ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλεύρης: Καμία σχέση ανάμεσα στην μεταδοτικότητα της ευλογιάς των πιθήκων με τον κορωνοϊό

Πλεύρης: Καμία σχέση ανάμεσα στην μεταδοτικότητα της ευλογιάς των πιθήκων με τον κορωνοϊό
«Είναι πολύ μικρή η μεταδοτικότητα και κυρίως συντριπτικά συνδέεται με το κομμάτι της σωματικής επαφής» είπε ο Θάνος Πλεύρης για την Ευλογιά των Πιθήκων Intime

Σχετικά με τη στρατηγική της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό αλλά και την Ευλογιά των Πιθήκων μίλησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, την Πέμπτη, καλεσμένος σε τηλεοπτική εκπομπή.  

Πιο αναλυτικά, ο Θάνος Πλεύρης τόνισε πως δεν υπάρχει καμία σχέση στη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού με την ευλογιά των πιθήκων καθώς για τον δεύτερο ιο, είναι απαραίτητη η σωματική επαφή.

«Είναι πολύ μικρή η μεταδοτικότητα και κυρίως συντριπτικά συνδέεται με το κομμάτι της σωματικής επαφής, το δε σκέλος των σταγονιδίων, τουλάχιστον η πρώτη εκτίμηση αναφέρεται πως μπορεί να μεταδοθεί μόνο σε πολύ κοντινές επαφές και σε περιπτώσεις που έχει εκδηλωθεί η νόσος».

Ωστόσο όπως υπογράμμισε «δεν πρέπει προφανώς να εφησυχάζουμε, αλλά από την άλλη πλευρά να μη δημιουργούμε και συνθήκες, εμείς πρώτα απ’ όλα οι πολιτικοί αλλά και η επιστημονική κοινότητα, οτιδήποτε εμφανίζεται πως έχει τα χαρακτηριστικά του κορωνοϊού».

Σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, ο Θάνος Πλεύρης τόνισε πως «δεν εφησυχάζουμε με την πανδημία και όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι από τον Σεπτέμβριο, συμπληρώνοντας ότι «οι ειδικοί στην Ελλάδα, αλλά και οι ομόλογοι υπουργοί Υγείας εκφράζουν μία έντονη ανησυχία, όταν μπαίνουμε στους φθινοπωρινούς μήνες, για αυξητική τάση των κρουσμάτων κορωνοϊού γι’ αυτό και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Το αρχικό μας σχέδιο είναι ότι θα υπάρξει επαναφορά μέτρων εάν και εφόσον δείχνει η πανδημία μια δυναμική, τόνισε ο κ. Πλεύρης.

Μάλιστα όπως είπε ο υπουργός σε συνέντευξή που παραχώρησε στο ΟΡΕΝ, «υπάρχουν δύο σενάρια. Το ένα σενάριο που ελπίζουμε κιόλας ότι αυτό θα υλοποιηθεί, είναι ότι και η συγκεκριμένη πανδημία ακολουθεί τη χρονική διάρκεια των προηγούμενων πανδημιών, άρα από το δεύτερο προς το τρίτο έτος έχει μια σαφή πτώση και σιγά-σιγά μετατρέπεται σε μια ενδημική κατάσταση.

Άρα αυτό θα μας κάνει να μην χρειαστεί να πάμε σε πολύ αυστηρά μέτρα και να πάμε στα απολύτως απαραίτητα. Αν όμως δούμε μια κατάσταση έξαρσης ή υπάρχει μια μετάλλαξη προφανέστατα όλα είναι στο τραπέζι.

Και συμπλήρωσε «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι πλέον μπαίνουμε όχι στην κανονικότητα, σε μια άλλη κανονικότητα, δηλαδή τη συνύπαρξή μας πια με τον κορωνοϊό που σημαίνει ότι τα όποια μέτρα θα είναι στοχευμένα θα αφορούν κυρίως ευάλωτο πληθυσμό.

Δηλαδή πληθυσμός που κατά βάση κινδυνεύει από τη νόσηση γιατί αυτή τη στιγμή στη χώρα μας έχει επιτευχθεί και μια ανοσία από το μεγάλο ποσοστό πλέον των συμπολιτών μας που έχουν εμβολιαστεί αλλά υπάρχει και μια φυσική ανοσία γιατί πλέον έχει νοσήσει και αρκετό τμήμα του πληθυσμού.

Άρα η αίσθησή μας είναι ότι δεν θα πάμε σε κάποια παραπάνω πίεση αλλά μπορεί να χρειαστεί να πάρουμε μέτρα για να προστατεύσουμε τις ευάλωτες ομάδες και σίγουρα μια μεγάλη κουβέντα είναι το κομμάτι του εμβολιασμού».

Αναφερόμενος στις μάσκες και τις πανελλήνιες εξετάσεις ο υπουργός υπογράμμισε ότι «δεν θέλουμε να ρισκάρουμε το ενδεχόμενο να νοσήσει κάποιος και να χάσει τις εξετάσεις του. Από επιδημιολογική άποψη ακόμα και οι εξετάσεις θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς τη χρήση μάσκας, αλλά γίνεται για να υπάρχει ένα επιπλέον προστατευτικό μέτρο, ώστε να μην νοσήσει ούτε ένας άνθρωπος λόγω των εξετάσεων, ούτε ένα παιδί και να χάσει αυτή τη δυνατότητα.

Ο κ. Πλεύρης αναφερόμενος στο εμβόλιο κατά της Covid-19, είπε πως το υπουργείο βρίσκεται σε συνεννόηση με τις εταιρείες ώστε από «τον Σεπτέμβριο να έχουμε ένα εμβόλιο το οποίο θα ακολουθεί την πορεία που ακολουθεί και το εμβόλιο της γρίπης. Δηλαδή να μην πηγαίνουμε σε επαναληπτικές δόσεις αλλά να ξέρουμε ότι έχουμε ένα εμβόλιο ετήσιο.

Να ξεκινάμε δηλαδή από τον εμβολιασμό στις ευάλωτες ομάδες και ηλικιακά και να είναι το σύνολο του πληθυσμού. Ωστόσο μπορεί ενδεχομένως να μην έχουμε το ένα εμβόλιο και να συνεχίσουμε να έχουμε χαρακτηριστικά επαναληπτικών δόσεων, είπε ο υπουργός και εξέφρασε την ελπίδα ότι άμεσα δηλαδή και μέσα στον Ιούνιο να έχει ξεκαθαρίσει το θέμα γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό να ξέρουμε και οι πολίτες από τώρα ποιος είναι ο προγραμματισμός εμβολιασμού το φθινόπωρο. Οι πιθανότητες είναι συντριπτικές ότι θα υπάρξει αναγκαιότητα εμβολιασμού, υπογράμμισε.

Για την οξεία ηπατίτιδα

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά, τονίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια ανησυχία στη χώρα μας, και το παρακολουθούν συνέχεια.

«Είμαστε έτοιμοι, υπάρχουν και τα σημεία αναφοράς και τα κέντρα αναφοράς, για οτιδήποτε χρειαστεί σε νοσηλεία. Και στο απευκταίο σενάριο είναι η μεταμόσχευση. Έχουμε συμβάσεις με δύο κέντρα στη Ρώμη και στο Παλέρμο ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, που δεν φαίνεται να χρειάζεται κάτι τέτοιο», υπογράμμισε.

Για την απεργία των διαγνωστικών

Όσον αφορά την απεργία διαγνωστικών κέντρων, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι το claw back είναι μια πιεστική κατάσταση για τα διαγνωστικά, γι’ αυτό και βρίσκεται σε συνεννόηση με τα διαγνωστικά, και πρόσθεσε ότι το 2021 υπήρξε αύξηση του προϋπολογισμού κατά 57 εκατομμύρια και κάτι αντίστοιχο θα γίνει και για το 2022. Παράλληλα, σημείωσε ότι «δεν μπορεί να εκβιάζεται ο ασφαλισμένος, γιατί ο ΕΟΠΥΥ στην πραγματικότητα είναι ο μεγαλύτερος πελάτης όλων αυτών των διαγνωστικών κέντρων και δίνει 460 εκατομμύρια ετησίως, 1,5 εκατομμύριο την ημέρα στα διαγνωστικά κέντρα.

Υπ’ αυτή την έννοια θα συνεχίσουμε την κουβέντα. Υπάρχουν θεσμικά μέτρα και για ενίσχυση προϋπολογισμού που γίνεται και οι ίδιοι έχουν αποδεχθεί ότι έχει γίνει μια τέτοια προσπάθεια αλλά και για θεσμικά μέτρα γιατί πράγματι το να υπάρχει ένα claw back το οποίο κινείται στο 30% και αντιστοίχως επειδή υπάρχουν και οι παλαιές οφειλές claw back από το 2012 που δεν είχαν ρυθμιστεί και έχουν ρυθμιστεί τώρα, είναι μια πιεστική κατάσταση.

Υπάρχει πλήρης αντίληψη αλλά από την άλλη πλευρά θεωρούμε ότι δεν μπορούν να ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι και έχω ζητήσει από τα διαγνωστικά να ολοκληρώσουν άμεσα τις κινητοποιήσεις τους για να κάτσουμε να συζητήσουμε, να λύσουμε το πρόβλημα γιατί ο υπουργός και ο ΕΟΠΥΥ είναι για να διασφαλίζει τα συμφέροντα των ασφαλισμένων».

Σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τους υγειονομικούς που βρίσκονται σε αναστολή, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι «ακολουθούν την πορεία που ακολουθεί η πανδημία. Όσο υπάρχουν χαρακτηριστικά που χαρακτηρίζουν τον κορωνοϊό πανδημία – όπως έχουμε δώσει στο επικουρικό προσωπικό παράταση- θα παραμένουν σε αναστολή».

«Αν αλλάξουν τα δεδομένα, μπορεί να επανεξεταστεί», τόνισε και πρόσθεσε ότι «αυτό που τους λέμε πάντα είναι να πάνε να εμβολιαστούν να γυρίσουν στη δουλειά τους. Από τους υγειονομικούς, ειδικά τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, έχουμε μια μεγαλύτερη απαίτηση ότι πρέπει να σέβονται την επιστήμη τους».

«Και επίσης να σας πω κάτι που έχει μια αξία. Από τον Ιούλιο, ήδη ο «Ευαγγελισμός» και το «Λαϊκό», δυο μεγάλα μας νοσοκομεία έχουν μπει στο πρόγραμμα και θα δίνουν τις εξετάσεις στους πολίτες με ηλεκτρονικά μέσα. Δεν θα χρειάζεται να πηγαίνουν να τις πάρουν, τις εξετάσεις που κάνουν», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ