ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ: Ενστάσεις σε χαμηλούς τόνους της Ομπρέλας για χωρικά ύδατα κι επιλογή δημάρχων

Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ: Ενστάσεις σε χαμηλούς τόνους της Ομπρέλας για χωρικά ύδατα κι επιλογή δημάρχων
Όπως ανέφερε στο CNN Greece κορυφαίο στέλεχος, «τα πάντα έχουν συμφωνηθεί σε προηγούμενες κομματικές συνεδριάσεις» ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISS

Η συζήτηση στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία διεξάγεται σε συναινετικό κλίμα.

Όπως ανέφερε, άλλωστε, στο CNN Greece κορυφαίο στέλεχος, «τα πάντα έχουν συμφωνηθεί σε προηγούμενες κομματικές συνεδριάσεις».

Το συναινετικό κλίμα αποτυπώθηκε και στην αναγνώριση από τον Χρήστο Σπίρτζη ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στις αυτοδιοικητικές του 2019 δεν ήταν ευθύνη αποκλειστικώς του τότε γραμματέα του κόμματος Πάνου Σκουρλέτη.

Σε συναινετικούς τόνους κινήθηκε, ανταποδίδοντας εμμέσως, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος υπογράμμισε πως οι όποιες συμμαχίες (και) στην τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να γίνουν στη βάση προγραμματικών συγκλήσεων με προοδευτικό πρόσημο.

Ο βουλευτής Επικρατείας μίλησε και για τον πόλεμο στην Ουκρανία, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη ανάπτυξης φιλειρηνικού κινήματος.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως ο κ. Σκουρλέτης έθεσε ζήτημα απόσυρσης από το σχέδιο πολιτικής απόφασης της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στην Ανατολική Μεσόγειο και να συζητηθεί σε άλλη συνεδρίαση.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, όπως κι άλλα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ζήτησε να μην επεκταθούν τα χωρικά ύδατα προκειμένου να μην ρίχνουμε ως χώρα λάδι στη φωτιά.

Ο ίδιος, μάλιστα, σημείωσε πως έχει ξεχαστεί κι από το κόμμα η διπλωματία των πολιτών με αποτέλεσμα τόσο ο ελληνικός όσο κι ο τουρκικός λαός να φοβούνται τον πόλεμο.

Ωστόσο, δεν έχει τεθεί βέτο καταψήφισης του σχεδίου στην περίπτωση που αυτό δεν συμβεί.

Ο Δημήτρης Βίτσας, εξάλλου, έθεσε ζήτημα για το σχεδιασμό της αυτοδιοικητικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αντιδρώντας στη λογική των δημοσκοπήσεων για την επιλογή των υποψηφίων, αλλά και για το ποια θα είναι τα 130 στελέχη που θα επιλέξουν- ο καθένας για τρεις δήμους- τους υποψήφιους δημάρχους.

Γενικότερα, οι ενστάσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ως προς τα χωρικά ύδατα σχετίζονται με το ότι θα πρέπει να γίνει ξεχωριστή συνεδρίαση για το θέμα κι όχι πρόχειρα, όπως συνέβη σήμερα.

Σε σχέση με την επιλογή των δημάρχων, η βασική ένσταση αφορά πως παρακάμπτονται τα όργανα του κόμματος, οι Οργανώσεις Μελών και οι Νομαρχιακές Επιτροπές.

Την ίδια ώρα, ο Γιάννης Ραγκούσης υποστήριξε πως αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές θα είναι η πρώτη φορά που θα χάσει εκλογές κυβέρνηση με μία μόνο θητεία, η οποία μάλιστα λόγω ευνοϊκών διεθνών συγκυριών ασκεί επεκτατική πολιτική σε αντίθεση με αυτή που αναγκάστηκε να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω μνημονίου.

Επιπλέον, ζήτησε να γίνουν τα πάντα ώστε να προσέλθουν στις κάλπες οι νέοι, οι οποίοι έδωσαν την πρωτιά στο ΣΥΡΙΖΑ και στις εκλογές του '19.

Ο Ανδρέας Ξανθός εστίασε στην ανάγκη ανάκτησης της αξιοπιστίας, με θεσμικές τομές κι ευρύτερες προοδευτικές συνεργασίες.

Ο Στέφανος Τζουμάκας μίλησε για την ανάγκη να παραμεριστούν οι κομματικοί μηχανισμοί και να ενεργοποιηθούν περισσότερο τα μέλη του κόμματος.

Μίλησε, επίσης, για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, την οποία κι ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ δεν αρκεί να περιγράφει αλλά να προτείνει λύσεις για τα προβλήματα που ταλανίζουν τους πολίτες και τους σπρώχνουν προς τα άκρα.

Ο Νίκος Παππάς σημείωσε με νόημα πως η Κεντρική Επιτροπή έρχεται να υλοποιήσει τις αποφάσεις του συνεδρίου για το μετασχηματισμό του κόμματος.

Από την πλευρά του, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος μίλησε για την αναγκαιότητα σύμπτυξης συμμαχίας κι όχι σύγκρουσης ανάμεσα στη μεσαία τάξη και στις λαϊκές τάξεις, προσθέτοντας ένα ακόμα «άλφα» στα τρία που προέταξε ο Αλέξης Τσίπρας (αντίσταση, αλληλεγγύη, αλλαγή), την ανανέωση.

Αξιοσημείωτη ήταν και η παρέμβαση του δημάρχου Σαρωνικού, Πέτρου Φιλίππου, στην εισήγηση Σπίρτζη, ο οποίος αναρωτήθηκε γιατί δεν έχει γίνει ακόμα αποτίμηση για το τι συνέβη στις αυτοδιοικητικές εκλογές του ’19.

Ο Νίκος Βούτσης μίλησε για την ανάγκη ριζοσπαστικοποίησης της κοινωνίας «κι όχι απλώς να την αφουγκραστούμε» απέναντι στη συντηρητικοποίησή της, όπως την επιθυμεί και η ελληνική «Alt Right».

Ο Παύλος Πολάκης, στη δική του τοποθέτηση, είπε πως το πραγματικό δίλημμα είναι πολιτική αλλαγή ή η συνέχιση ενός φαύλου καθεστώτος.

Στο ίδιο μήκος κύματος σημείωσε πως το κόμμα πρέπει να μιλά καθαρά για την επαναφορά του Δημόσιου στη ΔΕΗ, για την Αναπτυξιακή Τράπεζα και για την αποκέντρωση. «Δεν είναι δυνατό να χρειάζονται 34 υπογραφές για να γίνει μια πλατεία σε ένα δήμο», είπε χαρακτηριστικώς ο αναπληρωτής τομεάρχης Διαφάνειας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής συνεχίζεται αύριο Κυριακή, από τις 10.00 μέχρι τις 13.00.

Αύριο θα αποφασίσει, εξάλλου, ο Αλέξης Τσίπρας αν θα δευτερολογήσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ