ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Μάχη επιβίωσης οι δεύτερες κάλπες για τον ΣΥΡΙΖΑ

Εκλογές 2023: Μάχη επιβίωσης οι δεύτερες κάλπες για τον ΣΥΡΙΖΑ
Ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ των εκλογών της 21ης Μαΐου ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Συγκαλείται σήμερα Δευτέρα το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία σε διευρυμένη της μορφή προκειμένου να συζητηθεί το τι έφταιξε για την εκλογική συντριβή, αλλά και για να χαραχθεί η στρατηγική του κόμματος ενόψει της διερευνητικής εντολής που θα λάβει ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και των δεύτερων εκλογών.

Από τη στιγμή που θα στηθούν ξανά κάλπες στις 25 Ιουνίου- το πιθανότερο- δεν τίθεται θέμα παραίτησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ή αμφισβήτησής του από την εσωκομματική αντιπολίτευση.

Από εκεί και πέρα, ωστόσο, όλα είναι ανοιχτά αφού κι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στη χθεσινή του δήλωση τόνισε πως πρέπει να γίνουν άμεσα όλες οι αλλαγές που χρειάζονται ώστε το κόμμα του να δώσει με τους καλύτερους δυνατούς όρους την επόμενη «κρίσιμη και τελική» εκλογική μάχη.

Αυτό σημαίνει πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προχωρήσει σε αλλαγές όχι μόνο στην τακτική, στη στρατηγική ή στα συνθήματα, τα οποία ομολογούν ότι αποδείχθηκαν αποτυχημένα, αλλά και στα πρόσωπα.

Από εκεί και πέρα, ακούγονται ήδη πολλές φωνές στην Κουμουνδούρου κατά της απλής αναλογικής η οποία στήριξε το αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για χαλαρή ψήφο, η οποία αποσυσπείρωσε το ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε και το αποκαλούμενο «Katrougalos effect», οι δηλώσεις δηλαδή του πρώην υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου οι οποίες αποξένωσαν πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες.

Παραλλήλως, υποστηρίζουν συνεργάτες του κ. Τσίπρα πως πέρασε το απολιτίκ που προωθούσε ο κ. Μητσοτάκης.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση, πάντως, παραδέχονται ότι τους περιμένει και μία μάχη επιβίωσης στις δεύτερες εκλογές, αφού το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ βρίσκεται πλέον πολύ πιο κοντά τους σε σύγκριση με την απόσταση που τους χωρίζει από τη ΝΔ, δημιουργώντας νέο κίνδυνο αποσυσπείρωσης.

Όπως κι αν έχει, στο ΣΥΡΙΖΑ παραδέχονται ότι υπέστησαν τη στρατηγική ήττα που είχαν αποφύγει το 2019, γεγονός που κάνει την επόμενη ημέρα ακόμα πιο δύσκολη σε σχέση με τέσσερα χρόνια νωρίτερα.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί η απουσία πολλών πρωτοκλασάτων στελεχών από την Κουμουνδούρου τις τελευταίες δύσκολες ώρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ