ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για αμβλώσεις στις ΗΠΑ: Προβληματισμένος από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ

Μητσοτάκης για αμβλώσεις στις ΗΠΑ: Προβληματισμένος από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Τον προβληματισμό του για την απόφαση του Αμερικανικού Ανώτατου Δικαστηρίου εξέφρασε μέσω κοινωνικών δικτύων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέροντας πως πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα οπισθοχώρησης όσον αφορά στα δικαιώματα των γυναικών.

«Πολύ προβληματισμένος από την απόφαση του Αμερικανικού Ανώτατου Δικαστηρίου. Είναι ένα μεγάλο βήμα οπισθοχώρησης για τα δικαιώματα των γυναικών» έγραψε σε κοινωνικά δίκτυα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τι αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο

Τη νομοθεσία-ορόσημο Roe v. Wade του 1973 που νομιμοποίησε τις αμβλώσεις ανέτρεψε το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, κρίνοντας ότι δεν υφίσταται πλέον ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαίωμα στον τερματισμό της κύησης.

Η γνωμοδότηση συνιστά την πλέον σημαντική απόφαση που λαμβάνει το Ανώτατο Δικαστήριο εδώ και δεκαετίες και η οποία έρχεται να μετασχηματίσει το πλαίσιο που καθορίζει την αναπαραγωγική υγεία των γυναικών, όπως σημειώνει το CNNi.

H νομοθεσία σχετικά με τις αμβλώσεις θα εναπόκειται πλέον σε κάθε πολιτεία, εκτός εάν αναλάβει δράση το Κογκρέσο. Ήδη, σχεδόν οι μισές από τις πολιτείες των ΗΠΑ έχουν υιοθετήσει νομοθεσία που απαγορεύει την άμβλωση, ενώ άλλες πολιτείες έχουν θεσπίσει αυστηρά μέτρα που ρυθμίζουν τη διαδικασία.

Η απόφαση συνιστά σημαντική νίκη για τους Ρεπουμπλικανούς και τους συντηρητικούς θρησκευόμενους που θέλουν να περιορίσουν ή να απαγορεύσουν τη διαδικασία -κάτι που αποτελεί πλήγμα στο δικαίωμα των γυναικών να ορίζουν το σώμα τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ