ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζει στάση στην ελληνοαμερικανική συμφωνία, το μήνυμα Τσίπρα σε Πάιατ

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζει στάση στην ελληνοαμερικανική συμφωνία, το μήνυμα Τσίπρα σε Πάιατ
Όπως μεταφέρουν στο CNN Greece συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «προφανώς και δεν άρεσαν στον πρέσβη όσα του είπε ο πρόεδρος»

Στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία διευκρινίζουν πως η χθεσινή (Πέμπτη) συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, στο γραφείο του πρώτου στη Βουλή είχε προγραμματιστεί εδώ και μία εβδομάδα και δεν σχετίζεται με τα όσα ειπώθηκαν από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο την Τρίτη κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα εξοπλιστικά.

Υπενθυμίζουμε ότι ο πρώην πρωθυπουργός επιβεβαίωσε στη Βουλή ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να υπερψηφίσει την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία με κυρίαρχο επιχείρημα πως η διάρκειά της είναι, για πρώτη φορά στα χρονικά, επ’ αόριστον.

Στη χθεσινή συνάντηση, εξάλλου, ο κ. Τσίπρας είχε την ευκαιρία να μεταφέρει, επίσης, στον κ. Πάιατ πως δεν πραγματοποιείται σε αμοιβαία επωφελή βάση κι αποδυναμώνει το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

Όπως, εξάλλου, μεταφέρουν στο CNN Greece συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, «προφανώς και δεν άρεσαν στον κ. Πάιατ όσα του είπε ο κ. Τσίπρας, αλλά ο πρόεδρος δεν του άφησε κανένα περιθώριο για αλλαγή της στάσης του στο συγκεκριμένο ζήτημα».

Την ίδια ώρα, αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Τσίπρας, εκμεταλλευόμενος το ότι ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, δεν είναι βουλευτής, έχει πυκνώσει το τελευταίο χρονικό διάστημα την παρουσία του στη Βουλή, ενώ παραλλήλως «οργώνει» την Αττική και την περιφέρεια αφουγκραζόμενος την αγωνία των πολιτών για το σαρωτικό κύμα ακρίβειας.

Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα θα βρεθεί στο νομό Λάρισας, όπου θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με πληττόμενους αγρότες των μπλόκων κι όχι μόνο στη Νίκαια και στην Αγιά, αλλά και με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

  1. Στο μεταξύ, ο κ. Τσίπρας, και με την ομιλία του την Πέμπτη στο νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ, θέλησε να καταδείξει την αντίθεση από τη μία των υψηλών λογαριασμών ρεύματος και των τιμών αγαθών πρώτης ανάγκης κι από την άλλη της απροθυμίας του Μεγάρου Μαξίμου για ουσιαστικά μέτρα στήριξης των νοικοκυριών μέσω της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και των μειώσεων του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά που έχει προτείνει εδώ και καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν, όπως παρατηρούν στην Κουμουνδούρου, την ίδια στιγμή με το «γιουρούσι», όπως το αποκαλούν, της ΝΔ στο Δημόσιο.

Ενδεικτικές θεωρούν τις περιπτώσεις των «golden boys» σε ΔΕΗ, ΕΦΚΑ, ΔΕΔΔΗΕ, το ένα δισ. ευρώ για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, τα πέντε δισ. ευρώ των απευθείας αναθέσεων που μπορεί να έχουν αυξηθεί από την τελευταία φορά που μετρήθηκαν, όπως βεβαίως και τα επτά δισ. ευρώ των νέων εξοπλιστικών.

Παραλλήλως κι όπως έχουμε γράψει εδώ κι αρκετό καιρό, αναμένεται να υπάρξει πρόνοια στην εκλογή από τα μέλη της νέας Κεντρικής Επιτροπής ώστε να εκπροσωπηθούν αναλογικώς και στελέχη από την περιφέρεια κι όχι μόνο τα πιο προβεβλημένα από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Γι’ αυτό και η εκλογή της προτείνεται από τον κ. Τσίπρα να μην γίνει με ενιαία λίστα, αλλά με λίστες ανά περιφέρεια και με εκλογικό μέτρο τον αριθμό των μελών που θα ψηφίσουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ