ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο σιδηρόδρομος ξαναμπαίνει στις ράγες - Η πολιτική κόντρα για τις ευθύνες

Ο σιδηρόδρομος ξαναμπαίνει στις ράγες - Η πολιτική κόντρα για τις ευθύνες
Intime/Γιάννης Λιάκος

Αποφασισμένος δηλώνει ο πρωθυπουργός να «τρέξει» την υπόθεση του εκσυχρονισμού των σιδηροδρόμων, όσο και την αναζήτηση των ευθυνών για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, κάτι που ο ίδιος δήλωσε σήμερα, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου, ότι είναι «προσωπικό του στοίχημα»

Ο πρωθυπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά : «Ο αντίπαλός μας και εδώ, είναι το βαθύ κράτος του αναχρονισμού».

Στή σύσκεψη συζητήθηκε το χρονοδιάγραμμα επανεκκίνησης με πρόσθετα μέτρα ασφάλειας, η αυστηρή τήρηση του χρονοδιαγράμματος για την υλοποίηση της σύμβασης σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης, η ενδελεχής επιθεώρηση των υποδομών και η ενίσχυση του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ με προσωπικό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε, μάλιστα, πως αναμένει σήμερα ένα ασφαλές σχέδιο άμεσης επαναλειτουργίας των σιδηροδρόμων μας.Παράλληλα, είπε πως οι διάλογοι που δημοσιοποιούνται τις τελευταίες ημέρες προκαλούν οργή και ντροπή.

Λίγες ώρες αργότερα εξειδικεύτηκαν οι αποφάσεις για την επαναλειτουργία των σιδηροδρόμων από τον Γιώργο Γεραπετρίτη και συγκεκριμένα ότι από τις 22 Μαρτίου θα επανέλθει σε λειτουργία ο προαστιακός με τα δρομολόγια Αθήνα – Χαλκίδα και Αθήνα – Αεροδρόμιο. Θα ακολουθήσουν στις αμέσως επόμενες μέρες ο προαστιακός της Πάτρας, καθώς και του δρομολογίου Θεσσαλονίκη- Λάρισα.

Τα δρομολόγια στον άξονα Αθήνας - Θεσσαλονίκης αναμένεται να επανεκκινήσουν τις πρώτες μέρες του Απριλίου. Τα δρομολόγια θα εκτελούνται με μικρότερες ταχύτητες που δε θα υπεβαίνουν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα.

Από σήμερα ως και τη Δευτέρα τα βλέμματα στέφονται στη Βουλή με τις αλλεπάλληλες συνεδριάσεις των επιτροπών που θα διερευνήσουν τα αίτια του δυστυχήματος. Η παρουσία του Κώστα Καραμανλή θεωρείται πλέον δεδομένη, οπως και αυτή του Χρήστου Σπίρτζη, που δεχθούν τα περισσότερα πυρά.

Το στίγμα του για το πώς θα χειριστεί την υπόθεση τόσο της διερευνησης των αιτιών του δυστυχήματος, όσο και των ευθυνών που έχει η κυβέρνηση, όσο και το κόμμα του.

Σε συνέντευξή του στο Mega ο Αλέξης Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά ότι με την ευθύνη δεν έχει τσακωθεί, αλλά αναλαμβάνει αυτή που του αναλογεί.

Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας του ελληνικού Δημοσίου με την Hellenic Train.

Ο ίδιος μίλησε και για τον σταθμάρχη, τον οποίο χαρακτήρισε άνθρωπο χωρίς εμπειρία ο οποίος τοποθετήθηκε παρανόμως, ενώ υπογράμμισε πως τον έχουν απογοητεύσει μερικοί δικαστικοί, αναφέροντας τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, και το ότι ο γιος του ήταν μετακλητός υπάλληλος του Κώστα Καραμανλή: "Αν ήμουν Ντογιάκος, θα είχα παραιτηθεί. Υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ