ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Η «κανονικότητα» Πάτση - Τα μηνύματα της τηλεοπτικής συνέντευξης Τσίπρα

ΣΥΡΙΖΑ: Η «κανονικότητα» Πάτση - Τα μηνύματα της τηλεοπτικής συνέντευξης Τσίπρα
Στην Κουμουνδούρου αποδίδουν την όψιμη πυγμή που έδειξε το Μέγαρο Μαξίμου με τη διαγραφή Πάτση στην επικείμενη ανακοίνωση από τη Eurostat της εγγραφής περί των 20 δισ. ευρώ στο δημόσιο χρέος από τις εγγυήσεις του σχεδίου «Ηρακλής» ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / Eurokinissi - Φωτογραφία αρχείου

Μόνο εξαίρεση στον κανόνα δεν θεωρούν στο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία την υπόθεση του βουλευτή Γρεβενών, Ανδρέα Πάτση.

Αντιθέτως, αν σε αυτή προστεθούν οι υποθέσεις Μαραβέγια, Κοντολέοντα ή των απευθείας αναθέσεων των επτάμισι δισ. ευρώ, τότε, όπως σημειώνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, αποκαλύπτεται ένα είδος «κανονικότητας» και ένα μοντέλο διαφθοράς, το οποίο όχι μόνο είναι σε γνώση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και το υποθάλπει και με το δικό του αντιπαράδειγμα.

Στην Κουμουνδούρου, μάλιστα, αποδίδουν την όψιμη πυγμή που έδειξε το Μέγαρο Μαξίμου με τη διαγραφή Πάτση στην επικείμενη ανακοίνωση από τη Eurostat της εγγραφής περί των 20 δισ. ευρώ στο δημόσιο χρέος από τις εγγυήσεις του σχεδίου «Ηρακλής» για τα «κόκκινα» δάνεια.

Ως προς τη χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα, κινήθηκε στους γνωστούς μετριοπαθείς τόνους που έχει επιλέξει το τελευταίο χρονικό διάστημα στο πλαίσιο επαναπροσέγγισης της μεσαίας τάξης που έχασε εκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ πριν τρία χρόνια.

Το ίδιο ισχύει και για το περιεχόμενο όσων είπε, ιδίως για τα εθνικά θέματα και το μεταναστευτικό- προσφυγικό όπου κινήθηκε με ισορροπία ανάμεσα σε πάγιες θέσεις της Αριστεράς και πιο κεντρώες.

Την ίδια ώρα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχείρησε εκ νέου την προσέλκυση στην κάλπη περισσότερων ψηφοφόρων της ηλικιακής ομάδας 17- 34 σε σχέση με το 2019.

Δεν είναι λίγοι, άλλωστε, εκείνοι στην Κουμουνδούρου που εκτιμούν πως μόνο μια μαζική προσέλευση της νεολαίας στις κάλπες και, γενικότερα, μια αξιοσημείωτη μείωση της αποχής θα είναι ικανή ώστε να φέρει το ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη θέση.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Τσίπρας μίλησε λίγο πιο καθαρά και για το προσωπικό του μέλλον σε περίπτωση εκλογικής ήττας, υποστηρίζοντας με νόημα πως εκλέχθηκε προσφάτως για θητεία τριών χρόνων.

Στον απόηχο, εξάλλου, του έκτου Ευρωπαϊκού Φόρουμ των Αριστερών, Πράσινων και Προοδευτικών Δυνάμεων που φιλοξένησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, υπάρχει ικανοποίηση για τη μαζική συμμετοχή -το ότι συνέπεσε με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής βοήθησε πολλούς από την περιφέρεια ιδίως να παρευρεθούν- αλλά κι εντεινόμενος προβληματισμός για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και τη δυσκολία ανεύρεσης πρακτικών τρόπων ανάσχεσής της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ