ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Qatar Gate: Είσοδος της Ντόχα στην Ευρώπη μέσω Παρισιού με «όχημα» την Παρί Σεν Ζερμέν

Qatar Gate: Είσοδος της Ντόχα στην Ευρώπη μέσω Παρισιού με «όχημα» την Παρί Σεν Ζερμέν
Ο Εμάνουελ Μακρόν, ταξίδεψε στη Ντόχα τη στιγμή που το σκάνδαλο διαφθοράς ανάμεσα σε Κατάρ και στο επίκεντρο της ΕΕ έχει γίνει μέρος της πολιτικής συζήτησης στη Γαλλία AP/Martin Meissner

Τη στιγμή που ο Γάλλος πρόεδρος, Εμάνουελ Μακρόν, βρισκόταν στο στάδιο Αλ Μπάιτ του Κατάρ, προκειμένου να παρακολουθήσει τον ημιτελικό του Μουντιάλ, ανάμεσα στη Γαλλία και το Μαρόκο, το Qatargate φαίνεται πως «χτυπάει» την πόρτα του Παρισιού. 

Ο Γάλλος πρόεδρος, παρόλο που βουλευτές της αντιπολίτευσης αλλά και ο πρώην υποψήφιος για την προεδρία και ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Γιανίκ Τζαντό του απηυθύναν έκκληση να ακυρώσει το ταξίδι του στον απόηχο των καταγγελιών για το σκάνδαλο δωροδοκίας εκ μέρους του Κατάρ Ευρωπαίων αξιωματούχων, εντούτοις ο ίδιος τους αγνόησε και μετέβη στη Ντόχα.

Ο Εμάνουελ Μακρόν, ταξίδεψε στη Ντόχα τη στιγμή που το σκάνδαλο διαφθοράς ανάμεσα σε Κατάρ και στο επίκεντρο της ΕΕ έχει γίνει μέρος της πολιτικής συζήτησης στη Γαλλία. Πόσο μάλλον όταν οι σχέσεις ανάμεσα σε Παρίσι και Ντόχα, σε κρίσιμους τομείς όπως η ασφάλεια, η ενέργεια και ο πολιτισμός, χαρακτηρίζεται τουλάχιστον ως αμφιλεγόμενη.

Σημειώνεται πως το κράτος του Κόλπου έχει επίσης επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στη Γαλλία και κατέχει έναν από τους κορυφαίους ποδοσφαιρικούς συλλόγους της χώρας, την Παρί Σεν Ζερμέν.

Την Τρίτη, η γαλλική κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη στην Εθνοσυνέλευση με την αντιπολίτευση σχετικά με τους εθνικούς κανόνες για το Lobbying. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση Γάλλου σοσιαλιστή ο οποίος υποστήριξε πως το υφιστάμενο πλαίσιο για το lobbying δεν είναι κατάλληλο για την πρόληψη παρόμοιας διαφθοράς από ξένες χώρες στη Γαλλία, δείχνοντας ανοιχτά την περίπτωση δωροδοκίας ευρωβουλευτών από το Κατάρ.

Από την πλευρά της, η Ολίβια Γκρεγκουάρ, απάντησε πως «αυτά τα γεγονότα είναι σοβαρά, εναπόκειται στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να ρίξουν φως και να επισύρουν συνέπειες», προσθέτοντας ότι «η εκτελεστική εξουσία είναι ανοιχτή να εξετάσει ξανά τους κανόνες για να τους κάνει ισχυρότερους».

Παρόλο που μέχρι στιγμής, στις καταγγελίες για διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν εμπεριέχονται ευρωβουλευτές της Γαλλίας, ωστόσο αρκετοί Γάλλοι βουλευτές στις Βρυξέλλες, συμπεριλαμβανομένης της Μανόν Ομπρί και της Λεϊλά Χαιμπί, από την ομάδα της Αριστεράς, δήλωσαν ότι είχαν προσεγγιστεί από το κράτος του Κόλπου, αλλά αρνήθηκαν να εμπλακούν.

Ωστόσο, το Κατάρ έχει μακροχρόνιους και στενούς δεσμούς με την πολιτική ελίτ της Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένου του πρώην Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί.

Liberation: Η Γαλλία πύλη εισόδου για το λόμπι του Κατάρ

Επιπλέον, σύμφωνα με αποκάλυψη της εφημερίδας "Liberation", την Πέμπτη, δεν είναι μόνο οι Βρυξέλλες και το Ευρωκοινοβούλιο που έχουν δεχθεί την «εισβολή» του Κατάρ. Ο τίτλος του ρεπορτάζ είναι «Η Γαλλία πύλη εισόδου για το λόμπι του Κατάρ» και σε αυτό εξηγεί το πώς στήθηκε ολόκληρο κύκλωμα με κινητήριο δύναμη, προφανώς, το χρήμα.

Ένα από τα σημεία του πλανήτη που έχει ρίξει το βάρος της, έτσι ώστε να ασκεί επιρροή, η χώρα του κόλπου, είναι η Γαλλία και συγκεκριμένα το Παρίσι. Η εξαγορά της Παρί Σεν Ζερμέν το 2011 ήταν μια κίνηση στρατηγικής σημασίας, με το Κατάρ να «προσγειώνει» στη γαλλική πρωτεύουσα έναν «στρατό» που θα εξυπηρετούσε τους σκοπούς του.

Δημόσια πρόσωπα, επικοινωνιολόγοι, λομπίστες, άνθρωποι που ανέλαβαν να παίξουν έναν συγκεκριμένο, σκοτεινό, ρόλο με ένα απλό κίνητρο. Το χρήμα. Και όχι απλά το πολύ χρήμα, αλλά το άφθονο που συχνά μετακινούταν μέσα σε βαλίτσες και κουτιά, όπως συνέβη στην περίπτωση της Εύας Καϊλή και των άλλων συλληφθέντων στις Βρυξέλλες.

«Όχημα» για το Μουντιάλ του Κατάρ η Παρί Σεν Ζερμέν;

Πρόσφατα, σε άρθρο της Mediapart, είχε γίνει εκ νέου αναφορά στις σχέσεις Σαρκοζί και Κατάρ. Στο δημοσίευμα γινόταν λόγος για έρευνα από τις γαλλικές Αρχές για τυχόν χρηματισμό του πρώην Γάλλου προέδρου την εποχή της ανάθεσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 στο εμιράτο.

Από το 2016 είναι, άλλωστε, η υπόθεση στο «μάτι» της γαλλικής δικαιοσύνης. Ήταν η χρονιά που είχε διεξαχθεί το περιβόητο «μυστικό γεύμα» του Σαρκοζί με τον Μισέλ Πλατινί, τότε πρόεδρο της UEFA και αντιπρόεδρο της FIFA, τον τότε διάδοχο πρίγκιπα του Κατάρ, και νυν εμίρη, Ταμίμ Μπεν Χαμάντ Αλ Τάνι με την ψήφο Πλατινί στην ανάθεση του Μουντιάλ στο Κατάρ να είναι καθοριστική.

Επιπλέον, ο ιδιοκτήτης της Παρί Σεν Ζερμέν, Νασέρ Αλ Κελαϊφί, είχε κατηγορηθεί για διαφθορά σε ό,τι αφορά τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Μουντιάλ στο Κατάρ. Κατηγορούμενος, εκτός του Καταριανού πολυεκατομμυριούχου, ήταν και ο γενικός γραμματέας της FIFA, Ζερόμ Βάλκε.

Το κατηγορητήριο μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ο Κελαϊφί είχε υποσχεθεί μια βίλα 5 εκατ. ευρώ στη Σαρδηνία, αν ο Βάλκε είχε συνεισφορά στο να πάρει το Bein Sports του Κατάρ τα τηλεοπτικά δικαιώματα.


Δεν είναι άλλωστε τυχαία η συνεχιζόμενη έρευνα από το γραφείο της γαλλικής οικονομικής εισαγγελίας, η οποία εξετάζει πιθανές κατηγορίες διαφθοράς που σχετίζονται με την ανάθεση του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 2022 στο Κατάρ και τον ρόλο που διαδραμάτισαν υψηλόβαθμοι Γάλλοι αξιωματούχοι.

Το ίδιο το Παγκόσμιο Κύπελλο έχει αποδειχθεί αμφιλεγόμενο στη Γαλλία, με αριστερούς δημάρχους να μποϊκοτάρουν τον χθεσινό αγώνα ανάμεσα στη χώρα τους και το Μαρόκο, παρόλο που ο αγώνας ήταν καθοριστικής σημασίας για την είσοδο μιας εκ των δυο ομάδων, στον μεγάλο τελικό της ερχόμενης Κυριακής.

Επιπλέον, τον Νοέμβριο, ο Αλέξις Κορμπιέρ, ηγετική φυσιογνωμία της αριστεράς, κατήγγειλε δημόσια τις έντονες προσπάθειες Lobby προσκείμενου στο Κατάρ να αλλάξει γνώμη για το Παγκόσμιο Κύπελλο, το οποίο χαρακτήρισε «κοινωνική, οικολογική και δημοκρατική παρέκκλιση».

Ωστόσο, σύμφωνα και με το Politico, στο γαλλικό κοινοβούλιο, το Κατάρ έχει αναδειχθεί δημοφιλής προορισμός για πολλούς βουλευτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ