ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Υγεία στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης, οι φόροι σε δεύτερο πλάνο

Η Υγεία στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης, οι φόροι σε δεύτερο πλάνο

Η τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής κόντρας επικεντρώθηκε σχεδόν αποκλειστικά στο θέμα των φόρων με την κυβέρνηση να κατηγορεί ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για προγράμματα που προβλέπουν υψηλή και άδικη φορολόγηση, με την αντιπολίτευση να απαντά ότι οι πολίτες επλήγησαν από την επιμονή της κυβέρνησης να μη μειώσει τους έμμεσους φόρους, από τους οποίους όπως υποστηρίζουν μειώνεται το εισόδημα των πολιτών.

Δύο τραγικά περιστατικά, ένα στην Κω όπου γυναίκα απεβίωσε όταν ελλείψει ασθενοφόρου μεταφέρθηκε σε καρότσα αγροτικού αυτοκινήτου και στη Νέα Μάκρη μία 19χρονη έγκυος έφυγε από τη ζωή, μετά από καθυστέρηση ωρών στην άφιξη ασθενοφόρου, όπως καταγγέλλουν οι συγγενείς της.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε από τη Θάσο στο θέμα υποστηρίζοντας ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας έγιναν ορατά τα προβλήματα στον χώρο της Υγείας και πως αποτελεί προτεραιότητα του κόμματός του να αντιμετωπιστούν και να λυθούν στη δεύτερη τετραετία. Όπως σημείωσε «εμείς δεν κρύψαμε ποτέ τις δυσκολίες. Έχω πει προσωπικά ότι για μένα η αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία».

«Είδαμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε στην πανδημία. Ξέρουμε τις προκλήσεις, γνωρίζουμε τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στα νοσοκομεία, στα κέντρα υγείας. Τα προβλήματα που δυστυχώς υπάρχουν ακόμα και σήμερα με το ΕΚΑΒ, πρέπει να τα διορθώσουμε. Και θα τα διορθώσουμε. Να μας έχετε εμπιστοσύνη. Θα είναι ένα προσωπικό μου στοίχημα η αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», τόνισε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω της εκπροσώπου του Πόπης Τσαπανίδου χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Δεν το χωράει ανθρώπινος νους, εν έτει 2023 να χάνονται συνάνθρωποί μας με αυτό τον τρόπο. Η κυβέρνηση της ΝΔ άφησε πίσω της συντρίμμια στο ΕΣΥ και αυτή η σκληρή και αμείλικτη πραγματικότητα, οφείλει να μας κινητοποιήσει άμεσα».

«Το 2018 οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία, από τον ΣΥΡΙΖΑ, ήτανε 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2023 είναι 5,2 δισ. ευρώ. Ποιος επενδύει στο δημόσιο σύστημα υγείας; Η Νέα Δημοκρατία, ή ο ΣΥΡΙΖΑ; Μιλάμε για αύξηση 35 τοις 100», απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, κ. Άκης Σκέρτσος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης επισκέφθηκε την κεντρική υπηρεσία του ΕΚΑΒ και σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με εργαζόμενους τόνισε πως «οι ελλείψεις προσωπικού στο ΕΚΑΒ, στα πρωτοβάθμια Κέντρα Υγείας και γενικότερα στο ΕΣΥ έχουν τραγικά αποτελέσματα για τον ελληνικό λαό».

Κατηγόρησε εκ νέου την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας πως «δεν χρησιμοποιεί σωστά τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο ΕΣΥ, με υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα».

Η τραγικότητα των γεγονότων μπορεί να έφερε στο προσκήνιο τα προβλήματα της Δημόσιας Υγείας, πλην όμως το θέμα των φόρων παρέμεινε στην προεκλογική ατζέντα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ από τη Θάσο αναφερόμενος στη φορολογία, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «εμείς ξέρουμε πολύ καλά ότι μειώνοντας τους φόρους έρχονται επενδύσεις και δημιουργούνται νέες δουλειές». «Το αποδείξαμε, θα εξακολουθούμε να το κάνουμε. Οι αντίπαλοί μας εισηγούνται μία άλλη συνταγή, την οποία τη δοκιμάσαμε και αυτή. Αυξημένοι φόροι κυρίως για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, για τη μεσαία τάξη. Είδαμε τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, δεν θέλουμε να ξαναγυρίσουμε σε αυτό το παρελθόν. Εμείς είμαστε το μόνο κόμμα, το οποίο μπορεί να εγγυηθεί ότι η οικονομία μας μπορεί να παραμείνει σε μία σταθερή τροχιά ανάπτυξης, ότι οι φόροι θα εξακολουθούν να μειώνονται, αλλά και ότι το πλεόνασμα της συλλογικής ευημερίας θα μοιράζεται τελικά δίκαια σε όλες και σε όλους», σημείωσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας θέλοντας να ενισχύσει και το θετικό αφήγημα το οποίο θέλει να περάσει στους πολίτες στις δεύτερες κάλπες παρουσίασε το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στο Χαλάνδρι. Εκεί αναλύοντας το όραμα του κόμματός τουα ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ανασυγκροτούμε το παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο. Για μια δίκαιη βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη. Για μια οικονομία δυναμική και εξωστρεφή, που θα βγει από την παγίδα και τον εγκλωβισμό των πελατειακών σχέσεων, των προνομιακών προμηθευτών και των κρατικοδίαιτων επιχειρήσεων. Με ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και των υπόλοιπων χρηματοδοτικών εργαλείων στην πρωτογενή παραγωγή, την μεταποίηση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τις κρίσιμες υποδομές και την έρευνα. Με ένα τραπεζικό σύστημα που θα έχει τη σφραγίδα της δημόσιας παρέμβασης ώστε να αποτραπεί μια νέα γενιά κόκκινων δανείων».

Το θέμα των φόρων είναι βέβαιο ότι θα παραμείνει ψηλά στην ατζέντα των κοιμάτων καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, καθώς θεωρείται ότι αποτελεί κομβικό στοιχείο στην τελική απόφαση των πολιτών πριν από την κάλπη. Επίσης όλα τα επιτελεία θεωρούν ότι το πρόγραμμά τους προσφέρει ένα θετικό αφήγημα, που επιτρέπει στους πολίτες να αισιοδοξούν για το μέλλον. Οι στοχεύσεις βέβαια παραμένουν διαφορετικές. Η ΝΔ επιδιώκει ισχυρή αυτοδυναμία, την οποία όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν δεν την πετύχει το κόμμα του θα πάμε αναπόφευκτα σε κάλπες τον Αύγουστο, ενώ μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα συνεχιστεί η σκληρή μάχη για την πρωτοκαθεδρία στο χώρο της κεντροαριστεράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ