ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκηνικό έντασης «στήνει» για το 2023 η Άγκυρα: Τα σενάρια που εξετάζει η Αθήνα

Σκηνικό έντασης «στήνει» για το 2023 η Άγκυρα: Τα σενάρια που εξετάζει η Αθήνα
ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / Eurokinissi

Σε «αχαρτογράφητα νερά» μπαίνουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς η Άγκυρα παγιώνει την πολεμική της ρητορική ενώ ταυτόχρονα οξύνει την ένταση στο πεδίο.

Η απειλή του «casus belli» αναδεικνύεται σε κεντρικό άξονα της τουρκικής στρατηγικής, με την Αθήνα να μην κρύβει τον προβληματισμό της για την ευκολία με την οποία η Τουρκία επικαλείται τον πόλεμο ως «απάντηση» σε κάθε ενέργεια της Ελλάδας.

Μετά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που προειδοποίησε με πυραυλική επίθεση και το παραλήρημα του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τα 12 ναυτικά μίλια, ήρθε η σειρά του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, να απειλήσει την Ελλάδα με πόλεμο.

Πίσω από αυτές τις κινήσεις, η Αθήνα βλέπει μια συντονισμένη προσπάθεια της Άγκυρας να ανακινήσει ένα θέμα, το οποίο τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν βρίσκεται στο τραπέζι, και να ανοίξει μία νέα εστία έντασης με την Ελλάδα.

Με τη διαφορά όμως, ότι η εστία αυτή μπορεί να εξελιχθεί σε «πυρκαγιά», προκαλώντας ανάφλεξη σε ολόκληρη την περιοχή.

Στο «κόκκινο» η ένταση

Η κατάσταση είναι τόσο τεταμένη, αναφέρουν αρμόδιες στρατιωτικές πηγές, που μία «σπίθα» θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια γενικευμένη σύρραξη.

Αφορμή θα μπορούσε να σταθεί ένα ατύχημα ή μια λανθασμένη εκτίμηση στο πεδίο, καθώς η Άγκυρα ξεπερνά τα όρια εκδηλώνοντας την επιθετικότητα της χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Ενδεικτικές του «καυτού» κλίματος είναι οι υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά, ακόμη και την περίοδο των εορτών. Χθες, τελευταία εργάσιμη του έτους, ένας σχηματισμός τριών τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά.

Πρόκειται για μία ακόμη επιθετική ενέργεια της Άγκυρας, η οποία έρχεται να προστεθεί στο μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων των Χριστουγέννων.

Η παραβατικότητα που επιδεικνύουν οι γείτονες στον αέρα έχει οδηγήσει την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων να ζητήσει αυξημένη ετοιμότητα στις Σμηναρχίες Μάχης αλλά και στο σύνολο των Πολεμικών Μοιρών της χώρας ώστε καμία πρόκληση να μην μένει αναπάντητη.

Τα σενάρια

Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο λόγω των εκλογών που πρόκειται να διεξαχθούν τόσο στην Ελλάδα και την Τουρκία όσο και στην Κύπρο. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο, η Άγκυρα να επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την αστάθεια τόσο για λόγους εσωτερικής σκοπιμότητας όσο και για να προβάλει τις ανυπόστατες και παράνομες διεκδικήσεις της.

Τα σενάρια που εξετάζει η ελληνική πλευρά αφορούν τόσο τις «ευαίσθητες» περιοχές του Ανατολικού Αιγαίου και του Έβρου όσο και το τμήμα νοτίως της Κρήτης και των Δωδεκανήσων που έχει βάλει στο «μάτι» η Άγκυρα με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Οδηγίες για ετοιμότητα έχουν δοθεί στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα για να αντιμετωπιστεί μια νέα απόπειρα εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού ενώ το βλέμμα της Αθήνας παραμένει στραμμένο στα νότια της Κρήτης, καθώς θεωρείται πιθανή μια επανάληψη της κρίσης του 2020, με την παρουσία τουρκικών ερευνητικών πλοίων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Σε κάθε περίπτωση, από την Αθήνα διαμηνύεται ότι υπάρχει η απαιτούμενη ετοιμότητα για να αντιμετωπιστεί κάθε πιθανή απειλή ενώ παρασκηνιακά έχουν γίνει οι κατάλληλες διπλωματικές ενέργειες ώστε σύμμαχοι και εταίροι να έχουν πλήρη γνώση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα αλλά και του κινδύνου αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ