ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο «κόκκινο» το πολιτικό θερμόμετρο μετά την καταδίκη του Νίκου Παππά

Στο «κόκκινο» το πολιτικό θερμόμετρο μετά την καταδίκη του Νίκου Παππά
Ο Νίκος Παππάς κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για παράβαση καθήκοντος από το Ειδικό Δικαστηρίο αναφορικά με τους χειρισμούς του στη διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016 ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / Eurokinissi - Φωτογραφία αρχείου

Πολιτική «θύελλα» προκάλεσε η καταδίκη του Νίκου Παππά από το Ειδικό Δικαστήριο για παράβαση καθήκοντος, με την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία να εξαπολύουν «πυρά» κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ να καλύπτει πλήρως τον βουλευτή και πρώην υπουργό, διαμηνύοντας ότι θα είναι κανονικά στα ψηφοδέλτια των εκλογών του 2023.

Ο Νίκος Παππάς κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για παράβαση καθήκοντος από το Ειδικό Δικαστηρίο αναφορικά με τους χειρισμούς του στη διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016 και του επιβλήθηκε η ανώτατη ποινή που προβλέπει ο νόμος, δύο χρόνια φυλάκιση με τριετή αναστολή.

Ο ίδιος ο πρώην υπουργός, όπως και οι δικηγόροι του, σχολίασαν δηκτικά την απόφαση της Δικαιοσύνης, προαναγγέλλοντας μάλιστα και προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Όπως με NOVARTIS και SIEMENS. Η απόφαση του ειδικού δικαστηρίου είναι στο πνεύμα των αποφάσεων για τις υποθέσεις NOVARTIS και SIEMENS» έγραψε χαρακτηριστικά ο Νίκος Παππάς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε μετά την γνωστοποίηση της απόφασης του Ειδικού Δικαστηρίου έκανε λόγο για μια «θλιβερή ημέρα της πολιτικής μας ιστορίας», καθώς ένας πρώην υπουργός καταδικάζεται για παράβαση καθήκοντος.

Χαρακτήρισε, παράλληλα, κόλαφο την απόφαση για τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά, καθώς «ο Παππάς, μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου, συντόνιζε και κατεύθυνε μία επιχείρηση ελέγχου και χειραγώγησης της ενημέρωσης, με απώτερο σκοπό τη νόθευση της δημοκρατίας».

Την ίδια ώρα, μίλησε για «θεσμική εκτροπή» που είχε δρομολογηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε «κεντρικότατο επίπεδο».

Διερωτήθηκε δε, εάν ο «Αλέξης Τσίπρας θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη που του αναλογεί» και εάν θα αποσύρει το όνομα του Νίκου Παππά από τα ψηφοδέλτια, διαγράφοντάς τον παράλληλα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τσίπρας: «Δειλός» ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η «απάντηση» ήρθε από τα πλέον επίσημα χείλη, του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σε μια ανάρτηση σε υψηλούς τόνους, χαρακτήρισε «δειλό» τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επειδή δεν τόλμησε να στήσει Ειδικό Δικαστήριο για τον ίδιο αλλά μόνο για τους υπουργούς του.

Στην ανάρτησή του, ο Αλέξης Τσίπρας γράφει:

«Ο κ. Μητσοτάκης, πιστός στην οικογενειακή του παράδοση, φρόντισε να αξιοποιήσει την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία για να στήσει Ειδικά Δικαστήρια για τους πολιτικούς του αντιπάλους. Φάνηκε, όμως, δειλός. Δεν τόλμησε να διώξει εμένα, τον βασικό πολιτικό του αντίπαλο, παρά μονάχα υπουργούς της κυβέρνησής μου. Οι πολιτικοί για τις αποφάσεις τους κρίνονται πρωτίστως από το λαό. Κι αν έχουν διαπράξει αξιόποινα αδικήματα, οφείλουν να διώκονται από το φυσικό τους δικαστή κι όχι από τις εκάστοτε κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Αυτή ήταν και παραμένει η θέση μου κι έτσι έπραξα ως πρωθυπουργός», υπογραμμίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συμπληρώνοντας πως ο πρωθυπουργός έχει, «φαίνεται», άλλη άποψη.

Και καταλήγει λέγοντας:

«Δεν πήρε το μάθημά του από την πρόσφατη περιπέτεια της πολιτικής μας ζωής, όταν ο πατέρας του ήταν πρωθυπουργός. Και για λόγους προφανούς πολιτικής σκοπιμότητας, επέλεξε να ανοίξει ξανά έναν επικίνδυνο κι ολισθηρό δρόμο για τη Δημοκρατία. Το δρόμο της ποινικοποίησης της πολιτικής αντιπαράθεσης. Ας γνωρίζει, όμως, ότι συνήθως η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Κι ότι στο τέλος θα κινδυνεύσει να πέσει ο ίδιος, μέσα στο λάκκο που περίτεχνα άνοιξε για τους πολιτικούς του αντιπάλους».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή ότι ο Νίκος Παππάς θα είναι κανονικά υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία υπογραμμίζει πως το Ειδικό Δικαστήριο αποφάσισε αντίθετα από την εισήγηση της εισαγγελίας, τις αθωωτικές αποφάσεις της τακτικής δικαιοσύνης, τη λογική και την αλήθεια.

Και συνεχίζει:

«Προφανώς η απόφασή του είναι σεβαστή, αλλά το πόσο δίκαιη είναι κρίνεται από τους πολίτες και από την πραγματικότητα.

Αν ο υπουργός της μόνης κυβέρνησης που φρόντισε να εφαρμόσει μετά από δεκαετίες ασυδοσίας το Σύνταγμα και να διεξάγει διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, εισπράττοντας χρήματα για το Δημόσιο Ταμείο, διέπραξε παράβαση καθήκοντος, όλοι όσοι με πράξεις και παραλείψεις τους ζημίωσαν και ζημιώνουν το δημόσιο ταμείο, τι άραγε έχουν διαπράξει;

Όσοι παρακολουθούν τα κινητά τηλέφωνα του μισού πολιτικού συστήματος, όσοι ζημιώνουν το δημόσιο με απευθείας αναθέσεις που ξεπέρασαν τα 9 δισ. και εκποιούν δημόσιο πλούτο τι ακριβώς διαπράττουν; Και πόσα ειδικά δικαστήρια θα έπρεπε για αυτούς να αποφανθούν;».

Καταλήγει δε, λέγοντας πως:

«Πολύ σύντομα επ’ αυτού θα αποφανθεί ο ίδιος ο ελληνικός λαός


Ευτυχώς πολύ σύντομα επ’ αυτού θα αποφανθεί ο ίδιος ο ελληνικός λαός.


Και η ετυμηγορία του θα είναι δικαιοσύνη παντού.


Και στη κοινωνία και στην οικονομία αλλά και στην απονομή της δικαιοσύνης».

Νέα Δημοκρατία: Ναι, υπάρχουν όντως δικασταί εις τα Αθήνας

Θέση επί του ζητήματος πήρε και η Νέα Δημοκρατία, η οποία εξέδωσε ανακοίνωση που συνόδευε με το βίντεο του Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει ««Ευτυχώς υπάρχουν ακόμη δικασταί εις τας Αθήνας. Και το φως της δημοκρατίας για άλλη μια φορά νίκησε το σκοτάδι».

Και σχολιάζει:

«Ναι. Υπάρχουν όντως δικασταί εις τας Αθήνας. Και καταδίκασαν ομόφωνα τον συνεργάτη σας. Ομόφωνα και αμετάκλητα ένοχος ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς για παράβαση καθήκοντος».

Μάντζος: Εκτεθειμένος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για την κάλυψη που παρείχε στον Παππά

«Πυρά» κατά του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε και ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος.

Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του ο Δημήτρης Μάντζος, ο Νίκος Παππάς είναι «ο στενότερος συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα και ως εκ τούτου ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτεθειμένος για την κάλυψη που του παρείχε».

Έκανε μάλιστα λόγο για «παιχνίδια παρασκηνίου» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για να μοιράσει άδειες σε «φιλικούς επιχειρηματίες» ενώ υπογράμμισε πως «σήμερα η Δικαιοσύνη αποφάνθηκε».

Διερωτάται δε, «τι θα πει ο ΣΥΡΙΖΑ» σήμερα.

«Θα βγάλει άραγε ανακοίνωση όπως έκανε προ ημερών πανηγυρίζοντας για την εισαγγελική πρόταση, μιας και παγίως η αξιωματική αντιπολίτευση βλέπει τη Δικαιοσύνη αλά καρτ, όπως έπραξε στο παρελθόν και με τις ανεξάρτητες αρχές;


Ή θα παραδεχτεί και σήμερα «ότι υπάρχουν δικασταί εις τας Αθήνας;» τονίζει κλείνοντας ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ