ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Απαράδεκτες οι δηλώσεις Ερντογάν - Η Ελλάδα δεν παρασύρεται

ΠΑΣΟΚ: Απαράδεκτες οι δηλώσεις Ερντογάν - Η Ελλάδα δεν παρασύρεται
«Οι δηλώσεις Ερντογάν είναι απαράδεκτες. Έξω από κάθε διεθνή γλώσσα συνεννόησης. Εκτός πλαισίου διπλωματικών κανόνων», υπογράμμισε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νάντια Γιαννακοπούλου INTIME NEWS / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Επικριτική εμφανίστηκε σε δηλώσεις της στη Βουλή την Τρίτη η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νάντια Γιαννακοπούλου, σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Οι δηλώσεις Ερντογάν είναι απαράδεκτες. Έξω από κάθε διεθνή γλώσσα συνεννόησης. Εκτός πλαισίου διπλωματικών κανόνων. Αναδεικνύει τον εκνευρισμό του κ. Ερντογάν, την δεινή θέση στην οποία βρίσκεται και την επιθετικότητα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής», επισήμανε η κυρία Γιαννακοπούλου.

Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα δεν παρασύρεται από τέτοιες δηλώσεις, είναι ισχυρή δύναμη στην περιοχή, με ισχυρές συμμαχίες και μέλος του ΝΑΤΟ. Είναι δύναμη ειρήνης και ευθύνης στην ευρύτερη περιοχή. Ας λάβουν και αυτά ως πρόσθετα αποδεικτικά του χαρακτήρα της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, τόσο η ΕΕ, όσο και οι ΗΠΑ προκειμένου να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα.

«Ο πρόεδρος μας, o Νίκος Ανδρουλάκης, έχει κατ’ επανάληψιν τονίσει ότι είναι αδιανόητο, άλλα Ευρωπαϊκά κράτη να συνεχίζουν να εξοπλίζουν την Τουρκία που απειλεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, που αποτελεί διεθνή ταραξία, που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα, που έχει θέσει casus belli κατά ενός άλλου κράτους μέλους του ΝΑΤΟ. Όπως επίσης το ίδιο πρέπει να αναλογιστούν και οι ΗΠΑ σε σχέση με την αναβάθμιση των F-16. Δεν μπορεί μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, να εκφράζεται έτσι για μια άλλη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ», κατέληξε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Ερντογάν: «Για εμένα Μητσοτάκης δεν υπάρχει»

«Για εμένα δεν υπάρχει Μητσοτάκης. Δεν θα ξανασυναντηθώ ποτέ μαζί του», δήλωσε τη Δευτέρα ο Τούρκος πρόεδρος, μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τις επαφές που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι είχε συμφωνήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην συμπεριληφθούν τρίτες χώρες στη διαμάχη, αλλά ο Έλληνας πρωθυπουργός επέκρινε την Τουρκία κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο.

Σύμφωνα με το Anadolu, ο Ερντογάν είπε:

«Ο Μητσοτάκης συστήνει στις ΗΠΑ να μην δώσουν F-16 στην Τουρκία. Για μένα πλεόν δεν υπάρχει Μητσοτάκης. Εμείς πορευόμαστε με πολιτικούς έντιμους, με προσωπικότητα. Τη συνέχεια ας την σκεφτεί ο Μητσοτάκης. Ας συνομιλεί με όποιους θέλει, ας δώσει βάσεις σε όποιους θέλει. Εμείς είμαστε αυτάρκεις. Στο θέμα των F-16 προφανώς η Αμερική δεν περιμένει τις λέξεις που θα βγουν από το στόμα του Μητσοτάκη για να αποφασίσει».

Το Anadolu μετέδωσε επίσης ότι ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως «η Άγκυρα δεν θα πραγματοποιήσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Αθήνα λόγω των δηλώσεων του Έλληνα πρωθυπουργού κατά της Τουρκίας προς τους ηγέτες των ΗΠΑ».

«Ο κακός γείτονας μας έκανε ιδιοκτήτη αμυντικής βιομηχανίας» δήλωσε νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην τελετή καθέλκυσης του υποβρυχίου Hızırreis στο ναυπηγείο Γκιολτσούκ της Κωνσταντινούπολης, φωτογραφίζοντας την Ελλάδα και την Κύπρο.

«Ποτέ δεν ξεχάσαμε τις άδικες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα μας λόγω της ειρηνευτικής επιχείρησης στην Κύπρο» είπε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.

Πιστός στην πολιτική των προκλήσεων, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε πως «έχουμε υλοποιήσει πολλά έργα που θα κάνουν το ναυτικό μας ισχυρότερο και πιο αποτρεπτικό για την ασφάλεια της Γαλάζιας Πατρίδας».

Υπονοώντας την Ελλάδα, ο Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε ακόμη ότι «ξεκινώντας από τους γείτονές μας, πολλές χώρες της Ευρώπης προστάτευσαν τους ποταπούς της FETO οι οποίοι είχαν βάλει στο στόχαστρο τη δημοκρατία μας τη νύχτα της 15ης Ιουλίου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ