ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: «Το ''καθεστώς Μητσοτάκη'' είναι ζήτημα ευρωπαϊκό, όχι ελληνικό»

Τσίπρας: «Το ''καθεστώς Μητσοτάκη'' είναι ζήτημα ευρωπαϊκό, όχι ελληνικό»
Ζήτησε τη στήριξη των ευρωσοσιαλιστών, ώστε να αποκαλυφθούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα ΣΥΡΙΖΑ/Andrea Bonetti

Προτάσεις για την αντιμετώπιση της τριπλής κρίσης ακρίβειας, ενέργειας και κλίματος κατάθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο των Ευρωσοσιαλιστών στις Βρυξέλλες.

Ειδικά για την υπόθεση των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, έκανε λόγο για «καθεστώς Μητσοτάκη» και «καταρράκωση του κράτους δικαίου», προσθέτοντας μάλιστα ότι πρόκειται για ζήτημα που δεν είναι «ελληνικό», αλλά «ευρωπαϊκό».

Ενημέρωσε τους ευρωσοσιαλιστές για τις τελευταίες εξελίξεις μετά τις επιστολές της Ανεξάρτητης Αρχής για τη Διασφάλιση Απορρήτου Επικοινωνιών και ζήτησε τη στήριξή τους, ώστε να αποκαλυφθούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, αναφέρθηκε στις εξαιρετικώς σοβαρές κι αλληλένδετες κρίσεις που, όπως τόνισε, πρέπει να αντιμετωπίσουμε μαζί: την κρίση ακρίβειας, την ενεργειακή και την κλιματική κρίση, καθώς και τις προκλήσεις στο προσφυγικό.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε πως η Ευρώπη δεν μπορεί ούτε να παραμείνει άπραγη μπροστά στον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ, ούτε μπορεί όμως να στηρίζει μόνο τα συμφέροντα των μεγάλων κρατών-μελών.

Κι αυτό γιατί αν κάθε κράτος- μέλος αφεθεί να ενισχύσει τη βιομηχανική παραγωγή και την οικονομική του ανάπτυξη με βάση τις δυνατότητές του, ο στόχος της σύγκλισης θα χαθεί οριστικώς.

Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε, επίσης, πως πέρα από τη χαλάρωση των περιορισμών στις κρατικές ενισχύσεις και την αναδιάθεση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, οφείλουμε να κινηθούμε σε τρεις κατευθύνσεις.

Πρώτον, στην κοινή έκδοση χρέους, όπως πρότεινε ο Επίτροπος Οικονομικών, Πάολο Τζεντιλόνι, (κι έχει γίνει ήδη με το Ταμείο Ανάκαμψης) και διαχείριση αυτών των κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Δεύτερον, οι κρατικές ενισχύσεις να δίνονται με τη μορφή εγγυήσεων προκειμένου να μην προσμετρώνται στο δημόσιο χρέος και να υπάρξει ανώτατο επιτρεπόμενο όριο κρατικών ενισχύσεων ως προς το ΑΕΠ του εκάστοτε κράτους- μέλους, το οποίο θα ορίσει κεντρικώς η ΕΕ ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες των χωρών.

Τρίτον, να υπάρξει ριζική αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας ώστε να στηρίζει πραγματικά την οικονομική ανάπτυξη και σύγκλιση, με υιοθέτηση χρυσού κανόνα μη μέτρησης στον ετήσιο υπολογισμό του ελλείμματος, δημοσίων επενδύσεων για την κλιματική αλλαγή, της υγείας κι άλλων τομέων κι αυτόματο δημοσιονομικό σταθεροποιητή που θα ενεργοποιείται σε κρίσεις.

Ως προς το προσφυγικό/ μεταναστευτικό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ υπογράμμισε πως η Ευρώπη έχει αργήσει πάρα πολύ και δεν γίνεται να συζητάμε μόνο όταν κάποιες δυτικές χώρες ανησυχούν για δευτερογενείς ροές.

«Δεν είναι δυνατόν να έχουμε ορθώς υποδεχθεί τέσσερα εκατομμύρια Ουκρανούς στην Ευρώπη σε λιγότερο από ένα χρόνο και την ίδια στιγμή να μην προωθείται δυναμικά μια συμφωνία για έναν ετήσιο αριθμό νόμιμης κι ασφαλούς υποδοχής κι επανεγκατάστασης στην Ευρώπη, προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία και χώρες της Βόρειας Αφρικής. Δεν είναι δυνατόν να μην μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ένα δίκαιο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου. Πρέπει να καταβληθεί άμεσα και σίγουρα πριν το καλοκαίρι μια συμφωνία σε αυτήν την κατεύθυνση όπως και μια νέα ευρωτουρκική συμφωνία για αντιμετώπιση των διακινητών κι αποδοχή επιστροφών», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ