ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξανθός στο CNN για τέταρτο εμβολιασμό: Χρειάζεται ισορροπημένη διαχείριση, ενημέρωση κι όχι επιβολή

Ξανθός στο CNN για τέταρτο εμβολιασμό: Χρειάζεται ισορροπημένη διαχείριση, ενημέρωση κι όχι επιβολή
"Η κυβέρνηση έχει την κουλτούρα της επιβολής, της μεταφοράς της ευθύνης στους πολίτες, της εργαλειοποίησης των ειδικών, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί προκαταλάμβαναν τις αποφάσεις τους, δημιουργώντας κρίση αξιοπιστίας", υποστήριξε ο τομεάρχης Υγείας Intime/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Πρέπει για κάθε κίνηση από εδώ και πέρα η οποία δημιουργεί δυσπιστία, να υπάρχουν τεκμηριωμένες επιστημονικές απαντήσεις κι ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων από την κυβέρνηση. Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας διέκοψε το δίαυλο ενημέρωσης που υπήρχε στην πρώτη φάση της πανδημίας. 

Το υπουργείο πρέπει να ενημερώσει τη Βουλή και τις πολιτικές δυνάμεις, να δώσει επιστημονική τεκμηρίωση και να μην φανεί η τέταρτη δόση ως παιχνίδι επικοινωνιακό.

Ο τέταρτος γύρος εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού για το σύνολο του πληθυσμού είναι επιστημονικό ζήτημα για το οποίο δεν έχει καταλήξει ακόμα η επιστημονική κοινότητα, επί του παρόντος ισχύει η σοβαρή σύσταση, όχι υποχρέωση, για τις ευπαθείς ομάδες και τους άνω των 60 ετών.

Χρειάζεται μια ισορροπημένη διαχείριση σε μια πιθανόν επιβεβλημένη αργότερα τέταρτη δόση».

Τα παραπάνω υπογράμμισε ο Ανδρέας Ξανθός, απαντώντας σε ερώτηση του CNN Greece για τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι σε έναν τέταρτο γύρο εμβολιασμού, όπως έχουν προαναγγείλει Θάνος Πλεύρης και Μίνα Γκάγκα, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου παρουσίασης της «Μαύρης Βίβλου της πανδημίας», προϊόν εργασίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία τόνισε, επιπλέον, πως το κόμμα του ακούει με σεβασμό τις εισηγήσεις των θεσμοθετημένων επιστημονικών οργάνων, με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία, τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των ευρωπαϊκών θεσμών: «Ασκούμε πολιτικό έλεγχο για τον τρόπο εφαρμογής των συστάσεών τους, στη βάση στήριξης του ΕΣΥ.

Εκεί υπήρξαν σοβαρά προβλήματα στους προηγούμενους εμβολιασμούς, αδιαφανείς κινήσεις και στην πρόσβαση στα δεδομένα, στην ενημέρωση της επιστημονικής κοινότητας ώστε να είναι και οι πολίτες ενημερωμένοι. Ούτε εκεί έγινε η απαραίτητη προσπάθεια ενίσχυσης της εμβολιαστικής κουλτούρας.

Η κυβέρνηση έχει την κουλτούρα της επιβολής, της μεταφοράς της ευθύνης στους πολίτες, της εργαλειοποίησης των ειδικών, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί προκαταλάμβαναν τις αποφάσεις τους, δημιουργώντας κρίση αξιοπιστίας».

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο κ. Ξανθός έκανε λόγο για εγκληματικές πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης για τις πολλές αρνητικές πρωτιές που καταγράφουμε στην Ευρώπη, τις οποίες χαρακτήρισε προσβλητικές: «Έχει συζητηθεί και στην επιστημονική κοινότητα, αλλά ποτέ το υπουργείο Υγείας δεν έκανε σοβαρή συζήτηση για να γίνουν διορθωτικές κινήσεις.

Με τη Μαύρη Βίβλο κάνουμε αυτό που δεν έκανε η κυβέρνηση, αξιοποιώντας στοιχεία της βιβλιογραφίας, του Τύπου και των επιστημόνων για να τεκμηριώσουμε ότι υπήρχε διαφορετική υγειονομική στρατηγική που δεν ακολουθήθηκε επειδή η κυβέρνηση επέλεξε να μην επενδύσει στο ΕΣΥ. Η κυβέρνηση έδρασε ως επιταχυντής της διεθνούς κρίσης. Είναι ψευδές ότι έκαναν ό,τι μπορούσαν».

Στη συνέχεια, ο βουλευτής Ρεθύμνου εξειδίκευσε τις αρνητικές πρωτιές: στους θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, στη συνολική θνησιμότητα, στην υπερβάλλουσα θνησιμότητα, στους διασωληνωμένους εκτός εντατικής (ο κ. Ξανθός τον χαρακτήρισε ως το σκληρότερο δείκτη αποτυχίας), τις ακάλυπτες υγειονομικές ανάγκες, την πλήρη αποδιοργάνωση του συστήματος υγείας σε όλα τα νοσοκομεία.

«Η κυβέρνηση υπογράφει την θανατική καταδίκη του ΕΣΥ. Υποεκτίμησε τον κίνδυνο, συμπεριφερόταν μετά από κάθε κύμα σαν ήταν το τέλος της. Δεν ήθελε να δεσμευτεί σε μια απλόχερη και μακροπρόθεσμη επένδυση στο ΕΣΥ.

Η πανδημία, ωστόσο, έδωσε τη χαριστική βολή στο νεοφιλελεύθερο παράδειγμα, αφού όλοι κατάλαβαν ότι οι έστω προβληματικές δημόσιες δομές σήκωσαν όλο το βάρος κι έδωσαν την καλύτερη δυνατή περίθαλψη.

Η κυβέρνηση, όμως, περίμενε να ξεμπερδέψει με την πανδημία προκειμένου να συρρικνώσει τις δομές, να ιδιωτικοποιήσει τα φιλέτα σε βάρος της τσέπης του πολίτη, να οδηγήσει σε μια ολιγοπωλιακή αναδιάρθρωση της αγοράς.

Έχουμε καταθέσει από το Μάρτιο του 2021 μια ολοκληρωμένη πρόταση, ένα δεκάλογο ανασυγκρότησης του ΕΣΥ, με επένδυση στο προσωπικό του, σε κίνητρα- μισθολογικά κι εκπαιδευτικά-, καθολικότητα, ισότητα κι αποτελεσματικότητα. Οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο διακριτά πολιτικά σχέδια», σημείωσε ο κ. Ξανθός.

Στη δική του παρέμβαση, ο Γιώργος Βαρεμένος υποστήριξε πως δυσφημίστηκαν τα δημόσια νοσοκομεία, κάνοντας λόγο για στοχευμένη απαξίωσή τους από την κυβέρνηση, η οποία οφείλεται σε εμμονή και ιδεοληψία:

«Διαχειρίστηκαν και την πανδημία με επικοινωνιακό τρόπο, έκαναν απευθείας αναθέσεις επτά δισ. ευρώ, δεν είχαν διάθεση για συναίνεση και διακοινοβουλευτικό έλεγχο των αναθέσεων.

Η κυβέρνηση ήταν συναινετική μόνο όπου το έκρινε επικοινωνιακά συμφέρον. Άφησε, όμως, τραύματα στην κοινωνία», συμπλήρωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας.

Από την πλευρά της, η Όλγα Γεροβασίλη μίλησε σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, σημειώνοντας πως σε μια κρίσιμη καμπή η κυβέρνηση αλλάζει δόγμα εξωτερικής κι αμυντικής πολιτικής χωρίς ενημέρωση των κομμάτων και του ελληνικού λαού: «Απέτυχε σε όποια κρίση κλήθηκε να διαχειριστεί. Η πανδημία είναι ακόμα εδώ, έστω σε αποκλιμάκωση.

Δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι χάθηκε μια πόλη 30.000 ανθρώπων. Θα είχαν σωθεί πολλοί περισσότεροι και θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση η κοινωνία μας αν είχε ενισχυθεί το ΕΣΥ και δεν το θεωρούσε η κυβέρνηση πολυτέλεια.

Οι 5+1 προγραμματικές δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα ανάγκασαν τον κ. Μητσοτάκη σε διάγγελμα. Ο πρωθυπουργός επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα κι επενδύει στο φόβο. Το πραγματικό δίλημμα είναι «βιβλιοθήκη ή Μητσοτάκης».

Υπάρχει και πρόβλημα ελευθεροτυπίας, που έφτασε έως την Ουάσιγκτον με την αμήχανη απάντηση του πρωθυπουργού σε σχετική ερώτηση», δήλωσε η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ