ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας ζητά επίμονα πρόωρες εκλογές

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας ζητά επίμονα πρόωρες εκλογές
Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν πως οι αμέσως επόμενοι μήνες θα είναι και οι τελευταίοι που η ΝΔ θα απολαμβάνει τη μοναξιά της κορυφής στις δημοσκοπήσεις και, μάλιστα, με μια διαφορά ασφαλείας από τον δεύτερο INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Ύστερα κι από την «τραγική», όπως τουλάχιστον τη χαρακτηρίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, διαχείριση (και) της κακοκαιρίας «Ελπίδα» από την κυβέρνηση, στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία δεν αποκλείουν εκλογικό αιφνιδιασμό από τον Κυριάκο Μητσοτάκη την άνοιξη.

Σύμφωνα με το σκεπτικό τους, οι αμέσως επόμενοι μήνες - αν είναι μήνες κι όχι μήνας - θα είναι και οι τελευταίοι που η ΝΔ θα απολαμβάνει τη μοναξιά της κορυφής στις δημοσκοπήσεις και, μάλιστα, με μια διαφορά ασφαλείας από τον δεύτερο.

Αν, πάντοτε κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός καθυστερήσει κι άλλο την απόφαση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα βρεθεί σε πολιτικό αδιέξοδο και θα αναγκαστεί να εξαντλήσει την τετραετία, φτάνοντας μέχρι την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2023.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει και χθες Τετάρτη εκλογές- αναμένεται να επαναλάβει το σχετικό αίτημα και στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας- δεν σχετίζεται μόνο με το λαϊκό κλίμα των ημερών ή με την ανάγκη συσπείρωσης των ψηφοφόρων του μπροστά στον πραγματικό ή διασταλμένο από τα ΜΜΕ «καλπασμό» του Νίκου Ανδρουλάκη και του ΚΙΝΑΛ.

Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί 31 Μαρτίου με 3 Απριλίου και η διαδικασία εκλογής προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη του κόμματος- εφόσον, βεβαίως, υπερψηφιστεί η σχετική πρόταση Τσίπρα- θα ακολουθήσει είναι προφανές ότι εκλογές την άνοιξη θα βρουν το ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία να μην έχει ολοκληρώσει τις ριζικές τομές για τις οποίες έχει δεσμευτεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίες θέλουν και το χρόνο τους για να δημιουργήσουν και πολιτικές εντυπώσεις.

Όσο, επομένως, ο κ. Τσίπρας θα ζητά εκλογές τόσο περισσότερο θα δυσκολεύεται ο πρωθυπουργός να τις αποδεχθεί αφού θα δημιουργηθεί η εντύπωση σε μια τέτοια περίπτωση πως σύρεται σε αυτές από τη βούληση του πολιτικού του αντιπάλου.

Κοντολογίς, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά άμεσα εκλογές, για να μην γίνουν άμεσα και να του δοθεί χρόνος, ώστε να προχωρήσει στις εσωκομματικές του μεταρρυθμίσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ