ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Διαψεύδουν τα σενάρια για Ευρωσοσιαλιστές, «τρέχουν» για τις αυτοδιοικητικές

ΣΥΡΙΖΑ: Διαψεύδουν τα σενάρια για Ευρωσοσιαλιστές, «τρέχουν» για τις αυτοδιοικητικές
Προσθέτουν, πάντως, με νόημα στην αξιωματική αντιπολίτευση πως τάσσονται υπέρ του διαλόγου με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις Γ.Τ ΣΥΡΙΖΑ / ANDREA BONETI (Φωτογραφία αρχείου)

Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες- «συνάντησε εξαιρετικό πολιτικό κλίμα», όπως λένε στο CNN Greece συνεργάτες του- αυτή την εβδομάδα ανακίνησε σενάρια περί έντονου φλερτ με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και μεταπήδησης του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία σε αυτούς από το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο οποίο ανήκει σήμερα.

Στην Κουμουνδούρου ναι μεν παραδέχονται ότι δέχονται επίθεση φιλίας από τους Ευρωσοσιαλιστές, αλλά, όπως μας διαβεβαιώνουν οι ίδιες πηγές, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και η αξιωματική αντιπολίτευση θα παραμείνει στην Ευρωαριστερά ενόψει και των ευρωεκλογών του 2024.

Προσθέτουν, πάντως, με νόημα πως ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ του διαλόγου με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, στις οποίες πέραν των Ευρωσοσιαλιστών συμπεριλαμβάνουν τους Πράσινους, υπογραμμίζοντας πως το κλίμα γι’ αυτόν το διάλογο είναι πολύ πιο ευνοϊκό σήμερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Κι αυτό γιατί, όπως τονίζουν, δεν είναι το κόμμα τους που μετακινήθηκε προς τα δεξιά, αλλά η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία προς τα αριστερά, ύστερα από μια περίοδο ταύτισής της με τις συντηρητικές- νεοφιλελεύθερες δυνάμεις.

Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα, μάλιστα, της αλλαγής πορείας προς τα πιο σοσιαλιστικά χρησιμοποιούν στην Κουμουνδούρου το γερμανικό SPD και το ισπανικό PSOE που κυβερνούν στις χώρες τους.

Όλα αυτά, ωστόσο, δεν σημαίνουν πως απουσιάζουν φωνές στο ΣΥΡΙΖΑ που ισχυρίζονται πως η Ευρωαριστερά συχνά πυκνά λαμβάνει πιο αριστερίστικες θέσεις από αυτές που θα μπορούσε να υποστηρίξει ένα κόμμα εξουσίας όπως το δικό τους.

Όπως κι αν έχει, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, την ατζέντα της οποίας θα θέσει η Πολιτική Γραμματεία που εκτιμάται πως θα συνεδριάσει Τετάρτη ή Πέμπτη.

Βασικό θέμα συζήτησης θα είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές και οι υποψηφιότητες, με φιλοδοξία του κ. Τσίπρα να είναι να έχουν οριστικοποιηθεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου ώστε οι υποψήφιοι να έχουν αρκετό χρόνο μπροστά τους μέχρι τον Οκτώβριο- χρόνος τέλεσης των εκλογών- προκειμένου να προβληθούν.

Ένας ακόμα λόγος γι’ αυτήν τη σπουδή είναι πως στην Κουμουνδούρου θέλουν να αφιερώσουν, όπως είναι και λογικό, περισσότερο χρόνο από το Φεβρουάριο και πέρα στην προετοιμασία τους για τις βουλευτικές εκλογές, τις οποίες με τα σημερινά δεδομένα προσδιορίζουν για την άνοιξη.

Ένα θέμα, πάντως, που επίσης θα συζητηθεί στην Κεντρική Επιτροπή είναι και η διαφωνία της Ομπρέλας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, όπως αυτή διατυπώθηκε και με σχετικό κείμενο που δημοσίευσε χθες Παρασκευή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ