ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιχείρηση αλλαγής ατζέντας από την κυβέρνηση – Στο τραπέζι το «δυνατό χαρτί» της Οικονομίας

Επιχείρηση αλλαγής ατζέντας από την κυβέρνηση – Στο τραπέζι το «δυνατό χαρτί» της Οικονομίας
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Η τραγωδία των Τεμπών παραμένει το κεντρικό ζήτημα, τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, αφού σχεδόν μονοπωλεί την πολιτική αντιπαράθεση, αλλά και κινητοποιεί χιλιάδες πολίτες με τις συγκεντρώσεις να είναι καθημερινό φαινόμενο.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να δώσει την αίσθηση στην κοινωνία ότι δεν θα υποβαθμίζει την την έρευνα, αλλά αντιθέτως θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να περάσει οριστικά στο παρελθόν αυτό που στην κυβέρνηση ονομάζουν «αναχρονιστικό κράτος». Ήδη από τις δηλώσεις του Γιώργου Γεραπετρίτη είναι εμφανές ότι το αφήγημα της κυβέρνησης θα βασιστεί στο έργο που έχει κάνει μέχρι στιγμής, αντιπαραβάλλοντάς το με το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο θα αποδοθεί η ευθύνη για την καθυστέρηση στην εγκατάσταση συστήματος τηλεδιοίκησης.

Το Μέγαρο Μαξίμου ερευνά με προσοχή τα δημοσκοπικά ευρήματα που αποτυπώνουν έντονα την οργή και τη δυσπιστία του κόσμου. Θεωρούν θετικό πάντως το γεγονός ότι παρά το τεταμένο κλίμα η ΝΔ συνεχίζει να προπορεύεται. Αυτό έδειξαν και οι σημερινές δημοσκοπήσεις Η πρώτη της METRON ANALYSIS, η οποία παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA. Συγκεκριμένα, όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, πρώτο κόμμα με 26,3% παραμένει η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 20,5%. Η διαφορά διαμορφώνεται στο 5,8%. Η δεύτερη της Pulse για τον ΣΚΑΪ δείχνει ότι η ΝΔ εξακολουθεί να προηγείται στην πρόθεση ψήφου (με αναγωγή επί των εγκύρων) με 4 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ: Συγκεκριμένα, η ΝΔ είναι πρώτη με ποσοστό 30%, έναντι 26% της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το θετικότερο στοιχείο στοιχείο όλων, σύμφωνα με την κυβερνητική οπτική, είναι ότι οι απώλειες που εμφανίζει η ΝΔ δεν πάνε στα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά τροφοδοτούν τη δεξαμενή των αναποφάσιστων ή της αποχής.

Στόχος της κυβέρνησης να επανέλθει το πεδίο της πολιτική αντιπαράθεση στον τομέα που θεωρεί προνομιακό για εκείνη. Αυτόν της Οικονομίας. Σ' αυτό το πλαίσιο θα προταθούν πρωτοβουλίες της κυβέρνησης όπως το νομοσχέδιο που προβλέπει αναβίωση των ρυθμίσεων για χρέη προς το Δημόσιο, αλλά και την καταβολή του εφάπαξ ποσού των 300 ευρώ στους συνταξιούχους που δεν είδαν τους περασμένους μήνες αυξήσεις στις συντάξεις τους, λόγω της προσωπικής διαφοράς.

Πρώτης προτεραιτότητας για την αλλαγή ατζέντας είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού, που ανακοινώνεται σήμερα από τον πρωθυπουργό και τον Κωστή Χατζηδάκη. Η αύξηση μπορεί να μην φτάσει τα 800 ευρώ μεικτά, αλλά θα είναι «γενναία», που αν συνδυαστεί με το market pass και το καλάθι του νοικοκυριού στηρίζουν βάσιμα το αφήγημα της ουσιαστικής τόνωσης του εισοδήματος, ώστε να αντιμετωπίσουν και οι πιο αδύναμοι την πίεση του πληθωρισμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ