ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες, αλλά η εκλογολογία καλά κρατεί

Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες, αλλά η εκλογολογία καλά κρατεί
«Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας για λόγους πολιτικής τάξης και σταθερότητας» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός INTIME

Με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός το ζήτημα του χρόνου διεξαγωγής εκλογών, απορρίπτοντας τα σενάρια περί πρόωρης κάλπης, ωστόσο η αντιπολίτευση δεν φαίνεται να έχει πεισθεί και η εκλογολογία συνεχίζεται.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπως φάνηκε από τις αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις ότι οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας, προτάσσει την πολιτική σταθερότητα και την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, ειδικά εν μέσω της συγκυρίας των πολλαπλών και σοβαρών κρίσεων.

«Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας για λόγους πολιτικής τάξης και σταθερότητας. Καταλαβαίνω γιατί μπορεί να ανακινούνται σενάρια για πρόωρες εκλογές, αλλά σας διαβεβαιώ ότι δεν ψάχνω κάποιο δημοσκοπικό ξέφωτο» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, για να προσθέσει εμφατικά:

«Παίρνω το ρίσκο της σταθερότητας και αν αυτό έχει πολιτικό κόστος, ας το έχει».

«Το να οδηγήσουμε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, με τη βόμβα της απλής αναλογικής και μία απρόβλεπτη Τουρκία, δεν πιστεύω ότι είναι πράξη εθνικά υπεύθυνη».

Αυτές οι δύο φράσεις δίνουν απολύτως το στίγμα των προθέσεων του πρωθυπουργού, ο οποίος επιπλέον εξήγησε ότι η απλή αναλογική είναι μια «βόμβα», καθώς για κάποιο διάστημα η χώρα θα βρεθεί με υπηρεσιακή κυβέρνηση σε μια δύσκολη περίοδο.

«Η χώρα υπηρετείται καλύτερα από μονοκομματικές κυβερνήσεις, Θέλω να εξασφαλίσω την κυβερνητική σταθερότητα της χώρας. Παίρνω το ρίσκο της σταθερότητας κι αν έχει κάποιο πολιτικό κόστος, ας το έχει. Αν αυτό με οδηγήσει σε ένα πολιτικό κόστος, γιατί θα έχω να διαχειριστώ έναν δύσκολο χειμώνα, ας γίνει έτσι» εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Ένα μόλις 24ωρο νωρίτερα, από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επαναλάβει το «εκλογές στο τέλος της τετραετίας» ενώπιον όλων.

«Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και η ίδια η ζωή θα επιβεβαιώσει τα λεγόμενά μου», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, στη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την κοινωνική πολιτική και απαντώντας στην μομφή του Αλέξη Τσίπρα ότι αποτελεί παράγοντα αστάθειας, τόνισε ότι πηγή αστάθειας συνιστά η απλή αναλογική.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει διαφορετική «ανάγνωση» για την επιλογή του πρωθυπουργού. Ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο, καθώς οι μετρήσεις έδειξαν ότι η φθορά της ΝΔ είναι τέτοια που τον αναγκάζει να αλλάξει την αρχική του πρόθεση για πρόωρες κάλπες.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιβαρύνει την κοινωνία και την καλεί να φύγει πριν «η βλάβη γίνει ανήκεστος».

Στην ομιλία του στο λιμάνι του Εύδηλου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση στην κυβέρνηση και καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι ενώ προετοίμαζε και ενεθάρρυνε τις πρόωρες εκλογές, «τώρα παριστάνει τον υπεύθυνο».

«Του ήρθαν όμως τα αληθινά μαντάτα από τις αληθινές μετρήσεις της κοινής γνώμης. Αυτό που ανακάλυψε όμως ξαφνικά ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι η εθνική ευθύνη, αυτό που ανακάλυψε είναι το πολιτικό του αδιέξοδο. Μας λέει ότι δεν θέλει κυβέρνηση από τη κάλπη της απλής αναλογικής. Αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί να φτιάξει κυβέρνηση από τη κάλπη της απλής αναλογικής» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Την ίδια ώρα, από την Κέρκυρα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης σήκωσε και εκείνος το «γάντι» σχετικά με τις πρόωρες εκλογές και τη σεναριολογία, λέγοντας: «Αν αναρωτιέται για το ποιος φτιάχνει προεκλογικό κλίμα, προεκλογικό κλίμα φτιάχνει ο ίδιος και τα media που τον στηρίζουν. Και αν έχουν έναν κοινό παρονομαστή ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι η αναξιοπιστία που χαρακτηρίζει και τους δύο» τόνισε.

«Η άποψη του πρωθυπουργού για τις εκλογές δεν άλλαξε στιγμή. Πεποίθηση του πρωθυπουργού είναι ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να ολοκληρώνουν την τετραετία τους. Γι' αυτό ψηφιζόμαστε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μια πολύ βαθιά θεσμική προσήλωση και αξιοποιεί τον χρόνο για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, τις δυσκολίες και να υλοποιούμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ