ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Qatar Gate: Αυτές είναι οι βαλίτσες με τα χρήματα που βρέθηκαν στην κατοχή της Εύας Καϊλή

Qatar Gate: Αυτές είναι οι βαλίτσες με τα χρήματα που βρέθηκαν στην κατοχή της Εύας Καϊλή
Στο «μικροσκόπιο» των Αρχών τα χαρτονομίσματα Βελγική αστυνομία

Νέες φωτογραφίες από τα χρήματα που εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια της ευρείας επιχείρησης των βελγικών Αρχών για το Qatar Gate έδωσε στη δημοσιότητα η βελγική αστυνομία. 

Όπως τονίζει το tweet της αστυνομίας, στο πλαίσιο της έρευνας στις Βρυξέλλες κατασχέθηκαν 1,5 εκατ. ευρώ.

Βελγικά ΜΜΕ μετέδωσαν τις περασμένες ημέρες ότι περί τις 150.000 εντοπίστηκαν στο σπίτι της Εύας Καϊλή ενώ 600.000 ευρώ σε βαλίτσα που είχε στην κατοχή του ο πατέρας της, ο οποίος έκτοτε έχει αφεθεί ελεύθερος.

Τα υπόλοιπα χρήματα βρέθηκαν στο σπίτι του πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντζέρι.

Στο «μικροσκόπιο» τα χαρτονομίσματα

Στο μικροσκόπιο των Βέλγων ερευνητών βρίσκονται τα χαρτονομίσματα, ύψους 1,5 εκατομμύριο ευρώ συνολικά, που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια των ερευνών για το Qatar Gate.

Όπως γράφει σήμερα, Τετάρτη (14/12) η γαλλική εφημερίδα L’Echo, ορισμένα από τα χαρτονομίσματα που κατασχέθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας για υποψίες διαφθοράς στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναλήφθηκαν από τράπεζες στο Βέλγιο.

Αυτό το στοιχείο θα μπορούσε να καταστήσει δυνατή την εύρεση της σχετικής τράπεζας από την οποία αποσύρθηκαν τα πακέτα χρημάτων και, κατά συνέπεια, του τραπεζικού λογαριασμού και την ταυτότητα του ατόμου που έκανε την ανάληψη. Έτσι, θα μπορούσαν να φτάσουν στην ταυτότητα του συνόλου των ανθρώπων που ενέχονται στο σκάνδαλο διαφθοράς.

Ορισμένα από τα χρήματα αυτά, περίπου 150.000 σύμφωνα με βελγικά ΜΜΕ, εντοπίστηκαν στο σπίτι της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή ενώ περί τις 600.000 ευρώ βρίσκονταν σε χαρτοφύλακα που είχε στην κατοχή του ο πατέρας της.

Τα υπόλοιπα χρήματα εντοπίστηκαν στο σπίτι του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, τις οποίες η εισαγγελία ούτε σχολίασε ούτε επιβεβαίωσε, μεγάλο μέρος αυτών των χαρτονομισμάτων ήταν τυλιγμένα σε πλαστική ταινία και είχαν εκδοθεί πρόσφατα.

Επίσης, ορισμένα από τα τραπεζογραμμάτια αυτά εκδόθηκαν στο Βέλγιο, ενώ τα υπόλοιπα μελετώνται ακόμη.

Παράλληλα, θα αναλυθούν τα δακτυλικά αποτυπώματα στα χαρτονομίσματα και θα συγκριθούν με αυτά των κατηγορουμένων ή άλλων προσώπων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο διαφθοράς.

Η ανάλυση βέβαια όλης αυτής της διαδρομής θα χρειαστεί αρκετές εβδομάδες, σημειώνουν τα βελγικά Μέσα Ενημέρωσης.

Ώρα μηδέν για την προφυλάκιση ή μη της Εύας Καϊλή

Στο μεταξύ, ενώπιον των βελγικών Αρχών οδηγείται για ακρόαση σήμερα (Τετάρτη 14/12) η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, η οποία θα κληθεί να απολογηθεί για τη φερόμενη συμμετοχή της στο σκάνδαλο του Qatar Gate αλλά και το μεγάλο χρηματικό ποσό που εντοπίστηκε στην οικία της.

Η Εύα Καϊλή βρίσκεται αντιμέτωπη με βαρύ κατηγορητήριο για διαφθορά, συμμετοχή σε εγκληματική ομάδα και ξέπλυμα χρήματος και σήμερα αναμένεται να περάσει την πρώτη προδικαστική της δοκιμασία.

Κατά πληροφορίες, η ευρωβουλευτής, που καθαιρέθηκε χθες από τη θέση της ως αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής, είχε ζητήσει να αφεθεί ελεύθερη με βραχιολάκι, ωστόσο το αίτημά της δεν έγινε δεκτό από τις Αρχές.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους που οδηγούνται σήμερα στη δικαιοσύνη είναι και ο Ιταλός σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, αλλά και ο επίσης Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντζέρι, ο οποίος φέρεται να είναι ο «εγκέφαλος» της δυσώδους υπόθεσης που έχει σοκάρει τις τελευταίες ημέρες τις Βρυξέλλες.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής έχει μεταφερθεί, κατά πληροφορίες του βελγικού Τύπου, στις φυλακές του Αρέν –το «στολίδι» του βελγικού σωφρονιστικού συστήματος, όπως αποκαλείται.

Στην πρώτη –έστω και έμμεση- αναφορά της στο σκάνδαλο, η Εύα Καϊλή δήλωσε μέσω του δικηγόρου της στην Αθήνα, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, αθώα.

Μάλιστα, πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες αναφέρουν πως η ευρωβουλευτής δηλώνει άγνοια για τα επαγγελματικά του συντρόφου της ενώ φαίνεται πως ρίχνει τις ευθύνες για την εν λόγω υπόθεση σε αυτόν.

Μιλώντας στο Mega, o Δημητρακόπουλος σχολίασε:

«Ο σύντροφος της Εύας Καϊλή είναι ο μόνος που μπορεί να δώσει εξηγήσεις σε ποιον ανήκαν αυτά τα χρήματα, γιατί βρέθηκαν στο σπίτι τους και τι εξυπηρετούσαν. Η Εύα Καϊλή δεν έχει καμία σχέση με αυτά τα χρήματα» τόνισε ο κ. Δημητρακόπουλος.

«Τα χρήματα βρέθηκαν στο σπίτι και ο άνθρωπος που τα έβαλε ήταν ο σύζυγος ή σύντροφός της» συμπλήρωσε επίσης.

Αναφορικά με τα χρήματα στη βαλίτσα που έφερε μαζί του ο πατέρας της Εύας Καϊλή, ο δικηγόρος ισχυρίστηκε πως και αυτά ήταν του συντρόφου της ευρωβουλευτού.

«Το Κατάρ δεν είχε καμία ανάγκη να δώσει χρήματα ως δωροδοκία στην κα Καϊλή, διότι όταν εκείνη πήγε στο Κατάρ πήγε ως εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η κα Μέτσολα, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την έστειλε στο Κατάρ» δήλωσε ο δικηγόρος της ευρωβουλευτού.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι η δίωξη της κ. Καϊλή δεν είναι ποινική αλλά πολιτική ενώ τόνισε πως η ευρωβουλευτής ήταν εντολοδόχος της προεδρίας του Ευρωκοινοβουλίου.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή στις Βρυξέλλες, Αντρέ Ριζόπουλος, ξεκαθάρισε ότι η ευρωβουλευτής δεν θα κάνει καμία δήλωση, πριν οδηγηθεί στις δικαστικές Αρχές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σύντροφος της Εύας Καϊλή φαίνεται να συνεργάζεται με τις Αρχές και να επιβεβαιώνει σημεία των πολύμηνων ερευνών.

Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της ιταλικής Corriere Della Sera που αναφέρει ότι η πολύωρη κατάθεσή του ενδέχεται να οδηγήσει τις βελγικές Αρχές στο να επεκτείνουν περισσότερο τις έρευνές τους και σε άλλα πρόσωπα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ