ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαριούπολη: Μητσοτάκης - Μακρόν συμφώνησαν για συμμετοχή της Ελλάδας σε ανθρωπιστική επιχείρηση

Μαριούπολη: Μητσοτάκης - Μακρόν συμφώνησαν για συμμετοχή της Ελλάδας σε ανθρωπιστική επιχείρηση
Η Ελλάδα θα πάρει μέρος σε πιθανή ανθρωπιστική επιχείρηση στη Μαριούπολη, όπως συμφώνησαν σε συζήτηση που είχαν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμάνουελ Μακρόν AP/Francois Mori (Φωτογραφία Αρχείου)

Η Ελλάδα θα πάρει μέρος σε πιθανή ανθρωπιστική επιχείρηση στη Μαριούπολη, όπως συμφώνησαν σε συζήτηση που είχαν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμάνουελ Μακρόν.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η απόφαση αυτή ελήφθη κατά τη διάρκεια συνομιλίας που είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως είναι γνωστό το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ελλάδας για τη Μαριούπολη, λόγω της ελληνικής ομογένειας που ήδη θρηνεί αρκετές απώλειες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε στην τραγωδία που εκτυλίσσεται στη Μαριούπολη, η οποία όπως τόνισε «σχεδόν σβήστηκε από τον χάρτη».

Το ΝΑΤΟ ήδη επιταχύνει την προσαρμογή του σε περιβάλλον αναβαθμισμένου στρατηγικού κινδύνου.

Κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας επικυρώθηκε η ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ με τη δημιουργία τεσσάρων νέων μονάδων μάχης στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία, καθώς και η διάθεση περαιτέρω στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

Η Συμμαχία ενισχύει παράλληλα τα μέσα ετοιμότητας και προστασίας έναντι χημικών, βιολογικών και πυρηνικών απειλών, ενώ στέλνει και «μήνυμα» προς την Κίνα να μην παράσχει στρατιωτική ή οικονομική υποστήριξη προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η δημιουργία των μονάδων μάχης αποτελεί «ισχυρό μήνυμα ότι θα υπερασπιστούμε και θα υποστηρίξουμε συλλογικά κάθε σπιθαμή ΝΑΤΟϊκής επικράτειας» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, προσθέτοντας ότι έως την επόμενη διάσκεψη κορυφής του Ιουνίου στη Μαδρίτη θα έχουν καταρτιστεί «σχέδια για επιπρόσθετες δυνάμεις και ικανότητες προς ενίσχυση της άμυνας του ΝΑΤΟ».

«Παράσχουμε υποστήριξη στους εταίρους που επηρεάζονται από ρωσικές απειλές και παρεμβάσεις και θα εντείνουμε τη στήριξή μας για να βοηθήσουμε να αντισταθούν στην κακή ρωσική επιρροή και να ενισχύσουμε το σθένος τους, στη βάση των αιτημάτων των εταίρων μας και τα μακροχρόνια προγράμματα συνεργασίας μας» αναφέρουν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ στο κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου.

Υπογραμμίζουν ότι ως απάντηση στις ρωσικές ενέργειες ήδη έχουν ενεργοποιηθεί τα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ και η δύναμη ταχείας αντίδρασης, με την ανάπτυξη 40.000 στρατιωτών στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η δημιουργία των τεσσάρων νέων μονάδων μάχης σε Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Σλοβακία.

«Τώρα θα επιταχύνουμε το μετασχηματισμό του ΝΑΤΟ για μία πιο επικίνδυνη στρατηγική πραγματικότητα, και μέσω της υιοθέτησης της επόμενης Στρατηγικής Αντίληψης [σ.σ. στη Σύνοδο Κορυφής] στη Μαδρίτη» τονίζεται στο ανακοινωθέν.

Επ' αυτού η Συμμαχία αναφέρει: «Υπό το πρίσμα της σοβαρότερης απειλής για την ευρωατλαντική ασφάλεια εδώ και δεκαετίες, θα ενισχύσουμε επίσης σημαντικά τη μακροπρόθεσμη αποτρεπτική και αμυντική μας στάση και θα αναπτύξουμε περαιτέρω όλο το φάσμα των δυνάμεων σε ετοιμότητα και δυνατοτήτων που απαιτούνται για τη διατήρηση αξιόπιστης αποτροπής και άμυνας».

Έναντι της ρωσικής απειλής και επιρροής, το NATO σημειώνει πως ενισχύει τις άμυνες του στο μέτωπο της κυβερνοασφάλειας και είναι έτοιμο να απαντήσει σε περίπτωση κυβερνοεπιθέσεων· ενισχύσει επίσης την ανταλλαγή πληροφοριών και την ετοιμότητά του να αντιδράσει σε εκστρατείες παραπληροφόρησης.

Και, στη σκιά της ολοένα και πιο επικίνδυνης ρητορικής της Ρωσίας, η οποία εισάγει πλέον ανοιχτά την απειλή ενός πυρηνικού πολέμου στην «εξίσωση» του πολέμου στην Ουκρανία, η Συμμαχία αναφέρει πως «θα ενισχύσει επίσης την προετοιμασία και ετοιμότητά της έναντι χημικών, βιολογικών, ραδιενεργών και πυρηνικών απειλών». Περαιτέρω αποφάσεις ως προς αυτό θα ληφθούν στη σύνοδο της Μαδρίτης.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ επισημαίνουν στο ανακοινωθέν πως τα μέτρα που λαμβάνει το ΝΑΤΟ «παραμένουν προληπτικά και αναλογικά», ενώ ο ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, επανέλαβε κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής ότι ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα δεν πρόκειται να αναπτυχθούν στο έδαφος της Ουκρανίας.

Ως προς τη στήριξη της Ουκρανίας σε στρατιωτικό επίπεδο -η οποία έγκειται σε ασκήσεις ισορροπίας προς αποφυγή ευθείας σύγκρουσης με τη Ρωσία-, ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε πως υπήρξε συμφωνία για τη διάθεση περαιτέρω βοήθειας με σημαντικές προμήθειες στρατιωτικού υλικού, περιλαμβανομένων αντιαρματικών και αντιαεροπορικών συστημάτων.

Σύνοδος Κορυφής: Η ΕΕ κατηγορεί τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Σύνοδος ΗΠΑ-ΕΕ: Συνεργασία για μείωση ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ