ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα ατού και τα αδύναμα σημεία του ΣΥΡΙΖΑ λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες

Τα ατού και τα αδύναμα σημεία του ΣΥΡΙΖΑ λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες
Ο Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Σήμερα Πέμπτη στην πλατεία Συντάγματος πραγματοποιείται η κεντρική προεκλογική ομιλία του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα, στις 20.00.

Στην Κουμουνδούρου δεν φοβήθηκαν να δεσμεύσουν τη μεγαλύτερη πλατεία της χώρας, ενθαρρυμένοι από τη μεγάλη συμμετοχή στις τελευταίες ομιλίες του αρχηγού τους.

Συγκρίνοντας, μάλιστα, με τις τελευταίες προεκλογικές εκδηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σημειώνουν δηκτικώς πως δεν ήταν τυχαίο που η ΝΔ επέλεξε το Θησείο για τη δική της τελευταία προεκλογική εκδήλωση στην Αθήνα.

Όπως κι αν έχει και προϊουσών των ημερών η αισιοδοξία στην αξιωματική αντιπολίτευση ολοένα και μεγαλώνει, ακόμα και για την πρωτιά.

Αφήνουν, μάλιστα, να εννοηθεί πως τόσο εκείνοι, όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου, έχουν στη διάθεσή τους πάνω από μία δημοσκόπηση που τους φέρνει στήθος με στήθος, με καθοδική μάλιστα τάση για τη ΝΔ και ανοδική για το ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως υπογραμμίζουν στο CNN Greece άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, υπάρχουν εκλογικές περιφέρειες που αποτελούν βαρόμετρο του εκλογικού αποτελέσματος και αποκτούν ειδικό βάρος λόγω ιδιαίτερων συνθηκών, όπως οι μονοεδρικές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εκλογική περιφέρεια της Κεφαλληνίας όπου φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προβάδισμα με βάση πρόσφατες μετρήσεις για λογαριασμό, μάλιστα, του κυβερνώντος κόμματος.

Η διακομματική απήχηση που εμφανίζεται να απολαμβάνει ο καθηγητής πανεπιστημίου και σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, Νικόλας Φαραντούρης, έχει θέσει σε συναγερμό το εκλογικό επιτελείο της ΝΔ που επιστράτευσε τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη σε ένα ταξίδι- αστραπή την προηγούμενη εβδομάδα στην Κεφαλονιά προκειμένου να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της ΝΔ.

Άλλες μονοεδρικές που εμφανίζονται λιγότερο επίφοβες για το κυβερνητικό κόμμα έμειναν εκτός των πρωθυπουργικών περιοδειών.

Από την άλλη, πάντως, παραδέχονται στην Κουμουνδούρου, ότι σε αντίθεση με την περιφέρεια που πηγαίνουν πολύ καλά υπάρχουν προβληματικές περιφέρειες για το κόμμα στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται συγκεντρωμένη και η πλειοψηφία του πληθυσμού.

Κάποιοι, μάλιστα, θα ήθελαν ο κ. Τσίπρας να έχει περιοδεύσει περισσότερο στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα.

Την ίδια ώρα, διατείνονται πως έχουν κατορθώσει να περιορίσουν αλλά όχι και να κλείσουν τις διαρροές προς το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ που σε μία μάχη ψήφο την ψήφο μπορεί και να τους στοιχίσουν.

‘Οσον αφορά τη συνέχιση της συζήτησης για κυβέρνηση ειδικού σκοπού, στο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν πως είναι τόσο πολλές στην πραγματικότητα οι προγραμματικές συγκλίσεις με τη Χαριλάου Τρικούπη, που δεν υπάρχει λόγος μια συμφωνία μαζί της να περιοριστεί στην προανακριτική για τις παρακολουθήσεις ή στη νομοθέτηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας και να μην επεκταθεί και σε άλλα ζητήματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, επιμένουν να υποβαθμίζουν το τρίτο πρόσωπο που ζητά ο Νίκος Ανδρουλάκης για πρωθυπουργό, αναφέροντας με νόημα πως το εκλογικό αποτέλεσμα δεν θα αφήσει πολλά περιθώρια ελιγμών στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως αποκλείουν νέες εκλογές ακόμα κι αν είναι πρώτοι, κάθε άλλο.

Αφήνουν, όμως, να εννοηθεί πως και σε αυτές θα επιδιώξουν το σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης, ακόμα και στην περίπτωση που θα είναι αυτοδύναμοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ