ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο «ράπισμα» Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Τουρκία για τις απειλές Ερντογάν

Νέο «ράπισμα» Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Τουρκία για τις απειλές Ερντογάν
AP Photo / Luis M. Alvarez

Την απογοήτευσή του για την κλιμάκωση των απειλών και προκλητικών δηλώσεων από την Τουρκία σε βάρος της Ελλάδας εκφράζει εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ λέγοντας πως «οι απειλές και η προκλητική ρητορική αυξάνουν την ένταση και δεν βοηθούν κανέναν».

Παράλληλα, σημειώνει, ότι «ενθαρρύνει τις συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση του τηλεοπτικού σταθμού Star για την κλιμάκωση της ρητορικής και τη συνάντηση που έγινε μεταξύ των δύο διπλωματικών συμβούλων και στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν αυτές τις συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα.

Όπως ανέφερε, «σε μια εποχή που η ενότητα χρειάζεται περισσότερο μεταξύ των συμμάχων μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες λυπούνται για την κλιμάκωση των προκλητικών δηλώσεων. Οι απειλές και η προκλητική ρητορική θα αυξήσουν μόνο την ένταση και δεν θα βοηθήσουν κανέναν».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν την πρόσφατη συνάντηση στις Βρυξέλλες μεταξύ της Άννας-Μαρίας Μπούρα, της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού Μητσοτάκη και του Ιμπραήμ Καλίν, εκπροσώπου και επικεφαλής συμβούλου του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Ενθαρρύνουμε αυτές τις συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στειτ Ντιπάρτμεντ.

Μενέντεζ: Καταγγελία κατά Ερντογάν για τις απειλές στην Ελλάδα

Καυστικές δηλώσεις στον απόηχο των νέων απειλών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για πυραυλική επίθεση στην Ελλάδα, αναμένεται να κάνει απόψε περίπου στις 24:00 ώρα Ελλάδας, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ κατά του Τούρκου προέδρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, θα ζητήσει από τις ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να καταστήσουν τον Ερντογάν υπόλογο για τις όλο και πιο στενές σχέσεις του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και για την εμμονή του σε καταπιεστικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές, παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και την συνεχιζόμενη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Εξάλλου είναι γνωστό πως ο Μενέντεζ απεχθάνεται τον Τούρκο πρόεδρο, ενώ δεν πάει καιρός που τον χαρακτήρισε δημοσίως «δικτάτορα» και τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης των Τούρκων στρατιωτών από την Κύπρο.

«Ο Ερντογάν βλέπει την παράνομη ρωσική προσάρτηση μέρους της Ουκρανίας και κρατά σημειώσεις», είχε σημειώσει παράλληλα, ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ