ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε ρυθμούς συνεδρίου ο ΣΥΡΙΖΑ: Το «ζητούμενο», το πρόγραμμα και οι «αιχμές»

Σε ρυθμούς συνεδρίου ο ΣΥΡΙΖΑ: Το «ζητούμενο», το πρόγραμμα και οι «αιχμές»
Στη σαρωτική επικράτηση των προτάσεων του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμβάλλει και το έλλειμμα ενότητας στην Ομπρέλα, η οποία αποδίδεται και στην εκδήλωση ηγεμονικών τάσεων από τους 53+ στο εσωτερικό της

«Η ανατροπή της πολιτικής και της κυβέρνησης Μητσοτάκη»: αυτό είναι, όπως το προσδιορίζουν στην Κουμουνδούρου, το ζητούμενο του τρίτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, που θα διεξαχθεί στο κλειστό γήπεδο του Τάε Κβον Ντο στο Φάληρο και θα ξεκινήσει την Πέμπτη με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στις επτά το απόγευμα.

Με βάση αυτό το ζητούμενο, συγκλίνουν οι ίδιες πηγές, θα συζητηθεί το πολιτικό πρόγραμμα και οι άμεσες αιχμές που μπορούν να δώσουν το σήμα της ανατροπής, όπως οι προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ιδιωτικό χρέος, τη στήριξη των εργαζομένων και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Ταυτοχρόνως, θα συζητηθεί κι ο αποτελεσματικότερος τρόπος οργάνωσης του κόμματος.

«Οι μεγάλες πολιτικές αλλαγές χρειάζονται κι ένα ζωντανό ρεύμα μέσα στην κοινωνία, στους κοινωνικούς χώρους, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στα εργατικά σωματεία, στους επιστημονικούς φορείς, πρέπει να συγκροτηθούν ευρύτερες προοδευτικές πλειοψηφίες. Το συνέδριο θα συμβάλει θετικώς σε αυτούς τους στόχους», προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι.

Σε ρυθμούς συνεδρίου θα κινηθεί αυτή την εβδομάδα κι ο κ. Τσίπρας, ο οποίος δεν πρόκειται να περιοδεύσει στην Αττική ή στην περιφέρεια.

Ως προς τους εσωκομματικούς συσχετισμούς, πρέπει να θεωρείται δεδομένη η σαρωτική υπερψήφιση των προτάσεων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, οι οποίες έχουν τύχει και της μεγαλύτερης αμφισβήτησης, δηλαδή η εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τα οργανωμένα μέλη στις 15 Μαΐου.

Σε αυτή τη σαρωτική επικράτηση συμβάλλει και το έλλειμμα ενότητας στην Ομπρέλα- η ήττα στις εκλογές για την ανάδειξη συνέδρων έφερε γκρίνια- η οποία αποδίδεται και στην εκδήλωση ηγεμονικών τάσεων από τους 53+ στο εσωτερικό της.

Όσον αφορά το ΚΙΝΑΛ, ο κ. Τσίπρας και μέχρις ότου ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκαθαρίσει τη στάση του ως προς την προοπτική συγκυβέρνησης, θα επιμένει σε μια πολιτική καρότου και μαστίγιου.

Από τη μία, για παράδειγμα, θα συνεχίσει να υπενθυμίζει πως ο Γιώργος Παπανδρέου παράλαβε μια χρεοκοπημένη χώρα από τον Κώστα Καραμανλή το 2009 κι από την άλλη θα κλείνει πόρτες και παράθυρα σε σενάρια όπου σε μια συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία με ΚΙΝΑΛ δεν θα είναι ο ίδιος πρωθυπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ