ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η σύσκεψη των αρχηγών στο Προεδρικό και τα νέα διλήμματα για τις νέες κάλπες

Η σύσκεψη των αρχηγών στο Προεδρικό και τα νέα διλήμματα για τις νέες κάλπες
Το Προεδρικό Μέγαρο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μια ύστατη προσπάθεια για το σχηματισμό κυβέρνησης από την πεντακομματική Βουλή που προέκυψε από την 21η Μαΐου, θα κάνει στις 11:00 το πρωί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης, επέστρεψαν στην πρόεδρο τις διερευνητικές εντολές μέσα σε 24 ώρες, καθώς όπως δήλωσαν και οι τρεις δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για κυβερνητικές συγκλήσεις.

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί έχουν το βλέμμα στραμμένο αποκλειστικά στις νέες κάλπες που όπως όλα δείχνουν θα στηθούν στις 25 Ιουνίου. Με βάση τους πολιτικούς συσχετισμούς που διαμόρφωσαν οι εκλογές της περασμένης Κυριακής, αναπροσαρμόζουν τις στρατηγικές τους και επικαιροποιούν ή διαφοροποιούν τα διλήμματα που θα θέσουν στους ψηφοφόρους στη νέα εκλογική μάχη.

Μιλώντας στο CNNi, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε πως στις κάλπες ο λαός επιβράβευσε τη Νέα Δημοκρατία γιατί εστίασε στις λύσεις και όχι στη «λαϊκίστικη» αντιπολίτευση, θέτοντας έτσι το δίλημμα των εκλογών του Ιουνίου.

Βασικός στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι να διατηρήσει τα ποσοστά της και τη διαφορά των 20 μονάδων με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ζητούμενο παραμένει και η προσέλκυση ψηφοφόρων από τη «δεξαμενή» που βρίσκεται στα δεξιά της.

Στον ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, επιχειρείται μια διαχείριση της ήττας που όπως όλα δείχνουν είναι δύσκολο να ανατραπεί. Ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε τους ψηφοφόρους πως εάν επαναληφθούν οι εκλογικοί συσχετισμοί της 21ης Μαΐου θα σχηματιστεί μια παντοδύναμη, ανεξέλεγκτη και ηγεμονική κυβέρνηση. Η εν λόγω προειδοποίηση, απευθύνεται τόσο σε κεντρώους ψηφοφόρους που επέστρεψαν στο ΠΑΣΟΚ, όσο και σε ψηφοφόρους στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ με «αντι-δεξιά» αντανακλαστικά.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, μετά και τα ικανοποιητικά ποσοστά της Κυριακής, επιχειρεί να αναδείξει το ΠΑΣΟΚ ως τη μόνη αξιόπιστη προοδευτική δύναμη που μπορεί να αποτελέσει όπως είπε, τον «φρουρό» του κράτους δικαίου, των δικαιωμάτων, της διασφάλισης του κοινωνικού κράτους, της παιδείας και της υγείας.

Η διαδικασία μετά την επίσημη επιβεβαίωση της αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης

Εφόσον όπως όλα δείχνουν, επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης κατά τη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, η κ. Σακελλαροπούλου θα επιδιώξει το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής από όλα τα κόμματα, για τη διενέργεια νέων εκλογών, πιθανότατα στις 25 Ιουνίου.

Επικρατέστερος για να αναλάβει καθήκοντα Πρωθυπουργού, είναι ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς ο οποίος είναι ο αρχαιότερος εκ των τριών προέδρων των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, υποψήφιοι είναι επίσης η Μαρία Γεωργίου, πρόεδρος του Αρείου Πάγου η οποία εισήχθη στο σώμα το 1983 και επιλέχθηκε το 2021 και η πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα που εισήχθη στο σώμα το 1983 και επιλέχθηκε το 2022.

Η αποδοχή της εντολής από τον ανώτατο δικαστικό λειτουργό συνιστά υπηρεσιακό καθήκον που του επιβάλλεται από το Σύνταγμα. Επιλέγεται ανώτατος δικαστικός λειτουργός ώστε να αναλάβει μέσα σε κλίμα πόλωσης ως συνέπεια των ατελέσφορων διερευνητικών εντολών να οργανώσει ην ομαλή διεξαγωγή των εκλογών.

Η Βουλή της μιας ημέρας

Την προσεχή Κυριακή (28/05) αναμένεται να συνεδριάσει για μία ημέρα η Βουλή που προέκυψε από τις κάλπες της 21ης Μαΐου, κατά την οποία θα ορκιστούν οι νέοι βουλευτές.

Θα ακολουθήσει η ορκωμοσία του προεδρείου και την επόμενη μέρα θα θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών μέσα σε διάστημα 30 ημερών.

Η έναρξη της προεκλογικής περιόδου είναι η ημέρα δημοσίευσης του Προεδρικού Διατάγματος, οπότε και τίθενται σε ισχύ, σύμφωνα με τον νόμο, μια σειρά από διαδικασίες και προθεσμίες στον δρόμο προς τις εθνικές εκλογές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ