ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας σε Μπλίνκεν: Στηρίξτε το διάλογο με την Τουρκία, αλλά με δύο «κόκκινες γραμμές»

Τσίπρας σε Μπλίνκεν: Στηρίξτε το διάλογο με την Τουρκία, αλλά με δύο «κόκκινες γραμμές»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία τόνισε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ πως η Ελλάδα μπορεί να συνεισφέρει στην Ουκρανία, αλλά χωρίς αποστολή όπλων και, μάλιστα, από τα νησιά της Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ/ Andrea Bonetti

Τη στήριξη των ΗΠΑ στο διάλογο με την Τουρκία με δύο «σαφείς κόκκινες γραμμές» ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από τον Άντονι Μπλίνκεν κατά τη συνάντησή τους το μεσημέρι της Τρίτης στη «Μεγάλη Βρεταννία».

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως οι ΗΠΑ έχουν κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσουν ασκώντας πιέσεις στην Τουρκία για να προχωρήσει αυτός ο διάλογος με δύο σαφείς «κόκκινες» γραμμές που συνάδουν με τις αρχές που αναδεικνύουν διεθνώς- την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και το δικαίωμά της να προασπίζει την εδαφική ακεραιότητα των νησιών της με στρατιωτική παρουσία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, εξάλλου, τόνισε στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών πως η Ελλάδα μπορεί να συνεισφέρει στην Ουκρανία, αλλά χωρίς αποστολή όπλων και μάλιστα από τα νησιά της.

Οι δύο άνδρες συνομίλησαν για τις ελληνοαμερικανικές και ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις εξελίξεις στο Ουκρανικό.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε τη σημασία που έχει η ανάπτυξη της πολυεπίπεδης ελληνοαμερικανικής στρατηγικής συνεργασίας σε αμοιβαία επωφελή βάση, με τρόπο που θα ενισχύει το ρόλο της χώρας μας ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας, αλλά κι ως ενεργειακό και οικονομικό πυλώνα στη νέα αρχιτεκτονική της περιοχής.

Σημείωσε, επίσης, πως το Ουκρανικό οδήγησε σε μεγαλύτερη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με αύξηση της τουρκικής επιθετικότητας και του ανταγωνισμού στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Πρόσθεσε πως ο ρόλος των ΗΠΑ δεν μπορεί να περιορίζεται στην πώληση όπλων στην Ελλάδα και στην έκδοση ανακοινώσεων ως συνέχεια των παραβιάσεων ούτε στην αποστολή μηνυμάτων ανοχής στην τουρκική επιθετικότητα (αγωγός ΕastMed, πώληση F- 16).

Επιπλέον, ανάφερε πως το κλίμα αλληλεγγύης και συνεργασίας μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία πρέπει να αξιοποιηθεί για να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με την προώθηση ενός ουσιαστικού διαλόγου στη βάση του διεθνούς δικαίου με ορίζοντα την προσφυγή στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα κι ΑΟΖ.

Παραλλήλως, ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια μετά τις εκλογές για επανεκκίνηση των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ αναφέρθηκε στις προτάσεις που έχει καταθέσει τόσο για τη διασύνδεση των ελληνοτουρκικών κι ευρωτουρκικών σχέσεων όσο και για την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και οριοθέτηση ΑΟΖ/ υφαλοκρηπίδας με γειτονικές χώρες, με την Κύπρο στο τραπέζι.

Υπογράμμισε, ταυτοχρόνως, την ανάγκη να καταβληθεί κάθε προσπάθεια από τη διεθνή κοινότητα για τερματισμό της παράνομης κι αιματηρής ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και επιστροφή της Μόσχας στη διπλωματία.

Συμπλήρωσε πως αποτελεί επιλογή κάθε χώρας πώς θα επιδείξει αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό στον αγώνα του, στη βάση των αρχών της, της γεωπολιτικής της θέσης και των απειλών που αντιμετωπίζει.

Τόνισε, τέλος, πως η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να συνεισφέρει με τρόπους που συνάδουν με το ρόλο του πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, χωρίς την αποστολή πολεμικού εξοπλισμού και, μάλιστα, από τα νησιά της.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο αναπληρωτής τομεάρχης Άμυνας, Γιώργος Τσίπρας, κι ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Βαγγέλης Καλπαδάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ