ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τηλεμαχήσουν όπου θέλει ο πρωθυπουργός

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τηλεμαχήσουν όπου θέλει ο πρωθυπουργός
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία εστίασε στα λάθη της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να επιστρέψει το «Δ» (Δημόσια) στη ΔΕΗ

Στα ζητήματα της πολιτικής κι εσωκομματικής επικαιρότητας επικεντρώθηκε η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα το πρωί της Δευτέρας στον ΣΚΑΙ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, μιλώντας στην εκπομπή «Οι αταίριαστοι» εστίασε στα λάθη της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να επιστρέψει το «Δ» (Δημόσια) στη ΔΕΗ, καθώς και στο να γίνουν παρεμβάσεις στα τιμολόγια του ρεύματος γιατί η επιδότησή τους όπως γίνεται σήμερα ουσιαστικώς ενισχύει το καρτέλ στο χώρο της ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνέντευξη ξεκίνησε και τελείωσε με αναφορές στο ΣΚΑΙ, με τον κ. Τσίπρα να υποστηρίζει πως δεν υπήρξε ποτέ επιλογή του να μην δώσει συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό, έστω κι αν «άργησε λίγο».

Δεν απόφυγε, πάντως, να ασκήσει κριτική στο κανάλι λέγοντας πως έχει μια έντονη άποψη, είναι δικαίωμά του, αλλά σχεδόν όλοι οι σταθμοί διαμορφώνουν μια μεροληπτική στάση και δεν υπάρχει άλλη άποψη: «Το πρόβλημα στη χώρα είναι ότι υπάρχει ένα έλλειμμα πλουραλισμού, δεν το χρεώνω σε σας, είναι μεγάλη συζήτηση για το πού χρεώνεται», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, μην παραλείποντας να προσκαλέσει σε τηλεοπτική μονομαχία τον κ. Μητσοτάκη οπουδήποτε κι οποτεδήποτε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό διαχειριστή της συμφοράς, υπογράμμισε πως αν ήταν κυβέρνηση το κόμμα του δεν θα ιδιωτικοποιούσε την ΔΕΗ και θα προχωρούσε σε «πάγωμα» των τιμολογίων και σε θεσμικές παρεμβάσεις: «Η κυβέρνηση έχει μια αντίληψη για το πώς λειτουργεί η οικονομία: “Αφήνουμε την αγορά να αυτορυθμιστεί και το κράτος δεν παρεμβαίνει”. Αυτή είναι η αντίληψη Μητσοτάκη, αλλά δεν ξέρω αν είναι η αντίληψη της Δεξιάς, γιατί ένα κομμάτι της ΝΔ δεν ασπάζεται αυτή την αντίληψη. Μέσα στην πανδημία έγιναν κοσμογονικές αλλαγές, έγινε σαφές ότι δεν μπορεί η αγορά να λειτουργήσει χωρίς παρέμβαση από το κράτος, κάτι τέτοιο μπορεί να φέρει διάρρηξη κοινωνικού ιστού».

«Η ακρίβεια είναι ένα διεθνές φαινόμενο που στη χώρα μας έχει πολλαπλασιαστεί εξαιτίας της αδυναμίας της κυβέρνησης να αντιληφθεί το μέγεθος του φαινομένου, ακολούθησε πολιτική που αποδυνάμωσε την κρατική παρέμβαση», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στην εκπομπή «Οι Αταίριαστοι» του ΣΚΑΪ. Είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε την ικανότητα να αντιληφθεί ότι έρχεται ένα κύμα ακρίβειας με διαστάσεις μονιμότητας που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε βαθμό που υπάρχει σήμερα για πολλούς συμπολίτες μας υπαρξιακό πρόβλημα».

«Εμείς δεν θα προχωρούσαμε σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, εν μέσω της μεγαλύτερης ενεργειακής κρίσης», είπε και πρόσθεσε ότι «επί 4,5 χρόνια δεν αυξήσαμε ούτε ένα ευρώ τον λογαριασμό του ρεύματος, αντίθετα μειώσαμε τον ΦΠΑ της ενέργειας στον κατώτατο συντελεστή το '19». Ανέφερε ότι είμαστε μεταξύ των τριών πιο ακριβών τιμών ρεύματος στην Ευρώπη.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές και υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση η ΔΕΗ θα ανακτήσει το "Δ" (σ.σ. δημόσια) στη λειτουργία της, ανεξαρτήτως με το τι θα γίνει με τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου θα υπάρξει εντολή να παγώσουν τα τιμολόγια, θα ενεργοποιηθεί η ΡΑΕ και η Επιτροπή Ανταγωνισμού για να γίνουν έλεγχοι. Πρόσθεσε ότι εδώ που φτάσαμε δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα πέρα απ' το να υπάρξει και ισχυρή επιδοματική στήριξη, ενώ σχολίασε ότι «θα μπορούσαμε να αποφύγουμε αυτή την εξέλιξη αν είχαν επιλεγεί άλλες πολιτικές».

Όσον αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο πρώην πρωθυπουργός είπε πως δεν την θέλει ένα λόμπι ισχυρό επιχειρηματιών που είναι προσανατολισμένο στην αύξηση του κέρδους και στη μείωση του μισθολογικού κόστους κι αυτό το λόμπι ακολουθεί ο πρωθυπουργός: «Προφανώς και θα στηρίξω αύξηση του κατώτατου στα 800 ευρώ, αν το αποφασίσει η κυβέρνηση. Αυτό που λέω είναι πως είναι καλοδεχούμενη οποιαδήποτε φοροελάφρυνση, αλλά αυτά που δίνει η κυβέρνηση είναι πολύ λίγα και για λίγους», σημείωσε, υπενθυμίζοντας πως η δική του κυβέρνηση με το που βγήκαμε από τα μνημόνια αύξησε τον κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ και κατάργησε τον υποκατώτατο.

Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να κάνει την αυτοκριτική του για την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, λέγοντας πως την επιβάρυνε άδικα και δυσανάλογα και το πλήρωσε, αλλά από την άλλη έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, ρυθμίσει το χρέος και στήριξε τους αδύναμους.

Σε σχέση με το ΚΙΝΑΛ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διευκρίνισε πως δεν το θεωρεί πολιτικό του αντίπαλο- «ούτε το ΚΚΕ ή το ΜέΡΑ 25, παρά τις μεγάλες διαφωνίες που έχουμε»-, τόνισε ωστόσο πως με νόημα πως ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα μπορεί να συνεχίσει την πολιτική των ίσων αποστάσεων όσο πλησιάζουμε στις εκλογές.

«Το μέτωπό μας είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το έχω δηλώσει από την πρώτη στιγμή. Δεν ανησυχώ από τη δημοσκοπική άνοδο του ΚΙΝΑΛ», ανάφερε χαρακτηριστικώς ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος είναι ανοιχτός στο ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας και με το ΚΙΝΑΛ, υπενθυμίζοντας πως σειρά από ευρωπαϊκές χώρες κυβερνούνται με συστήματα απλής αναλογικής και κυβερνήσεις συνεργασίας: «Σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να γίνει και στην Ελλάδα αυτό, η διαχωριστική γραμμή είναι από τη μία πλευρά αυτή που προτάσσει την κυριαρχία των αγορών και η άλλη η πολιτική που θέλει ένα ισχυρό ανθρώπινο κοινωνικό κράτος. Η δεύτερη άποψη εκφράζεται από τις προοδευτικές δυνάμεις», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικώς με το αίτημα για πρόωρες εκλογές, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως το διατύπωσε για πρώτη φορά στη συζήτηση για την ψήφιση του προϋπολογισμού, ακριβώς μετά την αποκάλυψη για την έρευνα Τσιόδρα– Λύτρα, που «διέψευδε τις αναφορές του πρωθυπουργού ότι είναι το ίδιο να νοσηλεύεσαι μέσα και έξω από τις ΜΕΘ»: «Ζητάμε εκλογές γιατί θέλουμε να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή, την κοινωνική συνοχή. Επρόκειτο για μια κομβική μεταστροφή του πρωθυπουργού στην διαχείριση της πανδημίας από τον πρωθυπουργό αυτό που ζούμε. Η κυβέρνηση έχει αποτύχει απολύτως στη διαχείριση της πανδημίας, είναι διαχειριστής της συμφοράς, έχει μεγάλη αδυναμία να την διαχειριστεί».

Ερωτηθείς, εξάλλου, για πρόσφατες δηλώσεις του Παύλου Πολάκη περί δικαστικών και της Τασίας Χριστοδουλοπούλου περί «ελέγχου της δημόσιας διοίκησης», ξεκαθάρισε ότι δεν συμφωνεί με όλες τις απόψεις που διατυπώνονται, ωστόσο είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία είναι ένα ανοιχτό, δημοκρατικό κόμμα και ακούγονται όλες οι απόψεις: «Σε αρκετούς συντρόφους μου υπάρχει η άποψη ότι για να αντιμετωπίσεις ένα διεφθαρμένο κράτος, πρέπει να στήσεις αντίστοιχους μηχανισμούς. Διαφωνώ κάθετα. Αυτό είναι το γήπεδο του αντιπάλου, της Δεξιάς. Όχι, δεν με εκφράζει αυτή η άποψη», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως οι προτάσεις του για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία δεν έχουν καμία σχέση με τη συγκρότηση ενός αρχηγικού κόμματος, αλλά ενός ανοιχτού, δημοκρατικού κι εναρμονισμένου με τις ψηφιακές εξελίξεις κόμματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ