ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι δημοσκοπήσεις και το «αντιπαράδειγμα» των εκλογών της Κύπρου

Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι δημοσκοπήσεις και το «αντιπαράδειγμα» των εκλογών της Κύπρου
Στον ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζουν ότι οι περισσότερες δημοσκοπικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Μεγαλόνησο δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα

Χείρα φιλίας προς το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, σήκωμα του γαντιού που του πέταξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για απευθείας αντιπαράθεση και παρουσίαση των «ποιοτικών» χαρακτηριστικών της κυβέρνησής του, με πολλούς νέους στην ηλικία και γυναίκες.

Αυτές είναι οι τρεις ηχηρές προσθήκες της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη σε σύγκριση με τις αντίστοιχες στην Πάτρα και στο Περιστέρι, καθώς και το "standing ovation" που του επιφυλάχθηκε όταν αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Τις δημοσκοπήσεις, εξάλλου, για τον πρώτο γύρο των κυπριακών προεδρικών εκλογών κραδαίνουν το τελευταίο 24ωρο στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ως απόδειξη για τη γενικότερη αναξιοπιστία τους, από τη στιγμή μάλιστα που οι περισσότερες δημοσκοπικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Μεγαλόνησο δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνουν πως η αδυναμία τους να καθορίσουν την πραγματική διαφορά ανάμεσα στον πρώτο Νίκο Χριστοδουλίδη και στον δεύτερο Ανδρέα Μαυρογιάννη του ΑΚΕΛ, αλλά και η λανθασμένη εκτίμησή τους για το ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου του ΔΗΣΥ θα περνούσε στο δεύτερο γύρο μαρτυρούν τις συστημικές αδυναμίες τους, ανεξαρτήτως αν πίσω από αυτή την αποτυχία κρύβονται κι άλλοι λόγοι.

Την ίδια ώρα, στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης «συρθεί λόγω αδυναμίας διαφυγής του αυτήν τη φορά» σε τηλεμαχίες με τον Αλέξη Τσίπρα το αποτέλεσμα θα είναι συντριπτικώς υπέρ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Για κάθε ντιμπέιτ που θα γίνει θα μας πιστωθούν ποσοστά και θα αφαιρεθούν από τη ΝΔ», σχολιάζουν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας πως και το αποτέλεσμα των εκλογών του 2019 θα ήταν καλύτερο για το ΣΥΡΙΖΑ αν είχε γίνει τηλεμαχία μεταξύ των δύο αρχηγών.

Προσθέτουν, πάντως, με νόημα πως δεν αρκεί απλώς να γίνει ντιμπέιτ, αλλά αυτό να διεξαχθεί και με όρους που θα το καθιστούν τηλεοπτικώς ελκυστικό και θα δίνει τη δυνατότητα για απευθείας διάλογο μεταξύ του νυν και του πρώην πρωθυπουργού.

Όσον αφορά το πρόγραμμα περιοδειών του κ. Τσίπρα, θα δινόταν η συνέχειά τους στη Θεσσαλία αυτή την εβδομάδα, αλλά διακόπτεται αναγκαστικώς λόγω της συζήτησης στη Βουλή για την τροπολογία απαγόρευσης του κόμματος Κασιδιάρη, αλλά και της μετάβασης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη για την προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ