψιμες αν οι σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις δεν αποκόψουν τον ομφάλιο λώρο που τις συνέδεε επί μακρόν με τις νεοφιλελεύθερες προσεγγίσεις. Δηλαδή αν αυτές δεν συνδεθούν σταθερά με τις δυνάμεις της Αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας και του φεμινισμού, όπως και με εκείνες που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η συμπαράταξη όλων των προοδευτικών δυνάμεων της ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα μεγάλα επίδικα των καιρών– η πανδημία, η κλιματική κρίση, η οικονομική κρίση, η άνοδος της ακροδεξιάς και η απάνθρωπη αντιπροσφυγική περιχαράκωση– συνιστά επιτακτική ανάγκη των καιρών», σημειώνεται στο κείμενο θέσεων.

Σε άλλο σημείο τονίζεται ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα αριστερά κόμματα της Ευρώπης» κι ότι αυτό του επιβάλλει να «πολλαπλασιάσει τις πρωτοβουλίες του και να πρωταγωνιστήσει» στην κατεύθυνση που περιγράφηκε πιο πάνω.

Σε αυτό το πλαίσιο, η συμμετοχή του στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, οι δεσμοί που έχει αποκτήσει με τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα – όπως συμβολοποιούνται από τη συμμετοχή του κ. Τσίπρα ως παρατηρητή στις συνόδους αρχηγών των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) – και οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για να συμπτυχθεί ένα μέτωπο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου υπηρετούν το σχέδιο οικοδόμησης μιας πανευρωπαϊκής συμμαχίας αριστερών, σοσιαλιστικών, σοσιαλδημοκρατικών και «πράσινων» κομμάτων και πολιτικών δυνάμεων στη βάση κοινών διεκδικήσεων:

  • κατοχύρωση ευρωπαϊκού πυλώνα εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων
  • εξάλειψη των έμφυλων και λοιπών διακρίσεων
  • αντικατάσταση του Συμφώνου Σταθερότητας
  • επέκταση κι εμβάθυνση του Ταμείου Ανάκαμψης
  • δίκαιη οικολογική μετάβαση με εμβάθυνση της Πράσινης Συμφωνίας και
  • καθιέρωση παγκοσμίως τουλάχιστον ενός στοιχειωδώς επαρκούς εταιρικού φόρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ