ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Κωνσταντινούπολη σήμερα ο πρωθυπουργός

Στην Κωνσταντινούπολη σήμερα ο πρωθυπουργός
REUTERS/Osman Orsal

Στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να παραστεί στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο του ΟΗΕ.

Στη Σύνοδο, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο (23 και 24 Μαΐου), συμμετέχουν περισσότερες από 125 χώρες και 5.000 σύνεδροι, ανάμεσά τους και 60 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.

Το κύριο θέμα της ατζέντας είναι η βία που αντιμετωπίζουν 60 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως και οι συγκρούσεις που τους αναγκάζουν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους.

Παρουσία και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του, αναμένεται να τονίσει την συνεισφορά της Ελλάδας στο προσφυγικό με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 13:45-15:45 ο πρωθυπουργός θα συμμετέχει στη Στρογγυλή Τράπεζα: “Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω: μια δέσμευση για την αντιμετώπιση του αναγκαστικού εκτοπισμού”, ενώ το απόγευμα (στις 18:00) θα έχει διμερή συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου του ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη στην οποία αναμένεται να τεθούν επί τάπητος οι διμερείς σχέσεις των δυο χωρών, το Κυπριακό, οι προσφυγικές ροές και η πορεία υλοποίησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Οι αναρτήσεις του πρωθυπουργού στο twitter

Στην Κωνσταντινούπολη, μεταξύ άλλων, θα παραστεί και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ η οποία μιλώντας στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, είπε πως ανησυχεί για την άρση ασυλίας των Κούρδων βουλευτών στην οποία προχώρησε η τουρκική Βουλή.

Η κα. Μέρκελ παρά την επίτευξη συμφωνίας με την Τουρκία για το προσφυγικό, στην οποία πρωτοστάτησε, όπως είπε στην γερμανική εφημερίδα, διατηρεί το δικαίωμα να ασκεί κριτική στις επιλογές του Ερντογάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ