ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εύα Καϊλή: Αναστέλλονται όλες οι αρμοδιότητές της στο Ευρωκοινοβούλιο

Εύα Καϊλή: Αναστέλλονται όλες οι αρμοδιότητές της στο Ευρωκοινοβούλιο
ΙΝΤΙΜΕ NEWS/European Union

Με απόφαση της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα αναστέλλονται όλες οι αρμοδιότητες της Εύας Καϊλή.Επισπεύδονται οι διαδικασίες για την οριστική καθαίρεση της από το Προεδρείο του ΕΚ.

«Υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων δικαστικών ερευνών από τις βελγικές αρχές, αποφάσισα να αναστείλλω με άμεση ισχύ όλες τις εξουσίες και τα καθήκοντα που σας έχω αναθέσει ως αντιπρoέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», αναφέρεται στη σχετική επιστολή της κ. Μετσόλα.

Ολόκληρη η επιστολή

Η επιστολή της προέδρου του Ευρωπαϊκού ΚοινοβουλίουTwitter/Dimitris Papadimoulis

Κύκλωμα ψάχνουν οι βελγικές αρχές

Σχεδόν 24 ώρες μετά την «βόμβα» της προσαγωγής της Εύας Καϊλή και τεσσάρων ακόμη ατόμων από τις διωκτικές αρχές του Βελγίου φαίνεται, σύμφωνα με όσα διαρρέουν με το «σταγονόμετρο» πηγές από τις Βρυξέλλες αλλά και όσα δημοσιεύουν τα βελγικά μέσα, πως βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια εξάρθρωσης ενός κυκλώματος και όχι για μία μεμονωμένη περίπτωση.

Κανένας από τους πέντε που έχουν προσαχθεί και δίνουν κατάθεση δεν κατηγορείται ακόμη επίσημα από τις αρχές του Βελγίου, ενώ φαίνεται πως θα υπάρξει και συνέχεια στις προσαγωγές όσο περνούν οι ώρες.

Σε κάθε περίπτωση στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκεται ο Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι, ο Ιταλός πρώην Ευρωβουλευτής ο οποίος σύμφωνα με την Le Soir και το Knack, το γαλλόφωνο και φλαμανδικό μέσο που πρώτα έφεραν στο φως την υπόθεση, είναι ο «μαέστρος της ορχήστρας» και ο άνθρωπος που έδινε τις εντολές προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις σε πρόσωπα κλειδιά στα «έγκατα» της Ευρωβουλής. Ο 67 ετών Παντσέρι που 15 χρόνια καθόταν στα έδρανα του νομοθετικού οργάνου της ΕΕ το 2019 δεν επανεξελέγη αλλά δεν αποχώρησε από τις Βρυξέλλες και το δίκτυό του.

Δημιούργησε μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση με όνομα «Πολεμώντας την ατιμωρησία» την οποία σύστησε στον κόσμο από την είσοδο της Βουλής της Ευρώπης.

Το απόγευμα της Παρασκευής (09/12) στο δικό του διαμέρισμα φαίνεται να βρέθηκαν σε μετρητά περί τα 600.000 ευρώ ενώ σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν πηγές από την Βελγική εισαγγελία η άκρη του νήματος ξεκίνησε μετά την παγίδευση του κινητού τηλεφώνου πριν από 6 μήνες. Ο Παντσέρι είναι ο άνθρωπος που γύρω του έχτισε ένα σύστημα μέσω του οποίου προσπαθούσε, με θολούς συνήθως τρόπους, να περάσει προτάσεις προς όφελος συνήθως του Μαρόκου και του Κατάρ. Τον Παντσέρι με την Εύα Καϊλή συνδέει ο σύντροφος της Ελληνίδα Αντιπροέδρου, Φραντσέσκο Τζιόρτζι. Ο Τζιόρτζι υπήρξε για πολλά χρόνια στενός συνεργάτης του Παντσέρι στην Ευρωβουλή και πλέον συνεργάζονται και στην Μη Κυβερνητική του Οργάνωση.

Η επιτροπή στην οποία δεν συμμετέχει η Καϊλή

Η Εύα Καϊλή ως μέλος της ομάδας των σοσιαλδημοκρατών στήριξε ξεκάθαρα με τα όσα η ίδια έχει δηλώσει από το «ημικύκλιο» τις θέσεις του Κατάρ. Ούτε λίγο, ούτε πολύ έχει δηλώσει πως: «το Κατάρ έχει ήδη καταφέρει το ακατόρθωτο» και πως πρέπει αντί να το επικρίνει η Ένωση θα πρέπει να το στηρίξει.

Εκτός αυτού φαίνεται πως η ευρωβουλευτής έχει συμμετάσχει σε τουλάχιστον μία ψηφοφορία επιτροπής (της LIBE συγκεκριμένα) στην οποία υπερψήφισε την πρόταση για διέλευση χωρίς βίζα των Καταριανών από την Ένωση των 27.

Το θέμα που προκύπτει είναι πως η Καϊλή δεν έχει οριστεί από την κοινοβουλευτική της ομάδα στην συγκεκριμένη επιτροπή και για να έχει δικαίωμα παρουσίας και ψήφου θα πρέπει να έχει οριστεί ως αντικαταστάτρια του μέλους που αδυνατούσε.

Αυτό είναι κάτι που έχουν ήδη κληθεί να απαντήσουν οι Σοσιαλδημοκράτες και έχουν δεσμευθεί πως θα πράξουν άμεσα. Για την Δευτέρα πάντως, ημέρα στην οποία ήταν προγραμματισμένη η ψηφοφορία από το Ευρωκοινοβούλιο της συγκεκριμένης πρότασης Πράσινοι και Σοσιαλδημοκράτες έχουν διαρρεύσει πως από κοινού θα καταψηφίσουν την πρόταση ουσιαστικά μπλοκάροντάς την.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ