ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου για Πάτση: Είχε δεχτεί υποδείξεις στο παρελθόν για τις δραστηριότητές του

Οικονόμου για Πάτση: Είχε δεχτεί υποδείξεις στο παρελθόν για τις δραστηριότητές του
«Δεν φταίει ο πρωθυπουργός που δεν κατάλαβε», επισήμανε ο Γιάννης Οικονόμου ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Για το ζήτημα της διαγραφής του Ανδρέα Πάτση από τη Νέα Δημοκρατία και τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για τα κόκκινα δάνεια και τις αναθέσεις με τα ΕΛΤΑ απάντησε σε συνέντευξή του, Γιάννης Οικονόμου.

Όπως ανέφερε αρχικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην τηλεόραση του Open:

«Δεν μπορείς να είσαι βουλευτής και να έχεις κάποιες δραστηριότητες όπως αυτές του κ. Πάτση, ο οποίος είχε δεχτεί υποδείξεις και στο παρελθόν».

Και συνέχισε: «Κάποιες επαγγελματικές του δραστηριότητες ήταν τέτοιες που κατά τη δική μας αξιακή ερμηνεία δεν συνάδουν ούτε με την ιδιότητα του βουλευτή ούτε με τις αρχές της ΝΔ. Δεν μπορεί να είσαι πολιτικό πρόσωπο και να παίρνεις αναθέσεις που το Δημόσιο έχει συμμετοχή. Δεν υπάρχει ασυμβίβαστο επαγγελματικό, οφείλεις όμως, ηθικά, μόνος σου, να βάζεις ένα όριο, αυτό είναι και το όριο της παράταξης: να μην παίρνεις δουλειές από φορείς που συμμετέχει το Δημόσιο. Ήταν κάτι που δεν μπορούσε να γίνει ανεκτό, οι εξηγήσεις που δόθηκαν δεν κρίθηκαν επαρκείς».

Ερωτώμενος για το εάν διεγράφη για την υπόθεση των ΕΛΤΑ και όχι για τα «κόκκινα» δάνεια, απάντησε πως «αυτή η συζήτηση περί νόμιμου και ηθικού δεν είναι εύκολη. Υπάρχουν όμως πράγματα που στη δική μας αντίληψη είναι αυτονόητα. Δεν μπορείς να είσαι βουλευτής και να έχεις κάποιες δραστηριότητες όπως αυτές του κ. Πάτση».

Σχετικά με την έντονη κριτική της αντιπολίτευσης για την υπόθεση για το εάν δεν υπήρξε πιο γρήγορη αντίδραση από την κυβέρνηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε:

«Ενδεχομένως τότε, να υπέθεσαν κάποιοι ότι είχαν γίνει υποδείξεις να σταματήσει αυτή η δραστηριότητα. Προφανώς για να είναι η απόφαση αυτή που είναι τώρα, σε μία συμπεριφορά παρατεταμένη, πάρθηκε αυτή η απόφαση και πήγαμε εκεί που πήγαμε».

Παράλληλα, ο κ. Οικονόμου σχολίασε και την παραίτηση του διευθύνοντα συμβούλου των ΕΛΤΑ, Γ. Κωνσταντόπουλου, επισημαίνοντας:

«Το λέει στην ανακοίνωσή του: για λόγους ευθιξίας. Προφανώς του ζητήθηκαν εξηγήσεις και ελέγχεται γι' αυτή του την επιλογή. Με την παραίτηση δίνεται μια ουσιαστική απάντηση στο αν κι εκεί υπήρχε ένα μέρος της ευθύνης γι αυτή την συμπεριφορά που ξαναλέω ότι ηθικά δεν συνάδει με τις αρχές της ΝΔ».

«Είναι στενάχωρο, δεν είναι κάτι που το χρειαζόταν η κυβέρνηση», σχολίασε.

Ερωτηθείς αν αυτή η υπόθεση στοιχίσει πολιτικά στη ΝΔ, τόνισε:

«Όλα μετρούν πολιτικά και στο τέλος ο κόσμος αποφασίζει ποιος είναι εκείνος που είναι καταλληλότερος να διαχειριστεί τη μοίρα του για την Ελλάδα της επόμενης ημέρας. Ο κόσμος αξιολογεί και τα καλά και τις αστοχίες και όσα δεν ευθύνεσαι εσύ αλλά τα λούζεσαι στην καμπούρα σου».

Σε ερώτηση αν η υπόθεση Πάτση θα κοστίσει στη ΝΔ ενόψει εκλογών ο Γιάννης Οικονόμου είπε: «Όλα μετρούν πολιτικά και στο τέλος ο κόσμος αξιολογεί και τα καλά και τις αστοχίες».

«Φταίει ο πρωθυπουργός για ποιον λόγο; Που ένας βουλευτής δεν είχε καταλάβει ότι δεν πρέπει να χτυπά πόρτες του Δημοσίου για να παίρνει δουλειές;», είπε απαντώντας για το αν έχει ευθύνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ