ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πράσινο φως» από Τσίπρα για επιστροφή Πολάκη στα ψηφοδέλτια: «Γενναία η αυτοκριτική του»

«Πράσινο φως» από Τσίπρα για επιστροφή Πολάκη στα ψηφοδέλτια: «Γενναία η αυτοκριτική του»
Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Παύλο Πολάκη στη Βουλή EUROKINISSI

Για γενναία αυτοκριτική του Παύλου Πολάκη, μέσω της επιστολής που έστειλε στον ίδιο, έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισήγησή του στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, η οποία αναγκάζει να επανεκτιμηθούν και οι αρχικές προθέσεις, υπογραμμίζοντας πως το κόμμα του δεν είναι κόμμα των διαγραφών και των προγραφών, αλλά των εγγραφών, με ανοιχτές πόρτες, διάφανη λειτουργία, ανοιχτή καρδιά.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε πως παρότι η αυτοκριτική είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κομματικής λειτουργίας της Αριστεράς, δεν τη βλέπουμε συχνά, γι’ αυτό και η επιστολή Πολάκη αποτελεί πράξη πολιτικής ευθύνης.

«Ωστόσο αυτό για το οποίο οφείλουμε να συνεννοηθούμε δεν είναι τόσο το διαδικαστικό αλλά το ουσιαστικό. Για να κερδίσουμε τις εκλογές δεν αρκεί να έχουμε στόχο να πείσουμε μόνο τα εκλογικά μας ακροατήρια. Και να αβγατίζουμε τους υποστηρικτές μας από την ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων. Για να κερδίσουμε τις εκλογές πρέπει να κερδίσουμε και αυτούς που στέκονται κριτικά απέναντί μας. Κι ο κόσμος αυτός δεν πείθεται ούτε με κραυγές ούτε με τοξικότητα, αλλά με επιχειρήματα και νηφάλιο πολιτικό λόγο. Αυτό λοιπόν έχει αξία να συνεννοηθούμε. Μπορούμε όσοι δίνουμε τη μάχη στη πρώτη γραμμή από εδώ και στο εξής να εκπέμπουμε έναν ενιαίο, συγκροτημένο, νηφάλιο και εμπεριστατωμένο πολιτικό λόγο; Το πιστεύουμε; Αν το πιστεύουμε, θα το μπορέσουμε. Αυτό πρέπει σήμερα να συνεννοηθούμε όλοι και να δεσμευτούμε. Και αυτή η δέσμευση είναι που θα κρίνει και τις διαδικαστικές αποφάσεις μας», τόνισε με νόημα ο κ. Τσίπρας.

«Είμαστε κόμμα. Που σημαίνει ότι έχουμε κανόνες και συλλογικές επεξεργασίες. Και κανένας δε μπορεί να βγαίνει έξω από αυτές. Στο κόμμα μας υπάρχουν όλες οι δικλείδες, οι δημοκρατικές δυνατότητες, οι λειτουργίες, για να μη φιμώνεται κανείς και για κανένα λόγο. Αυτή είναι μια αδιαπραγμάτευτη κατάκτηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά δημόσιες κινήσεις που αποκλίνουν από τις συλλογικές μας αποφάσεις και δεσμεύσεις απογοητεύουν και ενισχύουν το μύθο ότι είμαστε μία από τα ίδια. Δεν είμαστε μία από τα ίδια. Ούτε στον τρόπο που προσεγγίζουμε την πολιτική, ούτε στις απόψεις, το ήθος, τις θέσεις, τη σχέση στράτευσης και ανιδιοτέλειας. Σε ένα περιβάλλον, όμως, επικοινωνιακής υπεροπλίας του αντιπάλου οφείλουμε να το επιβεβαιώνουμε αυτό συνεχώς. Ως κόμμα, ως μέλη, και πολύ περισσότερο ως στελέχη του. Και πολύ περισσότερο όταν η ιστορία μας ανέδειξε στη μεγάλη δύναμη ελπίδας, δημοκρατίας και δικαιοσύνης, κανένας μας και για κανένα λόγο δεν έχει το δικαίωμα να το ξεχνάει αυτό», ανάφερε χαρακτηριστικά.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως το κόμμα του πρέπει να καταστήσει σαφές στους πολίτες ότι δεν επιθυμεί στο «γαλάζιο» αναποτελεσματικό κομματικό πελατειακό κράτος να βάλει ένα άλλο κομματικό κράτος, αλλά επιθυμεί να το αλλάξει.

«Επιθυμούμε ένα αποτελεσματικό και δημοκρατικό κράτος, δίπλα στον πολίτη. Γι’ αυτό και πολλές φορές έχω επαναλάβει ότι δεν μπορεί ορισμένες προσωπικές παρεμβάσεις να δίνουνε την εικόνα ότι θέλουμε να εκδικηθούμε. Δικαιοσύνη δεν σημαίνει εκδίκηση. Δικαιοσύνη σημαίνει θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Σημαίνει αξιοκρατία, σημαίνει λογοδοσία, σημαίνει περισσότερη δημοκρατία. Γι’ αυτό κι επαναλαμβάνω και δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι εμείς δεν θα έρθουμε για να γκρεμίσουμε αλλά για να δημιουργήσουμε», υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας μίλησε για μια πολύ δύσκολη εκλογική μάχη, ίσως τη δυσκολότερη από όσες έχει δώσει το κόμμα του ως τώρα κι αυτό γιατί, κατά τον ίδιο, απέναντι δεν έχουν μόνο μια αποτυχημένη κυβέρνηση, αλλά ένα καθεστώς νομής και αναδιανομής, που ελέγχει και μεγάλο μέρος της ενημέρωσης.

«Η τραγωδία στα Τέμπη που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής απέδειξε ωστόσο πως υπάρχουν ρωγμές. Και το μαύρο δεν μπορεί πάντα να γίνεται άσπρο. Οφείλουμε όμως να καταλάβουμε ότι απέναντι στο στόχο μας για πολιτική αλλαγή δεν είναι μόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αλλά και όσοι έχουν συμφέρον να τη στηρίξουν. Οφείλουμε να τα λάβουμε όλα αυτά πολύ σοβαρά υπόψη. Κάθε ημέρα, σε κάθε μας βήμα, κάθε μας πρωτοβουλία, κάθε μας κίνηση. Ο δρόμος της πολιτικής αλλαγής δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά με ενέδρες, παγίδες, εκστρατείες συκοφαντίας μέχρι δολοφονίες χαρακτήρα.Τα βλέπουμε, τα ζούμε, τα ξέρουμε».

Ο ίδιος σημείωσε πως όσο η φθορά τους γίνεται πιο φανερή και πλησιάζει η ημέρα της ήττας τους, τόσο πιο αδίστακτοι θα γίνονται για να την αποτρέψουν.

«Τίποτε από όλα αυτά δεν πιστεύω ότι μπορεί να αποτρέψει τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές. Θέλω να είμαι όμως ξεκάθαρος. Για να διαβούμε το Ρουβίκωνα της νίκης και της αλλαγής είναι αναγκαία τα διαπιστευτήρια που απαιτεί η πραγματικότητα. Που απαιτεί η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και η δημοκρατική παράταξη. Διαπιστευτήρια σοβαρότητας όλων μας και του καθενός. Διαπιστευτήρια ενότητας στον καθημερινό αγώνα. Αφοσίωσης στο κοινό καλό και τη συλλογική δουλειά. Συντροφικής αλληλεγγύης που προσυπογράφει την ηθική της πολιτικής μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ