ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Πιο κοντά το σενάριο για δεύτερες κάλπες στις 25 Ιουνίου

Εκλογές 2023: Πιο κοντά το σενάριο για δεύτερες κάλπες στις 25 Ιουνίου
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ

Μετά και την μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις χθεσινές εκλογές, το σενάριο για τις δεύτερες κάλπες στις 25 Ιουνίου μοιάζει ακόμα πιο πιθανό.

Ήδη στην κυβέρνηση έχει πέσει στο τραπέζι το ενδεχόμενο αντί να διενεργηθούν οι εκλογές στις 2 Ιουλίου που ήταν η αρχική πρόβλεψη, να επισπευστεί η διενέργειά τους εφόσον κυλήσει πιο γρήγορα και η διαδικασία των διερευνητικών εντολών και οι πολιτικοί συσχετισμοί της επόμενης μέρας δεν επιτρέπουν τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας ή κυβέρνησης ηττημένων.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να κρατήσει για λίγες ώρες τη διερευνητική εντολή που θα λάβει από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ώστε να τρέξει πιο γρήγορα η διαδικασία, με τη λογική ότι ο τόπος πρέπει να κυβερνηθεί γρήγορα, όπως λένε από τα κεντρικά γραφεία της ΝΔ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από τις δηλώσεις του για το εκλογικό αποτέλεσμα τόνισε ότι «τα δεδομένα της κάλπης αποδεικνύουν ότι η Ν.Δ. έχει την έγκριση των πολιτών να κυβερνήσει αυτοδύναμη και δυνατή» και εξέφρασε τη βούληση να επισπευστεί «η διαδικασία για κυβερνητική λύση».

Ακόμα και οι Πανελλαδικές εξετάσεις που δεν θα έχουν ολοκληρωθεί δεν προβληματίζουν την κυβέρνηση, καθώς οι εξετάσεις είναι σε ειδικά μαθήματα και άρα σε λιγοστά εξεταστικά κέντρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Νέα Δημοκρατία το θέμα της ημερομηνίας των εκλογών εξαρτάται από τη διάρκεια της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών, καθως σχετίζεται με τα συνταγματικά όρια που υπάρχουν, αλλά και τους χρόνους που θα επιλέξουν οι άλλοι δύο αρχηγοί να κρατήσουν την εντολή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ