ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αχτσιόγλου: Η αισχροκέρδεια καλπάζει, η ΝΔ συνεχίζει να την επιδοτεί

Αχτσιόγλου: Η αισχροκέρδεια καλπάζει, η ΝΔ συνεχίζει να την επιδοτεί
Τόνισε πως ούτε ευρώ από τα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας δεν έχει φορολογηθεί ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Επίθεση στην κυβέρνηση πως παίρνει χρήματα από τους Έλληνες φορολογούμενος και τα μετατρέπει σε επιδοτήσεις της αισχροκέρδειας, εξαπέλυσε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, τονίζοντας παράλληλα πως ούτε ευρώ από τα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας δεν έχει φορολογηθεί.

«Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να εφαρμόσει ένα μηχανισμό ο οποίος στην ουσία παίρνει χρήματα από τους Έλληνες φορολογούμενους, κυρίως διά του ΦΠΑ όπου τα έσοδα είναι εκρηκτικά γιατί είναι πολύ αυξημένες οι τιμές, και τα μετατρέπει σε επιδοτήσεις της αισχροκέρδειας», δήλωσε η κ. Αχτσιόγλου στον ΑΝΤ1.

Πρόσθεσε ότι «οι εταιρείες παραγωγής ενέργειας στη χώρα μας έχουν συντριπτικά υπερκέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ και στην ηλεκτροπαραγωγή και στα πετρέλαια και στο φυσικό αέριο».

Η ΝΔ, σημείωσε, «αποδέχεται και στηρίζει την αισχροκέρδεια», αντί «να ρυθμίσει την αγορά θέτοντας ένα πραγματικό πλαφόν, στο κόστος παραγωγής συν 5% κέρδος κι από εκεί και πέρα τίποτα, όπως έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ».

Η βουλεύτρια Επικρατείας υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση έχει αφήσει πάνω από έναν χρόνο τα υπερκέρδη αφορολόγητα. Το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ. Στο μεταξύ, έχει αυξηθεί το ποσοστό της φτώχειας στην ελληνική κοινωνία. Τα νοικοκυριά δεν μπορούν να αγοράσουν τα βασικά είδη διατροφής, η αισχροκέρδεια συνεχίζει να καλπάζει και η ΝΔ συνεχίζει να την επιδοτεί».

Αναφερόμενη στον μηχανισμό που εφαρμόζει η κυβέρνηση από τον Ιούλιο τόνισε ότι «στην πραγματικότητα είναι ένας μηχανισμός που νομιμοποιεί τα υπερκέρδη. Βάζει ένα πλαφόν στους ηλεκτροπαραγωγούς το οποίο είναι πολύ πιο πάνω από το κόστος παραγωγής. Οι εταιρείες χρεώνουν πάνω από αυτό το πλαφόν και η κυβέρνηση τους ζητάει να επιστρέψουν αυτό το οποίο είναι πάνω από το πλαφόν, αφού έχουν ήδη διακρατήσει υπερκέρδη. Για παράδειγμα, το κόστος παραγωγής είναι 20, το πλαφόν μπαίνει στα 80, πουλούν στα 100 και τους ζητάει να επιστρέψουν τη διαφορά από το 80 μέχρι το 100, αφού έχουν διακρατήσει υπερκέρδη στην χονδρική και παράλληλα διακρατούν υπερκέρδη και στη λιανική. Αυτό φαίνεται από τους ισολογισμούς και τα αποτελέσματά τους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ