ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη - Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο στις 16 Μαΐου

Συνάντηση Μητσοτάκη - Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο στις 16 Μαΐου
INTIME

Οριστικοποιήθηκε η ημερομηνία συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Όπως ανακοίνωσαν τόσο ο Λευκός Οίκος, όσο και το Μέγαρο Μαξίμου το τετ α τετ θα πραγματοποιηθεί στις 16 Μαΐου.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε: «Ο πρόεδρος Μπάινεν ανυπομονεί να υποδεχθεί τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο στις 16 Μαΐου 2022. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού παρέχει την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε την ισχυρή διμερή μας συνεργασία και να γιορτάσουμε τα 201 χρόνια της ελληνικής ανεξαρτησίας.

»Οι ηγέτες θα συζητήσουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες με τους Συμμάχους και τους εταίρους για την υποστήριξη του λαού της Ουκρανίας και την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία για την απρόκλητη επιθετικότητά της.

»Θα συζητήσουν τη στενή μας συνεργασία σε παγκόσμιες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής ασφάλειας. Οι ηγέτες θα κάνουν απολογισμό των κοινών μας προσπαθειών για την προώθηση της παγκόσμιας ασφάλειας μέσω του ΝΑΤΟ, καθώς και των κοινών μας στόχων για ειρήνη και ευημερία στην περιοχή. Θα γιορτάσουν επίσης την ιστορία, τις δημοκρατικές αξίες και τους εμπορικούς και επενδυτικούς δεσμούς που έχουν ενώσει τους λαούς και τις χώρες μας για γενιές.»

Παράλληλα, από το γραφείο Τύπου του Μεγάρου Μαξίμου ανακοινώθηκε: «Στις 16 Μαΐου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Joe Biden».

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Μπλίνκεν

Νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία αλλά και την επικείμενη συνάντηση 3+1 (Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι δύο πλευρές «συζήτησαν και για την επικείμενη συνάντηση του μηχανισμού 3+1 για την ενίσχυση της ενεργειακής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ, καθώς και των Ηνωμένων Πολιτειών, και την προώθηση των στόχων μας που ενισχύονται από τα κοινά δημοκρατικά ιδεώδη για την περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία».

Επιπλέον, ο Άντονι Μπλίνκεν ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη σταθερή υποστήριξή της στην Ουκρανία, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η ισχυρή επιβολή των κυρώσεων και η εκτεταμένη ανθρωπιστική και αμυντική βοήθειά που έχει προσφέρει η χώρα μας. Τέλος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν πρόσθετους τρόπους για να βοηθήσουν την Ουκρανία, καθώς συνεχίζει να αμύνεται ενάντια στον απρόκλητο και βάναυσο πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, «είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μπλίνκεν. Ελλάδα και ΗΠΑ συνεχίζουν να συντονίζονται στενά ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ έναντι των απρόκλητων στρατιωτικών επιθέσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σχετικά:

«Συνομίλησα με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη για τη σημαντική βοήθεια που έχει προσφέρει η σύμμαχος χώρα στο ΝΑΤΟ, Ελλάδα, στην Ουκρανία, καθώς και για τους άλλους τρόπους στήριξης της Ουκρανίας να αμυνθεί έναντι του βίαιου πολέμου της Μόσχας. Η σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας δεν ήταν ποτέ ισχυρότερη ή πιο σημαντική».

«Αν χρειαστείς κάτι, πάρε τηλέφωνο»

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τζο Μπάιντεν στις 25 Μαρτίου, με αφορμή την εθνική επέτειο. Στη διάρκεια εκείνης της συνομιλίας ο Αμερικανός πρόεδρος είχε τονίσει στον πρωθυπουργό: «Αν χρειαστείς κάτι πάρε τηλέφωνο, είμαι εδώ να βοηθήσω».

Η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ μπορεί να είχε ως αφορμή την εθνική επέτειο αλλά συμπεριέλαβε όλη την καυτή περιφερειακή ατζέντα, σηματοδοτώντας την κρίσιμη για την Αθήνα επιστροφή της Ουάσινγκτον στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Κατά τη διάρκεια του ίδιου τηλεφωνήματος, οι δύο ηγέτες αξιολόγησαν τη στάση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και το Κυπριακό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ