ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Qatar Gate: Ο μαέστρος Παντσέρι και ο δρόμος για το Κατάρ

Qatar Gate: Ο μαέστρος Παντσέρι και ο δρόμος για το Κατάρ
Ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι πρώτος από τα δεξιά AP Photo / Hassene Dridi

Ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, με τα μέχρι τώρα στοιχεία, φαίνεται πως είναι ο «εγκέφαλος» ή όπως τον αποκαλούν τα μέσα της πατρίδας του, ο «μαέστρος» που μέσα από την Μη Κυβερνητική Οργάνωσή (ΜΚΟ) του κατεύθυνε και έδινε τις οδηγίες για τους σημαντικούς συνεργάτες του.

Ο επί 15 χρόνια Ευρωβουλευτής από τον Ιταλικό Βορρά δεν είναι ένας άνθρωπος με μικρό εκτόπισμα στις Βρυξέλλες. Επίσης για τους παροικούντες την Ευρωβουλή δεν ήταν ποτέ χαμηλού προφίλ ή χαμηλών τόνων. Πηγές από την ιταλική εισαγγελία αναφέρουν πως ο Παντσέρι δεν δίσταζε να μιλά πολύ ανοιχτά για τα «πάρε και κυρίως τα δώσε» από το Κατάρ με συγγενικά του πρόσωπα από ένα κινητό για το οποίο είχε εκφράσει πολλές φορές αμφιβολίες για το εάν παρακολουθείται.

Μέσα από το συγκεκριμένο άλλωστε κινητό προέκυψαν και οι διάλογοι με την σύζυγό του, τους οποίους έδωσε στην δημοσιότητα η La Republica και τον «καίνε» καθώς έλαβε ως «δώρο» χειμερινές διακοπές οικογενειακώς που κόστισαν 100.000 ευρώ!

Ο Παντσέρι όμως δεν ξεκίνησε να εργάζεται για το Κατάρ το 2019… Από το 2015 με την ιδιότητα του Ευρωβουλευτή ξεκίνησε να αξιοποιεί το δίκτυο που έχτιζε από το 2004 στη Μέση Ανατολή και στην αρχή μέσω κειμένων σε μεγάλα ευρωπαϊκά μέσα άρχισε να προωθεί μία πιο «ελαστική» θέση απέναντι στις χώρες του Περσικού.

Το 2017 έκανε το μεγάλο «άνοιγμα» προς το Κατάρ. Ο Παντσέρι που όσοι τον γνωρίζουν μιλούν για έναν ασυγκράτητο πολιτικό και πανέξυπνο, στα όρια του παρεξηγήσιμου, διαπραγματευτή, δημοσίευσε ένα κείμενο εν μέσω ομοβροντίας από Οργανώσεις και Κυβερνήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Σε αυτό ούτε λίγο, ούτε πολύ σημείωνε πως το Κατάρ, σε μία ολιστική όπως ανέφερε προσέγγιση, είναι τα «πόδια» των χωρών της περιοχής και τόνιζε πως «αυτά τα πόδια έδωσαν κίνηση στις αλλαγές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο Παντσέρι είχε ρίξει γέφυρες με τον πλέον ουσιαστικό τρόπο σε μία χώρα που δεν έχει κανένα πρόβλημα να πληρώσει το οποιοδήποτε τίμημα αρκεί να αποκτήσει αυτό που θέλει. Αυτό που θέλει από το 2010 η μικρή χώρα του Περσικού είναι παρουσία, ουσιαστική και όχι τυπική, σε όλα τα κένταρ αποφάσεων στην Ευρώπη. Στην Βρετανία μετά το Brexit αυτό ήταν απλά θέμα χρημάτων. Σήμερα το Mayfair, το πλέον σημαντικό οικονομικό κέντρο στο Λονδίνο ονομάζεται «μικρή Ντόχα» και το Κατάρ είναι ο 10ος μεγαλύτερος κάτοχος τίτλων ιδιοκτησίας στο νησί με 4.000 τίτλους… Στην Ευρώπη των 27 ο δρόμος περνούσε μόνο μέσα από τα επίσημα όργανα. Αυτόν τον δρόμο φαίνεται να έδωσε ο Παντσέρι και η «αδήλωτη» στα αρχεία ελέγχου Μη Κυβερνητική του Οργάνωση.

Ο Παντσέρι ως «μαέστρος» είναι αδύνατο μόνος του να διευθύνει ένα τόσο απαιτητικό έργο.

Ο στενός του συνεργάτης και σύντροφος της Εύας Καϊλή είναι ο άνθρωπος που τον έφερε σε επαφή με τους κατάλληλους ανθρώπους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ