ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σφοδρή αντιπαράθεση Μητσοτάκη-Τσίπρα στη Βουλή για ακρίβεια και ενεργειακή κρίση

Σφοδρή αντιπαράθεση Μητσοτάκη-Τσίπρα στη Βουλή για ακρίβεια και ενεργειακή κρίση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας όσο κι αν το ζητάει η αντιπολίτευση INTIME/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μήνυμα ότι η Ελλάδα αντιστέκεται και αμύνεται στις πληθωριστικές πιέσεις συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έστειλε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μίλησε για πρόσκαιρη κρίση που «δεν θα μας λυγίσει».

Στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού» που διεξήχθη σε υψηλούς τόνους ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό παράθυρο για παρέμβαση στο diesel κίνησης, ενώ επεσήμανε πως θα γίνει μέρος ευρωπαϊκού κανονισμού η πρόβλεψη για φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων με την είσπραξη να υπολογίζεται στο τέλος του 2022.

«Δημιουργούμε ανάπτυξη και μπορούμε να στηρίξουμε με περισσότερα μέτρα την κοινωνία», είπε ο πρωθυπουργός και επέκρινε με δριμύτητα τον ΣΥΡΙΖΑ για παραχάραξη της αλήθειας, ψέματα και καταστροφολογία, σχολιάζοντας μάλιστα, πως ο κ. Τσίπρας στην πρωτολογία του απέφυγε να πει το παραμικρό για τον πραγματικό ένοχο της παγκόσμιας κρίσης πληθωρισμού, τη Ρωσία. «Επιχειρεί να κατασκευάσει εθνικούς υπεύθυνους για διεθνή προβλήματα», είπε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας όσο κι αν το ζητάει η αντιπολίτευση και σχολιάζοντας τα μέτρα που κατά καιρούς εξαγγέλλει ο Αλέξης Τσίπρας, υποστήριξε ότι μας οδηγούν σε νέο μνημόνιο.

«Είμαστε κοντά στις εθνικές εκλογές, εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, μιλήσατε συνολικά πάνω από μια ώρα. Απευθύνεστε στον λαό απαιτώντας να με αντικαταστήσετε, πόσο χρόνο αφιερώσατε για να πείτε τι θα κάνετε; 30 δευτερόλεπτα αφιερώσατε στο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης. Βέβαια όσο περισσότερο μιλάτε τόσο περισσότερο αποδυναμώνονται τα επιχειρήματα σας», ανέφερε και στηλίτευσε αναφορές στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για το δημοσίευμα των Financial Times. «Μας είπατε ότι η Ελλάδα είναι παράγοντας αστάθειας γιατί η πολιτική που ακολουθούμε δεν συμβαδίζει με όσα εσείς πιστεύετε. Δεν είναι το 7ο θαύμα του κόσμου η ελληνική οικονομία όπως έγραψαν οι Financial Times. Σας διαβεβαιώνω ότι όποιος μιλά καλά για την Ελλάδα δεν παίρνει ναρκωτικά ούτε παίρνει χρήματα από την κυβέρνηση», είπε.

Υπεραμύνθηκε της πολιτικής της κυβέρνησης και των μέτρων που έχουν ληφθεί, τα οποία αγγίζουν τα 13 δις μόνον για το 2022 και σημείωσε: «Στηρίζουμε την κοινωνία. Δεν είμαστε κόμμα των λίγων, είμαστε κόμμα των πολλών. Αν εφαρμόζονταν όσα λέτε κ. Τσίπρα η χώρα θα χρεοκοπούσε σε ένα μήνα».

Αναφέρθηκε και στην αύξηση του κατώτατου μισθού, λέγοντας ότι είναι πλέον στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και συμπλήρωσε ότι «θα έρθει και άλλη αύξηση του κατώτατου μισθού που είναι απαραίτητη». Όπως είπε ο πρωθυπουργός «σήμερα υπάρχει οικονομία που δουλεύει παράγει επενδύσεις γίνονται και επιχειρήσεις ανοίγουν. Ζήτησα στοιχεία από το ΓΕΜΗ που αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρώτο εξάμηνο 2022 συστάσεις επιχειρήσεων πάνω από 34.000, διαγραφές 9.000. Κάτι κινείται σήμερα στην ελληνική οικονομία προς την σωστή κατεύθυνση. Δεν πανηγυρίζουμε γιατί ξέρουμε τις μεγάλες δυσκολίες. Δεν αρνούμαστε όμως ότι οι παρεμβάσεις που κάνουμε είναι σημαντικές και κινούνται στα πλαίσια δημοσιονομικής πειθαρχίας».

Ιδιαίτερα οξύς στην κριτική του προς την κυβέρνηση υπήρξε ο Αλέξης Τσίπρας ζητώντας εκ νέου εκλογές, καθώς η πολιτική αλλαγή και μια προοδευτική κυβέρνηση είναι πλέον ζήτημα υπαρξιακό για τη κοινωνική πλειοψηφία.

«Αφού είστε σίγουρος για το προβάδισμα των δημοσκοπήσεων προκηρύξτε εκλογές να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος. Προκηρύξτε εκλογές, η δημοκρατία θα νικήσει την αλαζονεία, η Ελλάδα θα σταθεί στα πόδια της ξανά», είπε και του καταλόγισε συμπεριφορά Λουδοβίκου που κυβερνά ως Θάτσερ, ένας συνδυασμός αυταρχικότητας και νεοφιλελευθερισμού. «Το μόνο Μητσοτάκης effect που φαίνεται, είναι αυτό που αισθάνεται ο κάθε πολίτης στις τσέπες του. Αυτή είναι η επίδρασή σας. Η ακρίβεια και η φτώχεια, είστε ο πρωθυπουργός των συμφερόντων»., είπε και μίλησε για «ακρίβεια Μητσοτάκη».

Σχολιάζοντας τα λεγόμενο καλάθι του νοικοκυριού, έκανε λόγο για «καλάθι εμπαιγμού», καθώς δεν υπάρχει πάγωμα τιμών, αλλά για ανεκτές τιμές και με σκωπτική διάθεση πρόσθεσε: «Εντοπίζετε την ακρίβεια στα μακαρόνια Νο6, κάνετε φθηνό επικοινωνιακό παιχνίδι στα κανάλια με μακρύκοκκο ρύζι και μακαρόνια Νο 6».

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «κυβέρνηση συμφερόντων» που έχει σχέδιο να τα παίρνει από τους πολλούς που έχει λεηλατήσει για να τα δίνει στους λίγους που έχουν θησαυρίσει στις πλάτες του ελληνικού λαού και στρεφόμενος στα υπουργικά έδρανα είπε ότι ο πρωθυπουργός δεν είναι εγγυητής της σταθερότητας αλλά ο βασικός κίνδυνος για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη.

Απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την αναφορά του ότι απέφυγε να αναφερθεί στη Ρωσία και τον Πούτιν, διερωτήθηκε πόσα ψέματα θα πει η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει τις δικές της ευθύνες.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ για την υπόθεση της ΔΕΗ, κατήγγειλε χειραγώγηση της μετοχής της Επιχείρησης προς όφελος των φίλων της επενδυτών, κάτι που -όπως είπε- ενέχει και ποινικές ευθύνες.

«Παραλάβαμε την ΔΕΗ η οποία ήταν στα όρια της χρεοκοπίας με τον ορκωτό λογιστή να αρνείται να υπογράψει τα στοιχεία. Αυτή ήταν η κατάσταση της εταιρείας όταν παραλάβαμε. Κάνατε και μια αναφορά στην τιμή της μετοχής η οποία είναι σημαντική γιατί η αξιοπιστία μιας επιχείρησης κρίνεται πρωτίστως από τους επενδυτές. Μεσοσταθμικά κάτω από 2 ευρώ επί δικών σας ημερών και η αξία σήμερα είναι 4 φορές από την αξία που μας παραδώσατε», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ