ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην αντεπίθεση η Αθήνα: Ο Μητσοτάκης ενημέρωσε το ΝΑΤΟ για την τουρκική προκλητικότητα

Στην αντεπίθεση η Αθήνα: Ο Μητσοτάκης ενημέρωσε το ΝΑΤΟ για την τουρκική προκλητικότητα
Όλα τα διπλωματικά «όπλα» της ξεδιπλώνει η Αθήνα απέναντι από την τουρκική προκλητικότητα, με την κυβέρνηση να εμφανίζεται αποφασισμένη να μην επιτρέψει τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου να μείνουν αναπάντητες (AP Photo/Petros Giannakouris)

Όλα τα διπλωματικά «όπλα» της ξεδιπλώνει η Αθήνα απέναντι από την τουρκική προκλητικότητα, με την κυβέρνηση να εμφανίζεται αποφασισμένη να μην επιτρέψει τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου να μείνουν αναπάντητες.

Μετά από το «πάγωμα» των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία και το νέο εντονότατο διάβημα από το υπουργείο Εξωτερικών, έγινε γνωστό πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Γενς Στόλτενμπεργκ για την τουρκική προκλητικότητα.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου του με την Φινλανδή πρωθυπουργό Σάνα Μάριν, ενημέρωσε τον γ.γ. του ΝΑΤΟ για τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

«Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω την Σάνα και για τις εξελίξεις με την Τουρκία. Πρέπει να ότι προηγουμένως μίλησα με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για να τον ενημερώσω για την πρόσφατη προκλητική συμπεριφορά των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο και έκαναν επικίνδυνες υπερπήτσεις πάνω από ελληνικά νησιά όπως η Χίος, η Κάρπαθος, η Λέρος και πολλά άλλα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Και συμπλήρωσε:

«Και βεβαίως κατέστησα σαφές στον κ. Στόλτενμπεργκ ότι αυτού του είδους η συμπεριφορά ενός κράτους μέλους συμμάχου του ΝΑΤΟ, είναι απολύτως απαράδεκτη, υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια και ενότητα του στόχου που έχει το ΝΑΤΟ σε μια στιγμή που είναι απαραίτητο να μείνουν ενωμένα όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, καθώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε την επιθετική εισβολή της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

Επίσης, ο πρωθυπουργός τόνισε πως τέτοιες ενέργειες υπονομεύουν επίσης την πρόοδο που επήλθε κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε το θέμα σε όλα τα διεθνή φόρα. Και θυμίζω ότι η Τουρκία δεν έχει ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει η Ε.Ε. κι όλα τα άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. Και αυτή δεν είναι συμπεριφορά που χαρακτηρίζει χώρα που θέλει να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

«Πάγωμα» των ΜΟΕ και διάβημα διαμαρτυρίας

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν χαρακτηριστικά το μεσημέρι πως τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Τουρκία «μετατίθενται για το μέλλον» ενώ λίγη ώρα αργότερα έγινε γνωστό το δεύτερο διάβημα της Αθήνας.

Πιο συγκεκριμένα, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε, το μεσημέρι της Πέμπτης, νέο εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο Πρέσβη αναφορικά με τις πρωτοφανείς σε αριθμό παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων αρκετών κατοικημένων περιοχών, που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα μίας ημέρας.

Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά, η οποία παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία, είναι απολύτως καταδικαστέα και απαράδεκτη.

Οικονόμου: Απαράδεκτη πρόκληση

Στην ίδια γραμμή και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών είπε πως οι τουρκικές ενέργειες στο Αιγαίο είναι «απαράδεκτες» και αποτελούν παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας.

Μάλιστα, έκανε λόγο για «απαράδεκτη πρόκληση» που δεν μένει αναπάντητη ούτε στο διπλωματικό επίπεδο ούτε στο πεδίο.

Οι εν λόγω ενέργειες, όπως είπε, δεν συνάδουν ούτε με το πνεύμα ούτε με το περιεχόμενο της πρόσφατης συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο.

Επιβεβαιώνοντας, μάλιστα, εμμέσως τις κυβερνητικές πηγές που μίλησαν για χρονική μετάθεση των ΜΟΕ, ο κ. Οικονόμου είπε πως είναι «απολύτως σαφές» ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι πρόσφορο το κλίμα για να γίνουν αυτές οι συναντήσεις.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία προχώρησε χθες σε 168 παραβιάσεις με τις 41 εξ αυτών να είναι υπερπτήσεις πάνω από μεγάλα ελληνικά νησιά.

Η αντίδραση της Αθήνας ήταν άμεση και σθεναρή.

Μετά το έντονο διάβημα προς τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα, η Ελλάδα ακύρωσε και την πρόσκληση στην τουρκική πολεμική αεροπορία στην άσκηση Tiger Meet.

Συγκεκριμένα, μετά από έκτακτη σύσκεψη στο ελληνικό «Πεντάγωνο» υπό τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, αποφασίστηκε μεταξύ άλλων να ακυρωθεί η πρόσκληση που είχε λάβει η Τουρκία για να λάβει μέρος στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση Tiger Meet η οποία φέτος φιλοξενείται στην 335 Μοίρα «Τίγρεις».

Η «Tiger Meet» είναι η άσκηση στην οποία συμμετέχουν όσες Μοίρες φέρουν την ονομασία «Τίγρεις», με την άσκηση να θεωρείται - δικαίως – μία από τις πιο απαιτητικές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Νωρίτερα, έντονο διάβημα διαμαρτυρίας επέδωσε η Ελλάδα στον Τούρκο πρέσβη αναφορικά με τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος συμπεριλαμβανομένων και κατοικημένων περιοχών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου, Θεμιστοκλής Δεμίρης, πραγματοποίησε πριν από λίγο έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο Πρέσβη.

Ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε ότι οι ενέργειες αυτές αποτελούν παραβίαση ελληνικής κυριαρχίας, συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση και είναι αντίθετες με θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης, πραγματοποίησε πριν από λίγο έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο Πρέσβη αναφορικά με τις σημερινές υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών, από τουρκικά μαχητικά».

«Ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε ότι οι ενέργειες αυτές αποτελούν παραβίαση ελληνικής κυριαρχίας, συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση και είναι αντίθετες με θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου».

«Τόνισε επίσης ότι οι ενέργειες αυτές, πέρα από παράνομες και προκλητικές, βάζουν σε κίνδυνο την διεθνή εναέρια κυκλοφορία, αντιβαίνουν πλήρως την αρχή σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο κρατών και υπονομεύουν τις προσπάθειες εμπέδωσης κλίματος εμπιστοσύνης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ