ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάχη ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τις «ορφανές» ψήφους - Η «ακτινογραφία» των αναποφάσιστων

Μάχη ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τις «ορφανές» ψήφους - Η «ακτινογραφία» των αναποφάσιστων
EUROKINISSI / ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Η προεκλογική μάχη φουντώνει κάθε μέρα όλο και περισσότερο με τους αρχηγούς των τριών κομμάτων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να προσπαθούν να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους, αλλά παράλληλα να στέλνουν και τα μηνύματά τους μέσω των ομιλιών τους και προς τους αναποφάσιστους, οι οποίοι μπορεί να κρίνουν και πολλά. 

Κρίνοντας από τα προφανή, ότι πολύ δύσκολα το πρώτο κόμμα θα μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, αλλά και από το γεγονός ότι οι μέχρι τώρα διερευνητικές ενέργειες δεν αποδίδουν ως προς τις «συμμαχίες» ο Κυριάκος Μητσοτάκης έριξε τα βέλη του κατά του Αλέξη Τσίπρα από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. «Ο Αλέξης Τσίπρας τα πήγε χάλια ως πρωθυπουργός», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη στους Financial Times.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε μέσα από διαδικτυακή του συνέντευξη, εστίασε στους νέους και κατήγγειλε τις «πρακτικές» του Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγοντας πως η κυβέρνηση σκόπιμα απέκλεισε τους εποχικούς υπαλλήλους γιατί ξέρουν ότι θα τους «μαυρίσουν». Ζήτησε από τους νέους που μπορούν να ψηφίσουν, να το κάνουν και γι' αυτούς που τους «στέρησαν την ψήφο».

Ταυτόχρονα, ο Νίκος Ανδρουλάκης, μίλησε το απόγευμα της Παρασκευής σε φίλους και στελέχη του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στο Περιστέρι. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, τόνισε ότι οι ψηφοφόροι δεν πρέπει να επηρεαστούν από «τα ψευτοδιλήμματα του Μητσοτάκη. Αυτός είναι ικανός να συγκυβερνήσει με Βαρουφάκη και Βελόπουλο. Το τελευταίο που είπε είναι ότι το ΠΑΣΟΚ θα συγκυβερνήσει με τον Βαρουφάκη. Τον ενημερώνω - κι εδώ από το Περιστέρι- ότι αυτός είναι ικανός για να κρατήσει τη καρέκλα του πρωθυπουργού, όχι μόνο να συγκυβερνήσει με τον Βαρουφάκη, αλλά και με τον Βελόπουλο. Όπως κάνει και με τα ''ορφανά'' του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού».

Η ακτινογραφία των αναποφάσιστων

Εξάλλου, οι αναποφάσιστοι έχουν μπει στο επίκεντρο του δεύτερου μέρους δημοσκόπησης της MRB στο πλαίσιο των μετρήσεων που πραγματοποιούνται για τις εκλογές 2023.

Από την συγκεκριμένη δημοσκόπηση της MRB προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία για το τι κυβέρνηση θέλουν μετά τις εκλογές, για το πώς κρίνουν τα προεκλογικά προγράμματα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Συγκεκριμένα, το 40% των αναποφάσιστων απαντά πως δεν θέλει να κερδίσει έστω με μια ψήφο ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η ΝΔ. Το 14,1% θέλει επικράτηση ΝΔ και το 12% επικράτηση ΣΥΡΙΖΑ. Άλλο κόμμα επιλέγει το 7,6%.

Εξάλλου, το 63,9% των αναποφάσιστων, απαντά πως δεν είναι πιθανό να ψηφίσει στις εκλογές, ενώ το 25,1% απαντά πως θα ψηφίσει. Το 11% απαντά πως προς ώρας δεν γνωρίζει τι θα κάνει.

Ως προς τα προγράμματα των 2 κομμάτων, το 54% αξιολογεί αρνητικά τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και το 46,4% αρνητικά τις εξαγγελίες της ΝΔ. Στον αντίποδα, το 25,5% αξιολογεί θετικά το πρόγραμμα της ΝΔ και το 17,9% θετικά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι θέλουν μετά τις εκλογές οι αναποφάσιστοι

Το 47,5% επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, ενώ το 32,3% θέλει νέα προσφυγή στις κάλπες.

Αντίστοιχα, το 16,6% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, ή ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και κομμάτων της δεξιάς. Το 10,3% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ και κομμάτων της Αριστεράς. Το 18,2% θέλει οικουμενική κυβέρνηση και το 3,8% θέλει συγκυβέρνηση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Ως προς τα συναισθήματα των αναποφάσιστων:

  • Το 50,8% αισθάνεται απογοήτευση
  • Το 44,4% οργή
  • Το 22,6% ελπίδα
  • Το 20,1% φόβο
  • Το 10,1% περηφάνια
  • Το 6,5% σιγουριά.

Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αναποφάσιστοι

Οι αναποφάσιστοι ιεραρχούν τα προβλήματα ως εξής:

  • 37,9% ακρίβεια
  • 33,3% δημόσια υγεία
  • 18,9% έλλειψη διαφάνειας
  • 16,1% ανεργία
  • 15,7% ανάπτυξη
  • 8,8% εισόδημα
  • 4,6% λειτουργία του κράτους.

Τι κυβέρνηση συνεργασίας επιθυμούν οι ερωτηθέντες

Το 22,4% του συνόλου των ερωτηθέντων, θέλει κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, το 4,8% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και άλλων μικρότερων κομμάτων της δεξιάς.

Από την άλλη, το 12,3% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ενώ το 13,3% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και άλλων κομμάτων της Αριστεράς.

Το 11,5% θέλει οικουμενική κυβέρνηση, ενώ ένα 3,9% επιλέγει κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Διχασμένοι εμφανίζονται οι ερωτηθέντες για το τι θέλουν να γίνει εάν δεν προκύψει αυτοδυναμία μετά τις εκλογές. Ειδικότερα:

  • Το 45,3% θέλει σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.
  • Το 45,1% θέλει νέα προσφυγή στις κάλπες.

Ποιο κόμμα θέλουν να επικρατήσει στις εκλογές 2023

Το 34,5% απαντά πως θέλει η Νέα Δημοκρατία να κερδίσει τις εκλογές έστω και με μια ψήφο, έναντι 29% που θέλει επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το 20% απαντά κανένα κόμμα και το 9,1% απαντά άλλο κόμμα.

Το 34,9% απαντά πως θα το ενοχλούσε να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία έστω και με μια ψήφο διαφορά, ενώ το 34,8% απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ