ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αχτσιόγλου: Καρτέλ με κυβερνητική υποστήριξη στην αγορά ενέργειας

Αχτσιόγλου: Καρτέλ με κυβερνητική υποστήριξη στην αγορά ενέργειας
«Η κυβέρνηση δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας μέχρι τον Ιούλιο του 2022», σημείωσε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / INTIME NEWS

«Οι επιδοτήσεις της κυβέρνησης τροφοδοτούν τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, τα οποία διαρκώς αυξάνονται στην ηλεκτρική ενέργεια, στο φυσικό αέριο, στα πετρέλαια», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου.

«Η ΝΔ δεν παρεμβαίνει στην αγορά ενέργειας. Σωρεύει έσοδα από τον ΦΠΑ που είναι εκρηκτικά εξαιτίας της ακρίβειας και τα χρησιμοποιεί για να επιδοτήσει εκ νέου την αισχροκέρδεια. Είναι τέσσερα δισ. ευρώ παραπάνω φέτος τα έσοδα από ΦΠΑ σε σχέση με πέρυσι εξαιτίας των αυξημένων τιμών και κατευθύνονται κι αυτά στην τροφοδότηση του μηχανισμού της αισχροκέρδειας», πρόσθεσε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία μιλώντας στον ΣΚΑI.

«Η χώρα μας είναι πρώτη στον ενεργειακό πληθωρισμό στην Ευρώπη και προτελευταία σε αγοραστική δύναμη», σημείωσε, τονίζοντας ότι «για περισσότερο από έναν χρόνο η κυβέρνηση ανέχεται, αν δεν υποστηρίζει, τη στρεβλή και με όρους καρτέλ λειτουργία της αγοράς ενέργειας. Προφανώς υπάρχει διεθνής κρίση, όμως στην Ελλάδα εκδηλώνονται ακραία φαινόμενα καθήλωσης του εισοδήματος και εκρηκτικών τιμών. Βρισκόμαστε στο όριο της ανθρωπιστικής κρίσης, έχει αυξηθεί ο κίνδυνος φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού».

Η βουλεύτρια Επικρατείας υπογράμμισε ότι «χρειάζεται ρυθμιστική παρέμβαση στην αγορά ενέργειας, με πλαφόν στη χονδρική και στη λιανική τιμή, δηλαδή κόστος παραγωγής συν 5% κέρδος και τίποτα άλλο, αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από το φυσικό αέριο όπως έκανε η Ιβηρική και δημόσιος μοχλός στην ενέργεια για να μπορεί να εφαρμοστεί κοινωνική πολιτική. Σε επίπεδο δημοσιονομικών μέτρων χρειάζεται μείωση έμμεσων φόρων, δηλαδή του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα».

Επισήμανε, τέλος, ότι «η κυβέρνηση δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας μέχρι τον Ιούλιο του 2022, ενώ ο μηχανισμός που θέσπισε τον Ιούλιο τους αφήνει τεράστιο περιθώριο κέρδους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ