ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με σκληρή γραμμή στις κάλπες ο ΣΥΡΙΖΑ - Μαστίγιο χωρίς καρότο σε ΠΑΣΟΚ και λοιπή Αριστερά

Με σκληρή γραμμή στις κάλπες ο ΣΥΡΙΖΑ - Μαστίγιο χωρίς καρότο σε ΠΑΣΟΚ και λοιπή Αριστερά
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

«Το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου ήταν απολύτως αρνητικό, όχι μόνο για το ΣΥΡΙΖΑ– Προοδευτική Συμμαχία, αλλά και για τη δημοκρατία στη χώρα μας. Είμαστε ο μόνος πολιτικός φορέας που μπορεί να σταματήσει την κυβερνητική ασυδοσία», ισχυρίζονται στην Κουμουνδούρου όπου προετοιμάζονται για «μποξ χωρίς γάντια» με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, αλλά και τα κόμματα της Αριστεράς.

Δεν είναι τυχαίες, άλλωστε, οι μετεκλογικές αναφορές του Αλέξη Τσίπρα στην Αριστερά η οποία ως όρος είχε αντικατασταθεί από το «προοδευτικές δυνάμεις» στην προηγούμενη προεκλογική εκστρατεία.

Η πολιτική εξαΰλωση, εξάλλου, του ΜέΡΑ25 και της Πλεύσης Ελευθερίας αποτελούν προϋποθέσεις sine qua non, όπως παραδέχονται στην Κουμουνδούρου, για την άνοδο του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες της 25ης Ιουνίου.

Η μετεκλογική δήλωση, άλλωστε, του Άδωνι Γεωργιάδη ότι στόχος της ΝΔ είναι να εκλέξει 180 βουλευτές για να προχωρήσει ανενόχλητα στις αλλαγές που επιθυμεί στο Σύνταγμα, όπως για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, είναι ενδεικτική των διαθέσεων και των κινδύνων που ελλοχεύουν, όπως τουλάχιστον διατείνονται στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Την ίδια ώρα, συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα διαμηνύουν στο CNN Greece πως σε αυτή την προεκλογική περίοδο οι τόνοι που θα χρησιμοποιηθούν και από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ προς το ΠΑΣΟΚ και τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις θα χαρακτηρίζονται περισσότερο από μαστίγιο και πολύ λιγότερο ως καθόλου από καρότο.

«Δεν θα επιτρέψουμε τη διαιώνιση του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου τη στιγμή μάλιστα που η χειρότερη Δεξιά της μεταπολίτευσης, προσδοκά στην απόλυτη ηγεμονία της», συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές.

Από την άλλη, δεν απουσιάζουν οι φωνές εντός του κόμματος που προειδοποιούν πως η δαιμονοποίηση του Νίκου Ανδρουλάκη μπορεί να αποτελέσει το νέο στρατηγικό λάθος μετά τη δαιμονοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στις πρώτες εκλογές.

Το σκεπτικό τους στηρίζεται στο φόβο της ηττοπάθειας που χαρακτηρίζει μια τέτοια στρατηγική και στο ότι δεν προβάλλεται μια θετική ατζέντα που, σύμφωνα με τους ίδιους, θεωρήθηκε λανθασμένη στρατηγική από το εκλογικό σώμα στις 21 Μαΐου.

Κι όμως, μέσα στην καταχνιά φαίνεται πως υπάρχουν κάποια χαμόγελα, αλλά και μηνύματα που εκπέμπονται εν όψει των δεύτερων εκλογών.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η μονοεδρική της Κεφαλονιάς όπου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε από τα μεγαλύτερα ποσοστά του πανελλαδικά (26,09%), κόβοντας τόσο από τη ΝΔ (36,65%) όσο κι από το ΠΑΣΟΚ (9,76%), χάρη στην υποψηφιότητα του τεχνοκράτη καθηγητή του Δικαίου της Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Νικόλα Φαραντούρη.

Στην αυριανή (Πέμπτη), εξάλλου, συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα γίνει αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, «όχι με όρους εσωστρέφειας, αλλά δυναμικής επανεκκίνησης που θα ενισχύσουν την Αριστερά και θα επιβεβαιώσουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ– Προοδευτική Συμμαχία είναι ο βασικός κορμός της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης», σύμφωνα με κομματικές πηγές.

Ταυτοχρόνως, θα υπάρξει και σχεδιασμός για τη νέα μάχη.

«Είναι υποχρέωσή μας να αλλάξουμε πολλά, να βελτιώσουμε τη στρατηγική μας, να την κάνουμε πιο αντιληπτή στα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, με πιο σαφές στίγμα και κοινωνικές αναφορές, για να υπερασπιστούμε με ακόμα πιο αποτελεσματικό τρόπο τα λαϊκά συμφέροντα», προσθέτουν στο ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ