ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βήμα - βήμα οι κινήσεις Μητσοτάκη για να πέσει φως στην τραγωδία των Τεμπών

Βήμα - βήμα οι κινήσεις Μητσοτάκη για να πέσει φως στην τραγωδία των Τεμπών
Το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, κρίνει και το χρόνο των εκλογών ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓτΠ/EUROKINISSI

Σήμερα ξεκινούν επισήμως οι εργασίες της υπερκομματικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα εξετάσει τα αίτια της τραγωδίας στα Τέμπη, που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, κυρίως νέα παιδιά που έφυγαν κυριολεκτικά άδικα όταν το μοιραίο τρένο στο οποίο επέβαιναν, έκοψε το νήμα της ζωής τους.

Το βαρύ φορτίο που κουβαλά η κυβέρνηση είναι δύσκολο να φύγει από πάνω της, με της οικογένειες των παιδιών που έφυγαν να μην μπορούν ακόμη να πιστέψουν τι συνέβη .

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή του δυστυχήματος, κατάλαβε ότι αυτή η τραγωδία θα αλλάξει για πάντα τη χώρα, τις οικογένειες των νεκρών, τον ίδιο και την κυβέρνησή του.

Επομένως οι επιλογές που καλείται να κάνει, λαμβάνοντας πρωτοβουλίες σαν και αυτές που έγραψε την περασμένη Παρασκευή το CNN Greece, είναι μονόδρομος.

Ούτως ώστε σε εύλογο χρονικό διάστημα να αποτυπωθεί στην κοινή γνώμη το πόρισμα της επιτροπής που ίσως «ξεκλειδώσει» και το χρόνο των εκλογών, αφού όπως φαίνεται μέχρι τώρα, οι εκλογές στις 9 Απριλίου απομακρύνονται.

Για το λόγο αυτό, σήμερα μεταβαίνει στον τόπο της τραγωδίας στη Λάρισα και στη συνέχεια στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός επικρατείας που ασκεί χρέη υπουργού μεταφορών κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος έχει και την ευθύνη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων από την οποία παραιτήθηκε ο κ. Αθ. Ζηλιασκόπουλος πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και στη θέση του τοποθετήθηκε ο κ. Χρίστος Πυργίδης.

Αυτοψία Γεραπετρίτη στο σημείο σύγκρουσης

Η επιτροπή θα κάνει και αυτοψία στο σημείο της σύγκρουσης για να εξετάσουν εκτενώς στο πλαίσιο των ερευνών της, τα αίτια της τραγωδίας: Συστημικά προβλήματα, διαχρονικές καθυστερήσεις αλλά και τα υφιστάμενα συστήματα ασφαλείας.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που αναμένεται να κληθούν στην έρευνα της επιτροπής είναι το τεχνικό προσωπικό, (ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, ΓΙΑΙΑ ΟΣΕ, HELLENIC TRAIN), εμπειρογνώμονες αλλά και πρώην εργαζόμενοι του σιδηροδρομικού φορέα.

Ο κ. Γεραπετρίτης έχει δώσει «εντολή» στα μέλη της επιτροπής, το πόρισμα να μην χρονοτριβήσει και να εξεταστούν όλες οι παράμετροι του δυστυχήματος. Ήδη γίνονται οι πρώτες ενέργειες όπως η απομάκρυνση τρένων, ο έλεγχος των γραμμών, η αποκατάσταση ασφάλειας μεταφορών και η κατάσταση στο συντονιστικό κέντρο Λάρισας- Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, τα μέλη της επιτροπής δεν έχουν ακόμη εικόνα για το εύρος των ερευνών, αν δηλαδή θα εξετάσουν μεμονωμένα το δυστύχημα στα Τέμπη ή αν θα διερευνήσουν την κατάσταση συνολικά και σε βάθος εικοσαετίας, τι συμβαίνει στον ΟΣΕ και τι έφταιξε για το πολύνεκρο δυστύχημα.

Οι απαντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

Μία πρώτη απάντηση στο ερώτημα που θέτουν τα μέλη της επιτροπής, έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός όταν στην ανάρτησή του στο διαδίκτυο εκτός από τη «Συγγνώμη» που ζήτησε είπε ότι θα συστήσει ειδική επιτροπή στη βουλή για να εξετάσει συνολικά το τι έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στον ΟΣΕ όχι μόνο από την δική του κυβέρνηση αλλά και από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

«Θα προτείνω σε όλα τα κόμματα να δεσμευτούμε από τώρα ότι, στην επόμενη Βουλή, θα συσταθεί Ειδική Επιτροπή που θα διερευνήσει την πονεμένη ιστορία των ελληνικών σιδηροδρόμων όλη την τελευταία εικοσαετία. Όσα δεν έγιναν τόσα χρόνια πρέπει να τα κάνουμε τώρα και γρήγορα. Γνωρίζουμε όλοι ότι οι σιδηρόδρομοι της πατρίδας είναι βαθιά προβληματικοί. Είναι ίσως η ακραία έκφραση μιας Ελλάδας που δεν μας ταιριάζει και θέλουμε να την αφήσουμε πίσω..».

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι θα ζητήσει έκτακτη χρηματοδότηση από την ΕΕ όπως έγραψε στο Facebook: «Θα ζητήσω αμέσως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από φίλες χώρες τη συνδρομή τους σε τεχνογνωσία, ώστε να αποκτήσουμε, επιτέλους, σύγχρονα τρένα. Και θα αγωνιστώ για να έχουμε πρόσθετη κοινοτική χρηματοδότηση προκειμένου να συντηρηθεί και να αναβαθμιστεί γρήγορα το υφιστάμενο δίκτυο».

Το πόρισμα καθορίζει το χρόνο των εκλογών

Το πόσο βαρύ είναι το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν δέχεται να γίνει παρουσία του καμία συζήτηση ως προς το χρόνο των εκλογών. Σε αυτή τη φάση με τους δεκάδες νεκρούς -όπως λένε συνεργάτες του- το μόνο που τον απασχολεί είναι να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση και όχι ο χρόνος των εκλογών.

«Το τελευταίο που θα σκεφτόταν ο πρωθυπουργός αυτές της ημέρες και μέχρι και σήμερα, είναι σενάρια πολιτικού εκλογικού χρόνου και οτιδήποτε άλλο», τονίζουν στενοί του συνεργάτες.

Ωστόσο δεν χωρά αμφιβολία ότι αργά ή γρήγορα ο κ. Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει το θέμα του χρόνου των εκλογών, με τα σενάρια φυσικά να βρίσκονται όλα πάνω στο τραπέζι.

Μέχρι τώρα, εκεί που η συζήτηση για την ημερομηνία της 9ης Απριλίου ως πιθανή Κυριακή για τις πρώτες κάλπες φαινόταν αδιαπραγμάτευτη, τις τελευταίες ώρες φαίνεται πως αυτό αλλάζει και έχουν αρχίσει σκέψεις για άλλες πιθανές ημερομηνίες .

Χωρίς να αποκλείονται ακόμη και ο Μάιος, με τις δεύτερες εκλογές, αυτές με ενισχυμένη αναλογική, να φτάνουν μέχρι τα τέλη Ιουνίου (25) ή και ακόμη 2 Ιουλίου.

Το σενάριο που ήθελε εκλογές 23 Απριλίου μία εβδομάδα μετά το Πάσχα (16 Απριλίου) «σκοντάφτει» γιατί σε μια τέτοια περίπτωση μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση περνά μέσα από τις πανελλαδικές εξετάσεις, κάτι που θεωρητικά είναι «απαγορευτικό». Ωστόσο εκλογές έχουν ξαναγίνει παράλληλα με τις πανελλαδικές το 2012 χωρίς να προκληθούν προβλήματα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προτιμούσε να διεξαχθούν εκλογές έχοντας το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων στα χέρια του, για να μπορεί να αντικρούσει τις «κατηγορίες» της αντιπολίτευσης, έχοντας πλήρη στοιχεία για το ποιοι έκαναν «παιχνίδι» μέσα από τον ΟΣΕ τα προηγούμενα χρόνια αλλά και σήμερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ