ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Μαστίγιο και καρότο Τσίπρα σε Ανδρουλάκη - Βαρουφάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Μαστίγιο και καρότο Τσίπρα σε Ανδρουλάκη - Βαρουφάκη
Από την περιοδεία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Ίλιον την Τρίτη Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ/ Andrea Bonetti

Την τακτική του μαστίγιου και του καρότου απέναντι στους πιθανούς κυβερνητικούς του εταίρους επιλέγει ο Αλέξης Τσίπρας, στο δρόμο προς τις κάλπες.

Από τη μία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία θα επικαλείται τον κίνδυνο καταποντισμού του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και του ΜέΡΑ 25 στην περίπτωση δεύτερων εκλογών, στις οποίες η πόλωση ανάμεσα στα δύο πρώτα κόμματα θα είναι μεγαλύτερη.

Από την άλλη, επιχειρεί να συμβιβάσει την άρνηση του Νίκου Ανδρουλάκη να συμμετέχει σε κυβέρνηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά και τη διστακτικότητα του γραμματέα του ΜέΡΑ 25 αν δεν υπάρξει προγραμματική συμφωνία πριν την εκλογική αναμέτρηση.

Ούτε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, άλλωστε, «ανοίγει σαμπάνιες» στο ενδεχόμενο επανασύνδεσης με τον πρώην υπουργό Οικονομικών του η σχέση με τον οποίο είναι ανύπαρκτη εδώ κι οκτώ σχεδόν χρόνια.

Γι’ αυτό κι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτείνει και την επιλογή της ψήφου ανοχής, ενώ εμφανίζεται πεπεισμένος ότι η χώρα θα έχει κυβέρνηση την επομένη της κάλπης της απλής αναλογικής.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο κ. Τσίπρας δεν συζητά το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης ηττημένων, αφού έτσι κι αλλιώς δεν του βγαίνουν και τα βουλευτικά κουκιά.

Όσον αφορά το κόμμα Κασιδιάρη, διάχυτη είναι η πεποίθηση στην Κουμουνδούρου, όπως τη μοιράζονται και με το CNN Greece, πως στη ΝΔ «καίνε γέφυρες» με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα.

«Είναι οι καλύτεροι χορηγοί της ακροδεξιάς. Στην ουσία, επιθυμούν την κάθοδο Κασιδιάρη και την είσοδό του στη Βουλή προκειμένου να δυσκολέψουν την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση της χώρας, αναζητώντας άλλοθι στη θεσμική μας στάση που είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα», σημειώνουν με νόημα.

Παραλλήλως, θα επιμείνουν σε τηλεμαχία του κ. Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αν και δεν πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός θα συναινέσει σε ένα ντιμπέιτ των δύο ή σε μια διαδικασία που δεν θα είναι μια «σούπα» παράλληλων μονολόγων.

Στο μεταξύ, σήμερα Τετάρτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επισκεφθεί (στις 10:00) τη Σκεπαστή Αγορά Καλλιθέας (Δαβάκη και Πλάτωνος) και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για τη μονοεδρική της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, στηρίζοντας και την προσπάθεια του καθηγητή Νικόλα Φαραντούρη, ο οποίος έχει ισχυρές πιθανότητες εκλογής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ