ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέσσερις στην κούρσα διαδοχής στον ΣΥΡΙΖΑ - Η πιθανότητα «εκπλήξεων» και οι δημοσκοπήσεις

Τέσσερις στην κούρσα διαδοχής στον ΣΥΡΙΖΑ - Η πιθανότητα «εκπλήξεων» και οι δημοσκοπήσεις
Λογότυπο το ΣΥΡΙΖΑ EUROKINISSIΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Έφη Αχτσιόγλου σήμερα Τετάρτη (12/7), Ευκλείδης Τσακαλώτος την Παρασκευή (14/7), Νίκος Παππάς και Παύλος Πολάκης μάλλον το Σάββατο (15/7), θα ανακοινώσουν υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό είναι το παζλ του χρονοδιαγράμματος της ανακοίνωσης των υποψηφιοτήτων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Κανείς, ωστόσο, δεν είναι βέβαιος ότι δεν θα προκύψει και άλλη ή και άλλες υποψηφιότητες μέσα στις επόμενες ημέρες και δεν αναφερόμαστε μόνο στον Διονύση Τεμπονέρα.

Δεν φαίνεται, πάντως, να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες η αναβολή του συνεδρίου και της εκλογής προέδρου.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί από την Κεντρική Επιτροπή του προσεχούς Σαββατοκύριακου, αλλά οι περισσότεροι στην αξιωματική αντιπολίτευση συγκλίνουν στο ότι θα ήταν αυτοκαταστροφική οποιαδήποτε μετάθεση, ακόμα και για τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Και αυτό γιατί οι δημοσκοπήσεις που διεξάγονται αυτή τη χρονική περίοδο δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και κάτω από το 10% και τρίτο κόμμα, έστω και αν το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ μένει στο εκλογικό ποσοστό του.

Βεβαίως όλοι συμφωνούν ότι δημοσκοπήσεις που γίνονται δύο εβδομάδες μετά τις εκλογές και με το κόμμα σε αναζήτηση αρχηγού δεν είναι και οι πλέον ενδεικτικές, ιδίως μερικές ημέρες πριν τον Αύγουστο.

Ωστόσο, στην Κουμουνδούρου αναγνωρίζουν ότι το 17,85% της 25ης Ιουνίου, ύστερα μάλιστα από την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα, είναι πολύ ρευστό και οι κίνδυνοι κατάρρευσης άμεσοι.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυρίαρχη άποψη είναι πως στη ΔΕΘ, στις 17 Σεπτεμβρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εμφανιστεί με τον νέο του πρόεδρο κι όχι με τον υπηρεσιακό Σωκράτη Φάμελλο.

Σε ό,τι αφορά τον καθηγητή Νικόλα Φαραντούρη, το όνομα του οποίου ακούστηκε έντονα την προηγούμενη εβδομάδα για την κούρσα της διαδοχής, τις τελευταίες ημέρες οι δημόσιες εμφανίσεις και τοποθετήσεις του είναι εξαιρετικά περιορισμένες (το Σαββατοκύριακο θεάθηκε στην Επίδαυρο), με το ενδεχόμενο να είναι τελικά υποψήφιος να απομακρύνεται, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και μια έκπληξη της τελευταίας στιγμής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ