ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Qatar Gate: Στο «μικροσκόπιο» της Εισαγγελίας του Μιλάνου οι διαδρομές του μαύρου χρήματος

Qatar Gate: Στο «μικροσκόπιο» της Εισαγγελίας του Μιλάνου οι διαδρομές του μαύρου χρήματος
Ο αναπληρωτής εισαγγελέας του Μιλάνου Φάμπιο Ντε Πασκουάλε, επικεφαλής της ομάδας «διεθνών υποθέσεων», ανέλαβε δράση, παρέχοντας δικαστική συνδρομή στις Βρυξέλλες, ώστε να διερευνηθούν οι διαδρομές του μαύρου χρήματος ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και στην Ιταλία η διερεύνηση του σκανδάλου Qatar Gate, καθώς η Εισαγγελία του Μιλάνου ερευνά ενδελεχώς τις διαδρομές του μαύρου χρήματος, που διοχετευόταν επί μακρόν από την Ντόχα προς τους εμπλεκόμενους στην πολύκροτη υπόθεση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής Corriere Della Sera, ο αναπληρωτής εισαγγελέας του Μιλάνου Φάμπιο Ντε Πασκουάλε, επικεφαλής της ομάδας «διεθνών υποθέσεων», ανέλαβε δράση, παρέχοντας δικαστική συνδρομή σε συναδέλφους του στις Βρυξέλλες που ζήτησαν να ακούσουν μάρτυρες για την υπόθεση του Qatar Gate.

Η υπόθεση, σύμφωνα με τον συντάκτη του άρθρου, Τζουζέπε Γκουαστέλα, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη γειτονική Ιταλία:

«Αν το πρόγραμμα της ΜΚΟ του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι (σ.σ. θεωρείται ο εγκέφαλος του σκανδάλου) "Fight Impunity" ήταν το μέσο μέσω του οποίου δωροδοκούσε όσους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορούσαν να "εξωραΐσουν" την εικόνα του Μαρόκου και του Κατάρ με τα λόγια του, αν μέσω αυτού τα χρήματα κατέληξαν κυρίως σε Ιταλούς, βουλευτές ή όχι, τότε θα πρέπει να αναζητηθούν και ενδεχομένως να βρεθούν στην Ιταλία».

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ο πρώτος στόχος της έρευνας του αναπληρωτή εισαγγελέα του Μιλάνου είναι ακριβώς αυτός. Προς το παρόν, ο Ντε Πασκουάλε που είναι υπεύθυνος για την ομάδα «διεθνών υποθέσεων» προχωρά παρέχοντας δικαστική συνδρομή στους συναδέλφους του στις Βρυξέλλες, οι οποίοι ζήτησαν να ακούσουν μάρτυρες, να αποκτήσουν πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς και να εξακριβώσουν αν υπάρχουν άτομα που συνδέονται με τον Παντσέρι.

Παράλληλα, θα ερευνηθεί αν τα άτομα αυτά ενδέχεται να έχουν λάβει χρήματα από τη ΜΚΟ του Παντσέρι, η οποία, αν και επισήμως δεσμευόταν για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φαίνεται να εργαζόταν περισσότερο για την προστασία των συμφερόντων του Ραμπάτ και της Ντόχα, σύμφωνα με τους λίγους, πενιχρούς επίσημους ισχυρισμούς που είναι γνωστοί.

Την ίδια στιγμή, ερευνητικές πηγές με έδρα το Μιλάνο κάνουν λόγο για «σημαντικά κεφάλαια που κατατέθηκαν στους πρώτους τρεχούμενους λογαριασμούς που ερευνώνται».

Υπενθυμίζεται ότι πέραν του Παντσέρι, κατηγορούμενοι στην υπόθεση του Qatar Gate είναι η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι, με το κατηγορητήριο να είναι εξαιρετικά βαρύ για τους ίδιους: Κατηγορούνται για εγκληματική συνωμοσία, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος.

Σημειώνεται επίσης, πως στο σπίτι του Παντσέρι βρέθηκαν 600.000 ευρώ σε μετρητά, ενώ άλλα 750.000 ευρώ στο σπίτι στις Βρυξέλλες όπου ζούσαν η Καϊλή και ο Τζόρτζι μέχρι τη σύλληψή τους και τα οποία ο τελευταίος, επίσης για να σώσει τη ζωή της συντρόφου του, ομολόγησε ότι ήταν μόνο δικά του.

Όμως οι ερευνητές στο Μιλάνο υποψιάζονται ότι η λεία δεν περιορίζεται σε αυτό το «βουνό» από χαρτονομίσματα. Τα παρακλάδια των χρημάτων, εκτός από αυτό που κατασχέθηκε, θα μπορούσαν να έχουν ταξιδέψει από το Βέλγιο στην Ιταλία. Όχι μόνο στην κατοχή των Παντσέρι και Τζόρτζι, αλλά και άλλων ανθρώπων (σ.σ. στις Βρυξέλλες κατασχέθηκαν και σφραγίστηκαν τα γραφεία 19 συνεργατών βουλευτών, πολλοί από τους οποίους ήταν Ιταλοί).

Όπως υπογραμμίζει η Corriere, ο εντοπισμός τους, ακολουθώντας τη ροή του μαύρου χρήματος, αποτελεί το βασικό καθήκον του εισαγγελέα Ντε Πασκουάλε αλλά και της ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ