ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέσσερις μύθοι και μία αλήθεια: Το βίντεο του υπουργείου Υγείας για τις ΜΕΘ

Τέσσερις μύθοι και μία αλήθεια: Το βίντεο του υπουργείου Υγείας για τις ΜΕΘ
Το υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι «οι 1.105 κλίνες ΜΕΘ θα μείνουν παρακαταθήκη στο ΕΣΥ. Η Ελλάδα έχει σήμερα 13,5 κλίνες ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους, με Ευρωπαϊκό μέσο όρο 12,9 κλίνες το 2018». INTIME NEWS / ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Τη δική της εκδοχή για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μέσα από ένα αναλυτικό βίντεο, δίνει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με τον καυστικό επίλογο που τονίζει ότι «τα ψέματα τελείωσαν, είμαστε υπερήφανοι που στηρίζουμε το ΕΣΥ και συνεχίζουμε».  

Από την αρχή της πανδημίας, έχει ξεκινήσει μία μεγάλη συζήτηση - η οποία κορυφώνεται τον τελευταίο καιρό - για τις ΜΕΘ στο δημόσιο σύστημα υγείας, για τις διασωληνώσεις των ασθενών, πολλές από τις οποίες πραγματοποιούνται και εκτός Μονάδων, καθώς και για τον αριθμό των ανθρώπων που καταλήγουν (100 περίπου καθημερινά) ο οποίος τις τελευταίες πολλές εβδομάδες, είναι γεγονός ότι προβληματίζει σφόδρα.

Συγκεκριμένα στο βίντεο του υπουργείου Υγείας με τίτλο «4 μύθοι και 1 αλήθεια» παρουσιάζεται το έργο του υπουργείου στα νοσοκομεία, οι νέες κλίνες που αναπτύχθηκαν, τα μηχανήματα που προμηθεύθηκαν τα νοσοκομεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και το προσωπικό που προσλήφθηκε προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι ανάγκες που προέκυψαν λόγω COVID-19. Αναφέρεται ακόμη, πόσο υποστηρίχθηκαν με κλίνες, κάποια νιοσοικομεία, όπως ΣΩΤΗΡΙΑ, ΚΑΤ, Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας.

«Η αλήθεια που καταρρίπτει τους μύθους για τις κλίνες ΜΕΘ, τη λειτουργία του ΕΣΥ και τη στελέχωση του», αναφέρεται χαρακτηριστικά από το υπουργείο Υγείας στο βίντεο το οποίο επιμελήθηκε η Γενική Γραμματεία Υπηρεσιών Υγείας.

Το Υπουργείο επισημαίνει ότι «οι 1.105 κλίνες ΜΕΘ θα μείνουν παρακαταθήκη στο ΕΣΥ. Η Ελλάδα έχει σήμερα 13,5 κλίνες ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους, με Ευρωπαϊκό μέσο όρο 12,9 κλίνες το 2018».

Το βίντεο κάνει λόγο για τέσσερις μύθους και μια αλήθεια.

Ο πρώτος μύθος είναι ότι οι κλίνες ΜΕΘ δεν αυξήθηκαν, καθώς από 557 το 2019 έχουν αυξηθεί σε 1.105 σήμερα.

Ο δεύτερος μύθος είναι ότι οι ΜΕΘ δεν έχουν στελεχωθεί με το απαραίτητο προσωπικό, καθώς σύμφωνα με το βίντεο του υπουργείου Υγείας τα νοσοκομεία ενισχύθηκαν με 3.729 εργαζόμενους ως μόνιμο και 15.732 ως επικουρικό προσωπικό.

Ο τρίτος μύθος είναι ότι «βαφτίστηκαν» ΜΕΘ κρεβάτια χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό, καθώς παρατίθενται στοιχεία που αφορούν τον επιπλέον σύγχρονο εξοπλισμό ΜΕΘ που έχει διατεθεί στα νοσοκομεία.

Ο τέταρτος μύθος είναι «αν έχετε τόσες ΜΕΘ πώς το σύστημα πιέζεται με μόνο 600 διασωληνομένους;», στον οποίο το υπουργείο Υγείας απαντά ότι το ΕΣΥ δεν έγινε μονοθεματικό παρά την covid -19 καθώς 645 κλίνες διατίθενται για ασθενείς με άλλα νοσήματα και 709 είναι κλίνες COVID. Επίσης στις 1.105 κλίνες ΜΕΘ του ΕΣΥ, έχουν προστεθεί 207 κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα και 35 από τα στρατιωτικά νοσοκομεία, σύνολο δηλαδή 1.347 κλίνες ΜΕΘ.

Η μόνη αλήθεια, σύμφωνα με το βίντεο που ανήρτησε στο YouTube το υπουργείο Υγείας, είναι πως σήμερα η χώρα έχει 1.105 κλίνες (13,5 ανά 100.000 κατοίκους) και βρίσκεται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε αριθμό κλινών ανά 100.000 κατοίκους.

«Τα ψέματα τελείωσαν, είμαστε περήφανοι για την στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας και συνεχίζουμε», καταλήγει το βίντεο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ