ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Ένταση μεταξύ Τσίπρα-Τσακαλώτου - Κάλπη και για τις καταστατικές αλλαγές στις 15/5

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Ένταση μεταξύ Τσίπρα-Τσακαλώτου - Κάλπη και για τις καταστατικές αλλαγές στις 15/5
Έντονοι διάλογοι κι ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πάνο Σκουρλέτη. CNN Greece/ Αλέξανδρος Γαστεράτος

Ένταση προκλήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία όταν τέθηκε ζήτημα από σύνεδρους για ορισμένες καταστατικές αλλαγές, κυρίως αυτή που αφορά τον τρόπο εγγραφής νέων μελών στο κόμμα.

Η «Ομπρέλα» κατάθεσε τροπολογία με την οποία ένα υποψήφιο μέλος θα πρέπει να περάσει τουλάχιστον μια φορά από την Οργάνωση Μελών πριν εγγραφεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εσωκομματική αντιπολίτευση ήθελε να καταθέσει άλλες έξι τροπολογίες, οι οποίες δεν πρόλαβαν να συζητηθούν γιατί ελήφθη απόφαση να τεθεί το σύνολο των καταστατικών αλλαγών στις κάλπες της 15ης Μαΐου.

Είναι χαρακτηριστικό πως υπήρξαν έντονοι διάλογοι κι ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πάνο Σκουρλέτη.

Στη πρώτη διά ανάτασης των καρτών διαπίστευσης ψηφοφορία διαπιστώθηκε αδυναμία να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα για το αποτέλεσμα.

Κατόπιν παρέμβασης τόσο του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Τζανακόπουλου, όσο και της επικεφαλής του προεδρείου, Όλγας Γεροβασίλη, διακόπηκαν προσωρινώς οι εργασίες του συνεδρίου, αλλά και η ψηφοφορία που διεξαγόταν για την εκλογή Επιτροπής Δεοντολογίας και Εξελεγκτικής Επιτροπής προκειμένου να ψηφίσουν κι όσοι βρίσκονταν στο χώρο της εκλογικής διαδικασίας.

Στη συνέχεια, ο κ. Σκουρλέτης πήρε το λόγο και ζήτησε να ψηφίσουν εκείνη την ώρα όσοι βρίσκονταν στο χώρο του συνεδρίου.

Οι περισσότεροι σύνεδροι, ωστόσο, της περιφέρειας, οι οποίοι ανήκουν κατά συντριπτική πλειοψηφία στους προεδρικούς, έχουν ήδη αποχωρήσει με Ι.Χ. και λεωφορεία.

Τελικώς, επικράτησε η πρόταση να στηθεί κάλπη στις 15 Μαΐου όχι μόνο για τον τρόπο εγγραφής των νέων μελών, αλλά και για το σύνολο των καταστατικών αλλαγών- πλην της ποσόστωσης φύλου 50- 50 που εγκρίθηκε ομοφώνως από το σώμα του συνεδρίου- και να έχουν δικαίωμα ψήφου μόνο όσοι σύνεδροι συμμετείχαν στις διαδικασίες για την καταστατική αλλαγή που αφορά την εκλογή από τη βάση, δηλαδή 4.688 σύνεδροι κι όχι το σύνολο των 5.784 σύνεδρων που είχαν εκλεγεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ